nlght#13
Nem értem miért kell ekkora vitát csapni... Aki megteheti, hogy megvegye és meg is szeretné venni akkor hajrá, egészségére. Amúgy is szükség van egy létszámra, hogy fenntartsák a jelenlegi modellt, hogy az átlag felhasználó kikölcsönözze a torrentékából azt ami kell neki. Ha senki nem vásárolna, akkor becsődölne az üzleti modell és kb. 1 évig gáz lenne, de utána újraszerveződne sztem, csak értelmesebb formában, és a pénz nagyja a zenésznél maradna.
Az egész kereskedelmi modell ott van elcseszve - de ezt már leírtam többször is - hogy az amerikai pénztárcákhoz lett kitalálva (+ még a szolgáltatásokat korlátozzák országonként, ami egy öntökönrugás imho). Ezzel csak annyi probléma van, hogy a világ 95%-a nem amerikai fizut visz haza. Szóval alapból halálra volt ítélve a rendszer, csak egy alternatíva kellett a terjesztésre (előbb piac aztán internet) és ráállt a világ szegényebbik 95%-a. Ennyi! Nem is értem, hogy gondolta a sok pénzéhes nemiszervöncsonkító, hogy a jogász haverjaikkal majd szembepisálják a világot.
Ráadásul nem számoltak az underground műfaj szélsebes elterjedésével sem, ahol DJ-k százai alkotnak és dolgoznak, de itt a fellépésekből jön össze a fizu és nem a lemezeladásokból (persze van kivétel). A műveiket (albumokat, mixeket) a legtöbb esetben meg ingyenesen letöltheted a DJ saját oldaláról.
Amíg lesz alternatíva, addig lesznek letöltők is. 2012-ben végre leesett a kiadóknak is, hogy kicsit elkúrták és képtelenek annyi vizeletet összegyűjteni, ami elég a világ szembepisálásához