• SgtPepper
    #14
    Tudom, hogy régi a topik, csak úgy látszik az eddigi hozzászólók alulinformáltak az ügyben, és a cikk sem részletezi a helyzet valódi "súlyosságát".

    Itt elhangzottak olyan érvek, hogy ismeretlen írók regényei, versei mennyivel jobban terjednének interneten, vagy hogy mennyivel műveltebb lesz az ember a sok olvasástól. Jó, tudom, hogy ha magát a cikket általánosítjuk, akkor ezek az érvek érvényesek lesznek, viszont a library.nu bezárása koránt sem erről szól.

    Akiknek nem hangzik ismerősen a library.nu (régebbi nevén gigapedia.com) azoknak elmondanám, hogy az oldal nagy mennyiségben nem szépirodalmi műveket, regényeket vagy egyéb fikciókat tárolt, hanem tudományos témájú könyveket. És itt a tudományos alatt nem az ismeretterjesztőt értem, hanem a rendes (egyetemi) tankönyveket.

    Aki már látott ilyen könyvet, az tudja, hogy az ilyeneknek az ára valahol 10000 és 100000 forint között mozoghat. Ezek a könyvek javában amerikai könyvek és gyakorlatilag 1 biten tárolni lehetne, hogy az egyes könyvek hány példányban találhatók meg Magyarország egyetemeinek a könyvtáraiban (megj.: BME könyvtárban a Feynman et al. - The Feynman Lectures on Physics c. könyvből csak egy van). Tehát mondhatjuk azt is, hogy egy ilyen könyvet legálisan beszerezni nagyon nehéz.