Napi Online

Kirobbanó profit az Apple-nél

A várakozásokat jócskán meghaladó profitot jelentett az Apple a negyedévre, három hónap alatt több nyereséget ért el a cég, mint bármely egész évben 2010 előtt.

A részvény árfolyama a profithoz hasonlóan felrobbant a zárás utáni kereskedésben. Több mint duplázódott az egy évvel korábbihoz képest az Apple negyedik negyedéves profitja köszönhetően a karácsonyi szezon iPhone-eladásainak. A társaság első negyedéves profitja 13,1 milliárd dollárt tett ki, ez részvényenként 13,87 dollárt jelent, az árbevétel 73 százalékkal 46,3 milliárd dollárra ugrott - írja a Bloomberg. Az elemzők átlagosan 10,14 milliárdos nyereségre számítottak 39 milliárdos bevétel mellett.

Az Apple összesen 37 millió iPhone-t értékesített (az elemzők 30,2 miliió darabra számítottak), az eddigi a rekord negyedéves szinten 20,3 millió darab volt. A vásárlók valósággal rávetették magukat a 4S iPhone-ra, amely október végén, Steve Jobs halála után került a boltokba. A cég eredménye történetében először meghaladta a Hewlett Packardét, jelezve, hogy mekkora átalakulás ment végbe a szektoron belül az érintőképernyős okostelefonoknak köszönhetően - emeli ki a Bloomberg. A cég részvényei a zárás utáni kereskedésben 12 százalékkal, 468,95 dollárig drágultak, s ezzel meghaladták a tavaly január közepén elért 429,11 dolláros rekordjukat.


Világszerte hatalmas a kereslet a cég termékei iránt

Az iPad eladások is jócskán meghaladták a várakozásokat, összesen 15,4 millió darabot értékesítettek a várt 13,5 millió darab helyett. Az Apple lendülete elképesztően erős jelenleg, ráadásul jelenleg több jó termékünk van jelenleg fejlesztés alatt - mondta Tom Cook, a társaság vezérigazgatója.

Az Apple eredménye éles ellentétben áll az iparág többi nagyágyújának, a Microsoft és az Intel teljesítményével, amelyek a gyenge PC eladásokkal küzdenek. A fogyasztók az elemzések szerint láthatóan egyre inkább a tableteket és az okostelefonokat választják a hagyományos személyi számítógépek helyett. Az okostelefongyártók sem képesek lépést tartani az Apple tempójával, a HTC és a Motorola csalódást keltő eredményekről számolt be, a Blackberryket gyártó Research in Motion pedig nemrég váltott vezérigazgatót, miután a társaság részvényei idén 90 százalékot veszítettek értékükből.

Az Apple jelenleg a mobiltelefon piacon keletkező profit több mint felét tudhatja magáénak. Mindenkinek, aki az Apple-el versenyez, piaci részesedésének csökkenésével kell szembesülnie - mondta Brian Marshall, az ISI Group elemzője. Az év végi vásárlásokkor a megkérdezettek 45 százaléka mondta azt az Egyesült Államokban, hogy iPhone-t választ következő mobilvásárlásakor, két hónappal korábban ez az arány még csak 25 százalékos volt. Az Androidos készülékeket választók aránya 42 százalékra csökkent a korábbi 62 százalékról a Nielsen Co. felmérése szerint.

A tabletek piacán is nyomasztó az Apple fölénye, a harmadik negyedévben 62 százalékos volt az Egyesült Államokban az iPad részesedése. A két húzótermék népszerűsége segítette a Mac eladásokat is, összesen 5,2 millió darab talált belőlük gazdára az előző negyedéves 4,9 millió darab után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kockaeveryday #80
    Mi van akkor ha a VOLT nagyobb,de a farád az azonos??
    Lehet-e használni így?
    pls???
  • lordsithlord #79
    Ipad egyedi dolog az Apple-től, ez tagadhatatlan, hiába van már régen a piacon, nem talált még igazi ellenfélre. Ennek megfelelően abban z Appple határozza meg, mit kér érte.

    Nem ez a problémás, hanem a számítógépes üzletáguk. Abban igazából nincs semmi egyéni dolguk, mégis olyan árakat határoznak meg, aminek lényegében nincs semmi oka, hiszen hagyományos PC-s alkatrészekből épülnek fel a gépeik, mégis ezeket többszörös áron adják.
  • narumon #78
    Én úgy fogalmaznék hogy van amiben drága van amiben nem. Azért pl a sok fika ellenére a komplett gépek nem olyan drágák, legalábbis otthon összedobálva sem jönne ki sokkal olcsóbban. Az ipad meg konkrétan a teljesítményéhez képest az egyik legolcsóbb a piacon.
  • lordsithlord #77
    Tudod mit, azt azért nagyon szívesen megnézem, mikor egy mezei user egy MAC Mini-ben merevlemezt cserél... Még én se mernék nekiugrani annak a miniatűr kis dögnek, nincs benne hely, nincs kipublikálva, mit hogyan kell szétpattintani ahhoz, hogy az alkatrészekhez hozzáférj, stb. Egy hagyományos laptopot több eséllyel fog egy kezdő szétszedni majd helyesen összerakni anélkül, hogy a gépben kárt okozna :)

    Nem a matrica az érvem, tanulj meg magyarul, csupán megjegyeztem, hogy az Apple termékek a bolti termékektől pusztán abban különböznek, hogy a csomagolásukon, illetve egyes esetekben a termékeken is ott az Apple matrica. Ez nem érv, ez tény.

    Nem értelek, hogy értve nem írtam konkrétumot? Leírtam, hogy az Apple árak 3-5x-ösek, mint más boltokban. Ez szerintem elég konkrét adat.

    Az Apple Kingston memóriákat használ, ezen nincs értelme vitatkozni, ugyanis ezt egy, az Apple-nél foglalkozó szerviztechnikus kollégám mondta és mutatta nekem. Valóban, magán a memórián nincs matrica, ugyanis azt a csomagoláson találhatod meg, az bizonyítja ugyanis, hogy tényleg az Apple által forgalmazott termékről van szó (bár megjegyzem, volt már rá példa, hogy direkt Apple márkajelzésű matricával érkezett be memória a szervizbe).

    Azt mondod, hogy az SSD-k "csak" 27ezer forinttal drágábbak. Oké, elfogadom, drágább alkatrészekre ezek szerint csak 1,5-2x szorzót tesznek, nem nagy "veszteség" számukra :D Megjegyzem, erre még rájön a szerviz költsége (írd és mond átlagosan 10ezer forint környéki számla), ami még dob egy "kicsit" azon a feláron.

    De oké, fordítsuk meg a kérdést, ha már te mondtad: ha egy mezei boltban ugyanazokat az alkatrészeket jelentősen olcsóbban meg lehet kapni, akkor tessék mondani, mirefel vannak az Apple-nél ezek az irreális árkülönbségek? Főleg, hogy az Apple minden terméket a gyárból egyenesen a megrendelő boltba szállít, tehát még a nagyker-kisker árrés sincs a terméken rajta...

    Ezek szerintem elég konkrét érvek arra, hogy az Apple irracionálisan drága. Ha ezt nem látod, akkor nagyon tudom sajnálni, mert szerintem ez szimpla matematika, a számok magukért beszélnek.
  • llaszlo #76
    És egy HDD/SSD-t is ki tud cserélni egy mezei user is. Szintén nem kell hozzá szakszervíz.
  • llaszlo #75
    Nézhetünk másik konkrétumot is a másik oldalról megközelítve.
    750GB HDD kb 28.000HUF jelenleg.
    128GB SSD kb 55-60.000HUF.

    55e-28e=27e minimum. Az apple-nél a 128GB-os SSD felára 29.000Ft. Vagyis máris megdőlt az elméleted.
  • llaszlo #74
    Szóval felhoztál egy Kingston memóriát ami mocskosul drága az apple-nél és nincs rajta apple matrica. Mert, hogy a matrica volt az érved. Értem. Konkrétumot nem tudtál írni csak feltételezed, hogy hatalmas az árrés sőt biztosan SOKKAL nagyobb, mint a Samué vagy más cégeké. Mindezt konkrétumok nélkül.

    És nem nem Kingston memóriával szerelik a gépeket. Tehát az elméleted már meg is dőlt. Konkrétumok nélkül még mindig nem mondtál semmit sem. Egy memória modult meg még egy mezei user is ki tud cserélni ha kell. Ehhez nem kell szakszervíz.

    Mindabból amit leírtál egyetlen egy dolog ami a lényeg, hogy memóriát nem az apple.hu-ról kell rendelni.
  • lordsithlord #73
    Apple esetében marha egyszerű a dolog, ugyanis a legtöbb termékük kifejezetten Apple szaküzletben vagy márkakereskedésben szerezhető be.

    Ezáltal lényegében kiiktatják a nagyker - kisker láncszemeket, a terméke egyenesen a forgalmazóhoz kerül, aki a legtöbb esetben a márkaképviselet is.

    Tehát ha megnézzük, a termék a gyártótól közvetlenül a kereskedőhöz, onnan meg a végfelhasználóhoz kerül, így csak 1 árrés található rajta.

    Valóban, pontos értéket nem fogok tudni mondani, de nem is lényeges ezesetben a konkrét összeg, mivel már az sokat mondó tény, hogy az Apple által forgalmazott alkatrészek árai az ugyanolyan márkájú termékek árának 4-5x-öse is lehet! Tehát ugyan magát a pontos árrést nem tudhatom, de azt igen, hogy pofátlanul magas, lévén hagyományos PC-s eszközök, amik máshol megkaphatóak reális áron, egy Apple matrica vagy kötelező ajánlás miatt a reális árnak a többszöröséért kerül forgalomba és csakis az Apple-nél.

    Csak egy példa (mint ezt a #62-ben már leírtam): az Apple gépekbe Kingstone 1333-as KIT-et szerelnek memóriának. Ebből a hagyományos, bolti verzió 17ezer forint, beszereléssel együtt 20ezer forint. Ugyanez a kit az Aplle-nél írd és mond 58ezer forint, beszereléssel együtt viszont már 73ezer forint. Szóval mivel a gépek kialakítása olyan, hogy javarészt csak az Apple szervízesei tudják őket szerelni, ezért a szolgáltatási díj (lsd. szervízdíj) is jelentősen nagyobb, ráadásul maga az alkatrész is 3x annyiba kerül, mint egy ugyanolyan rész Apple matrica nélkül.

    Szóval nem kell számszerűsíteni az Apple árrését ahhoz, hogy lássuk, elég pofátlan, elég, ha összehasonlítjuk az őáltaluk adott termékeket és szolgáltatásokat más boltok termékeivel és szolgáltatásaival.
  • narumon #72
    Szerintem csak már lefutott ennél a hírnél a flame, így nem olvassa már senki :)
  • llaszlo #71
    Úgy látom a lényegi kérdésre már nincs válasz.