Berta Sándor

Lovagi címet kapott az Apple főtervezője

Az iMac, az iPhone és az iPad készülékek dizájnere 2005 óta használhatja a Commander of the British Empire címet. Most újabb elismerésben részesült: lovaggá ütötték.

Jonathan Ive a jövőben akár úgy is nevezheti majd magát, hogy Sir Jony. Mindez annak köszönhető, hogy a neve szerepel a legújabb 24 oldalas kitüntetési listán. A szakember új hivatalos címe: "Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire" (KBE).

A 44 éves férfi Steve Jobs egyik legközelebbi bizalmasának számított és az 1990-es évek eleje óta dolgozik a kaliforniai Apple cégnél. A társaságnál Ive csak 1995 után jutott komoly szerephez, ehhez kellett az is, hogy Steve Jobs legyen az első számú vezető. Részlegében ekkortól öltöttek testet az iMac, az iPhone és az iPad készülékek. A tervező munkáját Jobs nagyra becsülte, szinte nem volt olyan nap, amikor ne látogatott volna el hozzá.

A Steve Jobs életrajzi könyvét író Walter Isaacson korábban elárult néhány érdekes részletet Ive és az Apple vezetőjének különleges kapcsolatáról. Eszerint Jobs kifejezetten úgy alakította ki a vállalaton belüli hierarchiát, hogy egyetlen menedzser se szólhasson bele Ive munkájába. Emellett közismert volt, hogy nagyon hasonlóan gondolkoztak, így sokan Jobs igazi utódjának nem Tim Cookot, hanem az elismert tervezőt tekintik. Isaacson ezzel kapcsolatban megjegyezte: "A jelenlegi vezetésben Ive testesíti meg Jobs művészi, érzelmes és romantikus felét."

A BBC szerint Ive azért kaphatta meg a kitüntető címet, mert olyan termékeket tervezett, amelyeknél a forma és a funkciók nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással. Jobs spirituális társának nevezte a szakembert, aki természetesen megköszönte a megtisztelő cím odaítélését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #41
    "A BBC szerint Ive azért kaphatta meg a kitüntető címet, mert olyan termékeket tervezett, amelyeknél a forma és a funkciók nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással."

    Világos ma már a designerek is lovagok.
    Szerintem Jonathan volt felül a Jobssal való személyes kapcsolatában.
  • tucky1 #40
    Gondolom a bíróság is, amikor helyet adtak ennek és kitiltották a samutáblát ausztráliából...

    Egyébként jótól lopni nem szégyen és legalább nem olyan drága ez a koreai márka. Mindenestre nagyokat derültem a laptopjaik billentyűzetén (alu betét, fehér bill) nomeg az Air másolaton (egyébként nagyon szép lett) nomeg egy samu tv-nek a dokk-ra hasonlító hangerőállítási képén. Szép, meg jó dolgok ezek, de lehetnének kicsit kreatívabbak, mert így mindig azt kell megvárniuk mit lép az Apple. Például most, hogy az új iPhone külsőre nem változott, lehet, hogy a Galaxy S3 sem fog?
  • Madve #39
    Jó, van olyan is, aki az ikeás lapraszerelt bútor összerakásához is asztalost hív, és persze egy lakatosnak sem gond összerakni egy ilyet, onnantól hogy megvan az asztallap, de attól ez még hivatalosan asztalos munka.

    Gondolom az apple is viccelt, amikor beperelte a samsungot a forma miatt (is)...
  • tucky1 #38
    "Attól függetlenül, hogy fém lábai vannak, meg fém a széle, nagyobb az esélye, hogy egy asztalos rakja össze"
    Ha így nézzük, akkor elég nagy esélye van, hogy én magam is összerakom, ha megrendelem, pedig egyik sem vagyok.

    "de az asztal eredeti feltalálója vagy annak a családja nyugodtan perelhetné az apple-t, ha levédte volna a dizájnt (na meg a samsungot is). "
    Ennyi erővel az összes telefongyártót perelhetnék, aki valaha lekerekített sarkú telefont dobott a piacra ;) Mivel minden gyártónak, volt hasonló modellje, (még a nokia 5130-at is ide sorolhatnám, hogy mondjak példát is) ezért mindenkit perelhetnének. hmm.. :) ugye te sem gondolod komolyan?
  • Madve #37
    Attól függetlenül, hogy fém lábai vannak, meg fém a széle, nagyobb az esélye, hogy egy asztalos rakja össze, mint egy lakatos..
    Azt meg ne feledd hogy az icuccok hazája amerika, ahol kb. a 60-as évek óta divat ez az asztal a gyorséttermekben, útszéli kávézókban, és a munkahelyi éttermekben, szóval nyugodtan inspirálhatta a dizájnert miközben egy ilyennél ülve reggeli kávé közben skiccelgetett egy új iformát keresve. Persze a véletlen műve is lehet, de az asztal eredeti feltalálója vagy annak a családja nyugodtan perelhetné az apple-t, ha levédte volna a dizájnt (na meg a samsungot is).

    Szerintem a kijelző, gombok és nyílások elhelyezése meg semmivel sem másabb mint bármelyik másik telefoné legyen az iphone előtti, vagy iphone óta megjelent, de ami tény, az antennát tényleg sikerült jól elhelyezniük a 4-nél... :)
  • tucky1 #36
    Javíts ki ha tévednék, de ezt az asztalt inkább lakatos csinálta :D.
    Tetszetős, de attól, hogy le van kerekítve a sarka még nem lesz icucc. Ennyi erővel vonatablakról is mintázhatták az aktuális dizájnt nem? Amúgy a kijelző, gombok, nyílások stb megfelelő elhelyezése adja az eszközeik karakterét, nem csupán a keret :)
  • Madve #35
    Hát akkor belinkelem megint..
    És szegény asztalossal mi lesz, aki valóban kitalálta az Icuccok (valójában étkezőasztal) formáját? Sem jogdíj, sem lovagi rang, mondjuk valószínűleg már nem is él, és ismeretlen is... :)

    http://www.cola-red.com/details.php?prodId=77&category=7
  • wraithLord #34
    Levontam belőle az esetleges túlreagálást, és hozzáfűztem az én véleményemet, amit előtte megpróbáltam párhuzamba állítani az övével... :) Nekem inkább a az éjjelilámpa-PC nem jön be...
  • tucky1 #33
    Ezt miből gondolod? Szerintem az éjjeli lámpa gépet fel sem hozta, kijelenti, hogy a crt-s az kifejezetten ronda. (ez legyen az ő egyéni véleménye)

    A mondandója második felét is elolvastad?
    "Egyébként meg csak idiótáknak szempont az hogy egy ilyen elektronikai kütyü hogy néz ki, mert normális ember azt nézi hogy mit csinál a cucc, gyak a kijelzőn/egyéb kimeneti eszközön kívül mást nem is figyel soha... Aki meg ilyesmiben képes gyönyörködni, hát az akkor nem sok szépet láthat az életében :)"
    Itt konkrétan általánosít és idiótáz mindenkit, aki egy kicsit is igényes.
  • wraithLord #32
    Szerintem csak arra gondolt, hogy a legpuritánabb PC is jobban néz ki, mint pl. az az éjjelilámpa-gép. Én arra nem nézek rá szívesen, met idegesít, hogy egy ilyen nagy gömböjű bunkó a "talpon" ül, egy szinte jelentéktelenül vékony monitor. Szerintem aránytalan, giccses és csúnya, és nehezen passzol a legtöbb ember lakásához is, ergo kilóg minden közül, és még inkább feltűnik, hogy milyen bumfordi.
    Egy fekete téglalap/négyzet/háromszög, csak a funkcionalitást figyelembe vevő formavilágú eszköz is jobb ennél, és jól tudjuk, ennél azért még a legkommerszebb eszközöknek is kifinomultabb megjelenést terveznek. Magyarul ennél szerintem bármelyik más gyártó hasonló eszköze szebb, legfeljebb az anyaga és az illesztései rosszabbak... a tartóssághoz nagyon ért az Apple.