80
  • kockaeveryday
    #80
    Mi van akkor ha a VOLT nagyobb,de a farád az azonos??
    Lehet-e használni így?
    pls???
  • lordsithlord
    #79
    Ipad egyedi dolog az Apple-től, ez tagadhatatlan, hiába van már régen a piacon, nem talált még igazi ellenfélre. Ennek megfelelően abban z Appple határozza meg, mit kér érte.

    Nem ez a problémás, hanem a számítógépes üzletáguk. Abban igazából nincs semmi egyéni dolguk, mégis olyan árakat határoznak meg, aminek lényegében nincs semmi oka, hiszen hagyományos PC-s alkatrészekből épülnek fel a gépeik, mégis ezeket többszörös áron adják.
  • narumon
    #78
    Én úgy fogalmaznék hogy van amiben drága van amiben nem. Azért pl a sok fika ellenére a komplett gépek nem olyan drágák, legalábbis otthon összedobálva sem jönne ki sokkal olcsóbban. Az ipad meg konkrétan a teljesítményéhez képest az egyik legolcsóbb a piacon.
  • lordsithlord
    #77
    Tudod mit, azt azért nagyon szívesen megnézem, mikor egy mezei user egy MAC Mini-ben merevlemezt cserél... Még én se mernék nekiugrani annak a miniatűr kis dögnek, nincs benne hely, nincs kipublikálva, mit hogyan kell szétpattintani ahhoz, hogy az alkatrészekhez hozzáférj, stb. Egy hagyományos laptopot több eséllyel fog egy kezdő szétszedni majd helyesen összerakni anélkül, hogy a gépben kárt okozna :)

    Nem a matrica az érvem, tanulj meg magyarul, csupán megjegyeztem, hogy az Apple termékek a bolti termékektől pusztán abban különböznek, hogy a csomagolásukon, illetve egyes esetekben a termékeken is ott az Apple matrica. Ez nem érv, ez tény.

    Nem értelek, hogy értve nem írtam konkrétumot? Leírtam, hogy az Apple árak 3-5x-ösek, mint más boltokban. Ez szerintem elég konkrét adat.

    Az Apple Kingston memóriákat használ, ezen nincs értelme vitatkozni, ugyanis ezt egy, az Apple-nél foglalkozó szerviztechnikus kollégám mondta és mutatta nekem. Valóban, magán a memórián nincs matrica, ugyanis azt a csomagoláson találhatod meg, az bizonyítja ugyanis, hogy tényleg az Apple által forgalmazott termékről van szó (bár megjegyzem, volt már rá példa, hogy direkt Apple márkajelzésű matricával érkezett be memória a szervizbe).

    Azt mondod, hogy az SSD-k "csak" 27ezer forinttal drágábbak. Oké, elfogadom, drágább alkatrészekre ezek szerint csak 1,5-2x szorzót tesznek, nem nagy "veszteség" számukra :D Megjegyzem, erre még rájön a szerviz költsége (írd és mond átlagosan 10ezer forint környéki számla), ami még dob egy "kicsit" azon a feláron.

    De oké, fordítsuk meg a kérdést, ha már te mondtad: ha egy mezei boltban ugyanazokat az alkatrészeket jelentősen olcsóbban meg lehet kapni, akkor tessék mondani, mirefel vannak az Apple-nél ezek az irreális árkülönbségek? Főleg, hogy az Apple minden terméket a gyárból egyenesen a megrendelő boltba szállít, tehát még a nagyker-kisker árrés sincs a terméken rajta...

    Ezek szerintem elég konkrét érvek arra, hogy az Apple irracionálisan drága. Ha ezt nem látod, akkor nagyon tudom sajnálni, mert szerintem ez szimpla matematika, a számok magukért beszélnek.
  • llaszlo
    #76
    És egy HDD/SSD-t is ki tud cserélni egy mezei user is. Szintén nem kell hozzá szakszervíz.
  • llaszlo
    #75
    Nézhetünk másik konkrétumot is a másik oldalról megközelítve.
    750GB HDD kb 28.000HUF jelenleg.
    128GB SSD kb 55-60.000HUF.

    55e-28e=27e minimum. Az apple-nél a 128GB-os SSD felára 29.000Ft. Vagyis máris megdőlt az elméleted.
  • llaszlo
    #74
    Szóval felhoztál egy Kingston memóriát ami mocskosul drága az apple-nél és nincs rajta apple matrica. Mert, hogy a matrica volt az érved. Értem. Konkrétumot nem tudtál írni csak feltételezed, hogy hatalmas az árrés sőt biztosan SOKKAL nagyobb, mint a Samué vagy más cégeké. Mindezt konkrétumok nélkül.

    És nem nem Kingston memóriával szerelik a gépeket. Tehát az elméleted már meg is dőlt. Konkrétumok nélkül még mindig nem mondtál semmit sem. Egy memória modult meg még egy mezei user is ki tud cserélni ha kell. Ehhez nem kell szakszervíz.

    Mindabból amit leírtál egyetlen egy dolog ami a lényeg, hogy memóriát nem az apple.hu-ról kell rendelni.
  • lordsithlord
    #73
    Apple esetében marha egyszerű a dolog, ugyanis a legtöbb termékük kifejezetten Apple szaküzletben vagy márkakereskedésben szerezhető be.

    Ezáltal lényegében kiiktatják a nagyker - kisker láncszemeket, a terméke egyenesen a forgalmazóhoz kerül, aki a legtöbb esetben a márkaképviselet is.

    Tehát ha megnézzük, a termék a gyártótól közvetlenül a kereskedőhöz, onnan meg a végfelhasználóhoz kerül, így csak 1 árrés található rajta.

    Valóban, pontos értéket nem fogok tudni mondani, de nem is lényeges ezesetben a konkrét összeg, mivel már az sokat mondó tény, hogy az Apple által forgalmazott alkatrészek árai az ugyanolyan márkájú termékek árának 4-5x-öse is lehet! Tehát ugyan magát a pontos árrést nem tudhatom, de azt igen, hogy pofátlanul magas, lévén hagyományos PC-s eszközök, amik máshol megkaphatóak reális áron, egy Apple matrica vagy kötelező ajánlás miatt a reális árnak a többszöröséért kerül forgalomba és csakis az Apple-nél.

    Csak egy példa (mint ezt a #62-ben már leírtam): az Apple gépekbe Kingstone 1333-as KIT-et szerelnek memóriának. Ebből a hagyományos, bolti verzió 17ezer forint, beszereléssel együtt 20ezer forint. Ugyanez a kit az Aplle-nél írd és mond 58ezer forint, beszereléssel együtt viszont már 73ezer forint. Szóval mivel a gépek kialakítása olyan, hogy javarészt csak az Apple szervízesei tudják őket szerelni, ezért a szolgáltatási díj (lsd. szervízdíj) is jelentősen nagyobb, ráadásul maga az alkatrész is 3x annyiba kerül, mint egy ugyanolyan rész Apple matrica nélkül.

    Szóval nem kell számszerűsíteni az Apple árrését ahhoz, hogy lássuk, elég pofátlan, elég, ha összehasonlítjuk az őáltaluk adott termékeket és szolgáltatásokat más boltok termékeivel és szolgáltatásaival.
  • narumon
    #72
    Szerintem csak már lefutott ennél a hírnél a flame, így nem olvassa már senki :)
  • llaszlo
    #71
    Úgy látom a lényegi kérdésre már nincs válasz.
  • hurkaur
    #70
    "Valóban, az OSX egy agyon optimalizált rendszer. Ez így igaz. De csendesen megjegyezném, hogy lényegében egy megbolondított Linux disztribúcióról van szó, amibe annyira belenyúltak, hogy sok esetben már egy bármilyen Linux disztron elfutó progi csak annyit tud tenni, hogy a képedbe röhögve közli, hogy a rendszer nem kompatibilis vele." epic :DD
  • llaszlo
    #69
    Egy valamire lennék kíváncsi. Hogyan állapítod meg vagy honnan tudod, hogy az apple-nek mennyi az árrése??
  • lordsithlord
    #68
    Nos, akkor engedelmeddel most bemásolnám az árrésekről szóló gazdasági lexikoncikket:

    "Kereskedelmi árrés:
    A kereskedelmi vállalatok kalkulációjában az az összeg, amely a beszerzési és az eladási ár között van. A kereskedelmi árrés fedezi a forgalmazás költségeit és tartalmazza a kereskedelmi vállalatok nyereségét. A termelői ár és a nagykereskedelmi ár között van a nagykereskedelmi árrés, a nagykereskedelmi ár és a fogyasztói ár között pedig a kiskereskedelmi árrés. A fogyasztói ár tehát a termelői árból és a két kereskedelmi árrésből tevődik össze."

    Tehát ha jól látom, van a termelői ár, azaz az az ár, amiért a termék legyártható, vagy a nagykereskedelmi ár, ami ugye áll a termelői árból és a nagykereskedelmi árrésből és van a kiskereskedelmi ár, ami áll a termelői árból, a nagykereskedelmi árrésből és a kiskereskedelmi árrésből, vagy ha csak a nagykereskedelemtől vezetjük le, akkor természetesen csak a nagykereskedelmi árból és a kiskereskedelmi árrésből.
  • llaszlo
    #67
    Az árrésnek csak egy fogalma van: összbevétel-összes költség ez az árrés.

    Szóval ha már árrésről beszél valaki akkor szerintem idén a samunak nagyobb lesz az árrése év végére.

    Persze attól a samu nem lesz kocsog cég, mert azt nem divat fikázni.
  • lordsithlord
    #66
    Ha már annyira nem tudjuk, mit is jelent az árrés, jó lenne, h megmondanád, hogy hol is használtuk helytelenül a kifejezést és hogy szerinted mit is takar.

    Ja és ha lehet, ezt jó lenne, ha levezetnéd mind a kereskedelmi árrés, a nagykereskedelmi árrés és a kiskereskedelmi árrés fogalmánál is...
  • llaszlo
    #65
    Szóval ha a szarszung gyerekekkel csináltatja a szarjait az rendben van, de ha az apple akkor az már mekkora kocsog cég. Csak a sok birkának. Mindkét cég gyártat a Foxconnal.
    És persze milyen jó, hogy olyan rohadt okos emberek vannak itt akik tudják, hogy az apple hogyan állapítja meg a termékei árait. Főleg, hogy ha tudnák, hogy mi is az az Árrés amit anyit hangoztatnak. Mert amit itt okoskodnak egyesek abból világosan kiderül, hogy fingjuk sincs róla.
  • narumon
    #64
    Egyetértek. Én nagyon sokáig tevékenykedtem az informatikában, tavaly azonban végleg lehúztunk minden info tevékenységet a budin. Vállalom; ma Magyrországon kurva nagy mutyik nélkül nem tud megélni egy PC-vel foglalkozó bolt / iroda / üzlet.
  • lordsithlord
    #63
    A gyártási árat nézni egy terméknél felesleges, ugyanis arra még rájön a szállítás, a tárolás, a garanciavállalás. Mindez növeli az árakat (nem is kicsit). Ezek mind költségek, amiket az alapárba bele kell kalkulálni. Erre jönnek a helyi adók, ami megintcsak az alapárat fogja emelni.
    Ezután jön a nagyker, akiknek megintcsak szállítási költséget kell fizetnie, adót kell fizetnie, sok esetben vámot is kell fizetnie és még meg is kell élnie, tehát a költségeken felül ráteszi a maga 5-15%-át.
    És most jön a kereskedő, neki is meg kell élnie, tehát ő ráteszi a beszerzési költségeket, belekalkulálja, mekkora rés kell ahhoz, hogy a bolt fennmaradjon, majd hozzáad kb. 5-15%-ot, ami a saját haszna.

    Szóval hiába nézzük a gyártási árat, mivel arra elég jelentős költségek jönnek még, ráadásul aki ezzel foglalkozik, az meg is akar élni belőle. Olyannyira ez a helyzet, hogy ma Magyarországon sorra szűnnek meg a PC-s boltok, mivel egyszerűen nem tudnak olyan árréssel dolgozni, amivel még fent tudnák saját magukat tartani. Mivel egyre kevesebb a fizetőképes kereslet, ráadásul a cégek inkább a kész gyári gépeket veszik, így a kisebb boltok elesnek a fizetőképes vásárlói kör legnagyobb részétől, ezáltal kénytelenek egyre nagyobb haszonkulcsot tenni az egyes termékekre, hogy a csökkenő eladás nyomán is fent tudjanak maradni.

    Szóval lehet szidni a boltokat, de szerintem inkább azokat a gyártókat kellene inkább, akik elszipkázzák a fizetőképes vevőket (mert bár jelentősen drágább gépeket adnak el, de divatot teremtenek, plussz olyan szolgáltatásokat ajánlanak, amikkel egy kiskereskedő nem tud versenyezni), ezáltal ezt a helyzetet teremtik. Lehet szidni az államot is a magas adók és vámok miatt.

    De szerintem nem azokat a kereskedőket kellene szidni, akik csak meg akarnak élni. Természetesen, mint mindenhol, az informatikában is vannak nyerészkedők, akik gyorsan akarnak nagyot kaszálni, így pofátlanul magas haszonkulcsot tesznek a termék árához, de ezek szoktak elsőnek megszűnni, mert egyszerűen nem vásárolnak tőlük. De a legtöbb bolt nem ilyen, egyszerűen a fennmaradásukért küzdenek.
  • lordsithlord
    #62
    Szerintem ha a 3 legnagyobb és legelterjedtebb gyártó legelterjedtebb USB-s TV tunerjét nem támogatja egy rendszer (konkrétan próbáltuk Items, Hauppage és Pinnacle tunerjét), akkor az már több, minthogy nem támogatja minden gyártó modelljét.

    Valóban, az OSX egy agyon optimalizált rendszer. Ez így igaz. De csendesen megjegyezném, hogy lényegében egy megbolondított Linux disztribúcióról van szó, amibe annyira belenyúltak, hogy sok esetben már egy bármilyen Linux disztron elfutó progi csak annyit tud tenni, hogy a képedbe röhögve közli, hogy a rendszer nem kompatibilis vele.

    A szerelésre továbbra is csak azt mondhatom, hogy nem állapot, hogy csak szakszerviz tud a géppel mit kezdeni. Rendben, beviszem a szervizbe és néha 10 perc alatt megoldják a problémát (megjegyezném ez legfeljebb a memória cseréjénél igaz a Mini esetében, minden máshoz a teljes gépet szét kell robbantani, amiért már hallottam Apple-es szakit is szitkozódni), csakhogy míg egy hagyományos PC-nél ezért a 10 percért otthagyok kb. 3000 forintot, addig az Apple esetében ez 10-15ezer forintnál indul. Mert ugye megtehetik, hiszen csak ők tudják szerelni...
    És akkor még ott van az alkatrész kérdése. Ahogy azt már leírtam, a szerviz csak a gyári alkatrészekkel hajlandó dolgozni, ami pl. azt eredményezi, hogy egy memória cserét (leírták a felárat lentebb), ha nem a gép megrendelésekor kéred, hanem később, szervizben, nem úszol meg 70ezer forint alatt. Ha valaki megmagyarázza, hogy azon kívül, hogy csak a szerviz csinálhatja és csak a gyári alkatrészekkel, mi magyarázza azt, hogy egy olyan szerelés ennyibe kerül az Apple-nél, míg ugyanezt egy hagyományos PC esetében megúszhatja a tulaj 17ezer + szervízdíjnak számítsunk 3ezer, azaz összesen 20 ezer forintból, na ha erre tud valaki értelmes magyarázatot tud adni, annak gratulálni fogok. Ja igen, és utána kérdeztem Apple szervizes ismerőstől, ők is Kingstone 1333-as KIT-et kapnak, csupán rajta van az Apple matricája. Szóval egy matrica lenne az a fennmaradó 55ezer forint...

    Valóban, egyre többen vesznek Apple gépeket. És hogy miért? Mert divat és mert státusz szimbólum. Mióta befejezték az egyéni hardverek gyártását és hagyományos Intel-es alapokra helyezték a konfigurációkat, azóta egyetlen egyéni dolguk van: az agyon optimalizált, levédett, Linux alapú OSX-ük.

    ÉS a slusszpoén:pont amiatt, hogy Intel-es alapokra helyezték a gyártást, hagyományos alkatrészekből simán össze lehet állítani egy olyan konfigurációt, amin fennakadás nélkül megy az OSX. Ja és persze mindezt egy Apple gép árának töredékéből... Más dolog, hogy ez nem legális, de megoldható.

    Szóval lehet misztifikálni a "hihetetlenül stabil, ergonomikus (lásd csicsás)" Apple gépeket, de semmi olyat nem tudnak, amit egy hagyományos PC-vel ne lehetne jelentsen olcsóbban elérni.

    Persze könnyű azt mondania a cégnek, hogy milyen nagyok a bevételeik, mikor az eszközeik árában 4-5x-ös árrés van...
  • narumon
    #61
    Ám igazából össze sem tudod otthon rakni a méretei miatt ugyebár.
  • narumon
    #60
    Az induló ára nem feltétlenül durva, sokkal olcsóbban nem tudod te sem összerakni, ezt pont egy másik topicban kiszámolták, valami 20-30e forinttal jött ki olcsóbban az otthon összerakott gép. Szerintem vissza tudod keresni.
  • narumon
    #59
    Ugye tudod, hogy az iMac.be is notebook memória megy?
    Ugye most a gyári honlapot hasonlítod ami minden cég esetében full túlárazott szerintem, mindenesetre, mindenesetre nem igen ismerem az apple számítógépeit, közelről még egyet sem láttam :P

    Egyébként nem kimondottan az appleről beszéltem hanem BÁRMELYIK cégről. Magyarországon egyébként közelebb kell lennie a gyártási ár 8 szoroshoz az árnak a sok hülye buzi adó miatt.
  • Laza
    #58
    Egyébként hihetetlen, hogy mennyire él a csorda szellem és a népbutítás ... ennyi ember képes volt rávetni magát az új iPhone-ra, hogy ugyanazokat a programokat nyomkodják egy szinte ugyanolyan telefonon, mint eddig ... az igazi nép etetés.
  • Laza
    #57
    Én is ezt néztem a múltkor .... teljesen el vannak ezek durranva. Arról már ne is beszéljünk, hogy mi a gép induló ára.
  • hdo
    #56
    Nyolcszoros mi?

    Felmész apple magyar honlapjára, venni akarsz egy iMac-et, bekonfigurálod:

    4 GB 1333 MHz-es DDR3 SDRAM memória – 2 x 2 GB (alap)
    8 GB 1333 MHz-es DDR3 SDRAM memória – 2 x 4 GB [+ 58 490 Ft]

    Ez legalább HÚSSZOROS árrés a gyártási költséghez képest!
  • narumon
    #55
    Hát a gyártási és eladási ár különbségének minimum 4-5x kell lennie egy átlagos termék esetében is. A nagyon nagy cégek két külön problémával szembesülnek - egyrészt a nagyobb "árrés" kell az aparátus eltartásához, másrészt, a nagy volumenű gyártás alacsonyan tarthatja a későbbi költségeket. Innentől a vállalt szolgáltatások amik az ár meghatározásánál szerepet játszanak. Szóval így én most azt mondanám, hogy 3-szoros és 8-szoros ár között kell mozogni valahol, de függ a kiindulási ártól is. Értelemszerűen egy olcsó eszközre százalékosan sokkal több különbség adódik mint egy drága termékre.
  • narumon
    #54
    Szerintem meg most kurva nagy baromságot írtál. Kezdve az extra profitról, az emberek kizsákmányolásán át a többiig. Fingod sincs semmiről.
  • caius marius
    #53
    A gyàrtàsi ès eladàsi különbsèg az èrdekes szerintem.
  • morden
    #52
    Hihtetlen cinikus vagy, aki saját elmondása szerint kínában gyárta, csakhogy az extra profitból(emberek kizsákmányolása) státusz szimbólumokkal vegye körbe magát, az sokkal kártékonyabb a teljes társadalom szemszögéből, mint az aki szégyenkezve lelkiismeretfurdalással kénytelen megvenni a minimálisan szükséges dolgokat az életéhez...
  • narumon
    #51
    Én megmondom neked. Attól függ melyikre vagy kíváncsi. A gyártási és eladási ár különbségére, vagy konkrétan a gyártó hasznára?
  • caius marius
    #50
    Azèrt arra kivàncsi lennèk, hogy mekkora árréssel dolgoznak ezek a cégek. Aztán annak fényében lehet véleményt mondani. Gyanítom, az almás brigád kitérne a hitéböl.
  • narumon
    #49
    És belerakni egy olyan alaplapba amit kínai gyerekmunkások készítettek :)
  • hurkaur
    #48
    uristen :Dd
  • morden
    #47
    Az két teljesen más mentalitás menőzni és többszörös árat kifizetni egy gyermekmunkával is előállított eszközzel. Vagy a kevésbé rossz hírű gyártót is szégyelni és lelkiismeret furdalással megvenni az amd procit. (gondolom ezt el sem tudják képzelni innen néhányan, hogy létezik ilyen gondolatvilág is).
  • hdo
    #46
    A gyerekprostitúció ... a gyerekmunka mellett ...
  • asgh
    #45
    Lehet és kell is a gyerekmunka miatt balhézni és nyilván senkit sem ment fel a bűne alól az, ha más is csinálja.
    Ha viszont kipécézel egy darab gyártót a gyakorlatilag összes közül, akinek a BESZÁLLÍTÓI esetén merült fel a gyanú, hogy gyerekeket is alkalmaznak, akkor hülyét csinálsz magadból.
    Ez kb. olyan, mint Pista bácsit a globális felmelegedés miatt cseszegetni, mert egyszer elfingta magát a buszon, ezzel is növelve az üvegházhatást.
  • narumon
    #44
    Ezt már megbeszéltük máshol. Nem tudsz jobbat jelenleg. (ha meg igen akkor szólj és tárt karokkal várnak minden segélyszervezetnél)
  • nachtwey
    #43
    "Természetesen AMD-t használok, mióta van egy minimális IT tudásom+ hallottam róla mit csinál az intel le is cseréltem."

    Taiwan-on szerencsére nincs gyerekmunka a gyárakban, mert ott jobban fizet a prostítúció.
    Sírok bazdmeg, sírok...


  • G_ArchAngel #42
    Nem tudok akkora facepalm-ot idelinkelni, amit te erdemelnel.
    Min fut neked az operacios rendszered? Salakpalyan?
  • dyra
    #41
    Azért ne felejtsd el, hogy amikor te egy Almás PC-t hazaviszel és bekapcsolod gyakorlatilag kész is vagy. Használhatod. Olyan szoftverkőrítést kapsz mellé amit PC-nél egy Windows rendszernél szintén ki kellene fizetned már nem is lenne olyan brutálisan drgább az Alma megoldása. Persze ha Linuxot használsz akkor szinte minden van ingyen. Igaz azok a szoftverek és maga az operációs rendszer nem nagyon vetekedhet az Alma igen jól optimalizált Operációs rendszerével.
    Nem nagyon hiszem, hogy minden USB-s TV tunert kellene támogatniuk. Van pár amit támogatnak te pont olyat használtál amit nem támogat.

    A szerelés része meg megint rendben van. Vannak szakemberek amik 10 perc alatt megoldják azt amit egy otthoni szaki lehet egy nap alatt sem. Megkockáztatom ha nem munkanélküli az ember vagy nincs iszonyat sok szabad ideje olcsóbb szervizben javíttatni mint a szabad időt gépmókolásra "költeni".

    Egyre többen vesznek Almát az ismerősi körömben én kitartok a Windows és a Linux mellet. De azért látom, hogy mit szeretnek benne és miért nem akarnak újra Windows-os gépet Linuxról nem is szólva.