Berta Sándor

A nosztalgia varázsában

Egy amerikai szoftverfejlesztő eddig több mint 120 számítógép-modellt gyűjtött össze. A kollekció értéke szinte felbecsülhetetlen, ezért a férfit sokan csak a nosztalgia-számítástechnika atyjaként emlegetik.

Erik Klein az elmúlt 35 év számítógépeit gyűjtötte össze és büszke arra, hogy szeret nosztalgiázni - honlapja gyakorlatilag 2004 óta nem változott. A gyűjtőszenvedélye azonban nem csak a számítógépekkel kapcsolatban nyilvánul meg, legalább ugyanígy keresi a régi PC-magazinokat is, amiket szintén nagy becsben tart.

"Különböző formában már az 1970-es évek közepe óta használtam számítógépeket. Az édesapám az IT-ágazatban dolgozott és néhány újságra előfizetett. Ezek között volt a Byte, a Creative Computing és a Datamation. Mindig elolvastam ezeket a lapokat és egy idő után ezért vetődött fel bennem, hogy magam is a számítógépekkel akarok foglalkozni. Miután elvégeztem az iskolát szoftverfejlesztő lettem. A gyűjtőszenvedélyem később alakult ki. Egyszer az eBay aukciós portálon felfedeztem, hogy meg tudom vásárolni az összes olyan régi számítógépet, amikről korábban olvastam és amiket mindenképpen ki akartam próbálni. Így megvettem ezeket a gépeket, megmentve őket a pusztulástól. Jelenleg körülbelül 120 számítógépes rendszerem van, emellett van több száz régi magazinom, használati útmutatóm, szoftverek és kiegészítők tömegei" - nyilatkozta Erik Klein.


A gyűjtő szerint ma a legtöbb számítógép nagyon hasonlít a többire, különösen igaz ez technikai értelemben. A többségükben vagy Intel vagy AMD processzor dolgozik, szabványosított alaplapjuk van, s az operációs rendszerük Windows, vagy Mac OS, vagy Unix/Linux. Még a szoftvereik is hasonlítanak.

30 évvel ezelőtt azonban egyáltalán nem ez volt a helyzet. Az egyes rendszerek a legkülönfélébb módon különböztek a többitől, beleértve a processzorokat, az operációs rendszereket, a billentyűzeteket, a meghajtókat és a szoftvereket. Amennyiben például valaki egy Apple II-t használt, akkor egy Atarin, egy Commodore vagy egy Radio Shack modellen már szinte alig tudott kiigazodni. Még azok a dolgok is, amiknek kompatibilisnek kellett volna lenniük egymással, például a Basic programnyelv, teljesen eltérőek voltak. Ez az egyediség nyűgözi le a mai napig.

"Néhány stílusjegytől eltekintve a mai modellek szinte teljesen megegyeznek a többi számítógéppel, ami nem csoda, hiszen több millió darabot készítenek belőlük. Nem igazán látok köztük klasszikus darabokat, talán csak a Macbook Airt és az első iPad készüléket tekintik majd valamikor olyan terméknek, ami fordulópontot jelentett" - vélte Erik Klein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • korpati #21
    Képzavarod lehet! :-)
    http://www.ektf.hu/~lenke/tananyag/Szg_tortenet.pdf
    Nézd meg ezt hátha elmúlik. :-)
    A riasztókhoz nem értek, az egér egy relatíve új találmány (előtte is voltak mutató eszközök, de más szisztéma szerint működtek). Távirányítók is régóta vannak. Mi köze a riasztó rendszer tervezésnek a pc működésének megértéséhez?? Ha a régi gépeket megismerted, az elősegíti az újabb modernebb gépekben való eligazodást is. Ha egy 1970-es autót el tudtál vezetni, akkor valszeg a 2010-es autóval is hamar menni fog, nagyjából tudni fogod mit - merre keress.
  • senki687 #20
    Ha jól értem, a 25-35 éves számítógépek nagyban hasonlítanak egyszerű, manapság is használatos eszközök megoldásaira. Csak tippelek, pl. gondolok egy riasztó berendezésre, vagy egy egérre, vagy távirányítóra, stb. Ezek szerint ezek a számítógépek az imént felsorolt eszközöknél komplettebb feladatot látnak el, de még az ember számára átlátható, megérthető módon. Így aki megérti egy ilyen régi számítógép működését, nagy előnyben van pl. risztó rendszerek tervezésekor. Ugyan akkor, ez egyben azt is jelenti, hogy a mai kor számítógépein való eligazodásban már nem segít. Jól gondolom?
  • senki687 #19
    Köszönöm a válaszokat.
    Elgondolkodok még rajta.
  • korpati #18
    Pontosan az a lényeg, hogy ezek a gépek használhatók, működnek!! Megtapasztalható hogy lehet néhány megabájtból komplett operációs rendszert létrehozni! Nem kell hozzá terabájtos winchester és gigabájtnyi ram! És hoppá! Néhány ritka kivételtől eltekintve a napi feladataink ugyan úgy elvégezhetőek mint a mostani atomerőművekkel! Vagy akár gyorsabban is!!! :-) Nem kell negyedórát - félórát várni arra hogy a gép munkára kész legyen! Na és a régi játékok!! :-) :-)
  • asgh #17
    Néhány praktikus érv a régi gépek megismerése mellett:

    Ezek a gépek elképesztő részletességgel dokumentáltak. Gyakorlatilag, ha leütsz egy billentyűt, akkor megtudhatod, hogy melyik vezetéken éppen hová megy az áram. Ilyen alacsony szinten ma már egyetlen informatikai eszközt sem lehet megismerni.
    Ha tehát meg akarod érteni, hogy a lehető legalacsonyabb szinten, ténylegesen hogyan működik egy számítógép, akkor ezek a régi 8 bites csodák a legalkalmasabbak erre a feladatra, mert anno ezért hozták létre őket.
    A másik, hogy ma is használunk 8 bites, néhány megahertzes, pár kilobyte rammal rendelkező gépeket. Mikrokontrollereknek hívják őket, és meglepődnél, hogy milyen széles a felhasználási körül. A mikrokontrollerek programozása pedig nagyban hasonlít a régi 8 bites gépekére (még ha az architektúrájuk eltérő is): kihozni a hardverből a maximumot úgy, hogy minden órajelciklus és minden byte memória számít. A régi gépeken szerzett programozói tapasztalat tehát nagyon is hasznos lehet.
  • Aramir #16
    Én is hasonló okokból kezdtem el. Előbb egy C+4, majd egy C64 lett beszerezve, az előbbi azért, mert az volt az első gépem, a második, mert olyat szerettem volna annó, majd egy Amiga, mert olyanom is volt régen, a többi meg már jött magától, elkezdtem begyüjtögetni a 80-as 90-es évek gépeit.
    Egyébként a méreteitől eltekintve nincs különbség a bélyeggyütés és a számítógépek gyüjtögetése között, mindkettőt a birtoklási vágy vezérli, csak az érdeklődési kör más. Ezt tapasztalatból mondom, régen a bélyegeket gyüjtöttem :D
  • senki687 #15
    Képzeld, elolvastam. De nem látom a cikkben, hogy pl. Aramis vagy Garou is pontosan ugyan ezért gyűjtené a régi gépeket.
    Egyszerűen csak kíváncsi voltam, mert nem értem ezt a jelenséget, továbbra sem. De akkor inkább hagyjuk, ha olyan fájdalmasan nehéz dolog elmagyarázni, hogy mi jó van abban, ha az ember külön szobát tart fent a kiöregedett, már nem használható holmiknak. Nem próbálhat ki mindenki mindent életében, nem lehetnek az emberek egyformák, egyforma érdeklődésűek, de ha valami normálisan le van írva, akkor van esély rá, hogy az ember bővítse a látőkörét. Azért kérdezgettem, hogy van-e valami, ami ebből engem megfogna. Például sosem gyűjtenék szalvétát, de belátom, hogy van valami a szalvétagyűjtögetésben, aminek lehet örülni. És ez anélkül el tudom fogadni, hogy bárki csak megpróbálta volna elmagyarázni. Ellenben a régi számítógépekben semmi érdekefeszítőt nem találok. De pl. a kínai fából készült számítógépekben igen, ami az értékrendemben közelebb áll a régi számítógépekhez. A különbség számomra abban áll, hogy nem volt szükség a fából készült programozható számítógépek elkészítéséhez olyan technikára, amelyek nem állnak rendelkezésre bármelyik korszakban. Elleben az asztali számítógépek megjelenéséhez már olyan alkatrészekre van szükség, amelyeket a tervező saját maga nem tud barkácsolni megfelelő technikai háttér nélkül. Kevés a tudás, a hozzáértés, technikai fejlettség is szükséges hozzá. Ugyan ez igaz a mai számítógépekre is, ehhez is egy bizonyos szintű technikai fejlettség szükséges. Tehát a mai, illetve a 35 évvel ezelőtti gépek ilyen szempontból nézve egyformáknak tekinthetőek. Egyiket sem lehet csak úgy egy szigeten, civilizációtól elzárva elkészíteni és használni. Ezért a leglényegesebb különbség nem az összetettsége vagy a hozzá szükséges technikai szint, hanem a hasznossága. És a 35 éves gépek és a maiak teljesítménye között legalább 5 nagyságrendbeli különbség van. Ha valaki ennek ellenére mégis szereti ezeket a gépeket, akkor talán tud valami meggyőző érvet mondani mellette. Olvastam a hozzászólásokat és néztem, hogy valamelyiket meg tudom-e érteni. Nem ment. A legjobb érv a nosztalgia volt, de ahhoz nem lenne szükség 30 gépre, 1 is elegendő lenne, amivel átélte azt az korszakot.
  • lamer the true #14
    Bazzeg olvasd el a cikket:

    "Egyszer az eBay aukciós portálon felfedeztem, hogy meg tudom vásárolni az összes olyan régi számítógépet, amikről korábban olvastam és amiket mindenképpen ki akartam próbálni. Így megvettem ezeket a gépeket, megmentve őket a pusztulástól. "

    Tehát ha nem érted a nosztalgiát akkor tessék: A fickó ki akarta próbálni ezeket a gépeket.
  • senki687 #13
    A bank gyűjti tőlem a pénzt, amit lakáshitenek nevez. Így én már nem tudok mit gyűjteni, legfeljebb a betegségeket, mert minden hobby pénzbe kerül.
    A veterán autók közül sok szép van. Olyanok is, amelyek külsőre szebbek, kidolgozattabbak a mostaniak többségétől. Egy számítógép számomra nem tud szép lenni. De ha hozza a feladathoz szükséges teljesítményt, akkor hasznos darab.
  • narumon #12
    Te semmit nem gyűjtesz? Semmilyen dísztárgyad nincs? Van egy ágy ami hasznos mert alszol, van egy szekrényed ami hasznos mert benne van a gatyád és van egy PC-d ami hasznos mert nyomogatod? Ennyi? Elég furcsa életed lehet.