senki687#15
Képzeld, elolvastam. De nem látom a cikkben, hogy pl. Aramis vagy Garou is pontosan ugyan ezért gyűjtené a régi gépeket.
Egyszerűen csak kíváncsi voltam, mert nem értem ezt a jelenséget, továbbra sem. De akkor inkább hagyjuk, ha olyan fájdalmasan nehéz dolog elmagyarázni, hogy mi jó van abban, ha az ember külön szobát tart fent a kiöregedett, már nem használható holmiknak. Nem próbálhat ki mindenki mindent életében, nem lehetnek az emberek egyformák, egyforma érdeklődésűek, de ha valami normálisan le van írva, akkor van esély rá, hogy az ember bővítse a látőkörét. Azért kérdezgettem, hogy van-e valami, ami ebből engem megfogna. Például sosem gyűjtenék szalvétát, de belátom, hogy van valami a szalvétagyűjtögetésben, aminek lehet örülni. És ez anélkül el tudom fogadni, hogy bárki csak megpróbálta volna elmagyarázni. Ellenben a régi számítógépekben semmi érdekefeszítőt nem találok. De pl. a kínai fából készült számítógépekben igen, ami az értékrendemben közelebb áll a régi számítógépekhez. A különbség számomra abban áll, hogy nem volt szükség a fából készült programozható számítógépek elkészítéséhez olyan technikára, amelyek nem állnak rendelkezésre bármelyik korszakban. Elleben az asztali számítógépek megjelenéséhez már olyan alkatrészekre van szükség, amelyeket a tervező saját maga nem tud barkácsolni megfelelő technikai háttér nélkül. Kevés a tudás, a hozzáértés, technikai fejlettség is szükséges hozzá. Ugyan ez igaz a mai számítógépekre is, ehhez is egy bizonyos szintű technikai fejlettség szükséges. Tehát a mai, illetve a 35 évvel ezelőtti gépek ilyen szempontból nézve egyformáknak tekinthetőek. Egyiket sem lehet csak úgy egy szigeten, civilizációtól elzárva elkészíteni és használni. Ezért a leglényegesebb különbség nem az összetettsége vagy a hozzá szükséges technikai szint, hanem a hasznossága. És a 35 éves gépek és a maiak teljesítménye között legalább 5 nagyságrendbeli különbség van. Ha valaki ennek ellenére mégis szereti ezeket a gépeket, akkor talán tud valami meggyőző érvet mondani mellette. Olvastam a hozzászólásokat és néztem, hogy valamelyiket meg tudom-e érteni. Nem ment. A legjobb érv a nosztalgia volt, de ahhoz nem lenne szükség 30 gépre, 1 is elegendő lenne, amivel átélte azt az korszakot.