Berta Sándor

Divatba jött a kölcsönzés

Egyre több olyan oldal érhető el, ahol a felhasználók kölcsönadhatják a saját dolgaikat azoknak, akik éppen egy adott terméket keresnek. Az új üzleti modell az Egyesült Államokból származik és lassan meghódítja Európát is.

A frents.com-on élelmiszereket és fűszereket, például sót vagy lisztet hiába is keresnének a látogatók, viszont a jelenlegi 20 000 regisztrált tag 50 000 tárgyat és terméket tett elérhetővé. Ezek között Audi A2-es gépkocsi éppúgy van, mint műsoros DVD-k vagy szerszámok. Minden eszköz kibérelhető, kölcsönözhető. Van, amelyikért sok pénzt kérnek, van, amelyikért szinte semmit. A felhasználók segítenek egymáson, és pénzt is megtakarítanak. Amennyiben valakinek van mondjuk egy felesleges szerszáma, míg másnak éppen az kellene egy munkához, akkor a két személy itt találkozhat és megköthetik az üzletet.

A Frents egyik életre hívója Philipp Rogge térképész, aki szerint a mai társadalomban számos kincs van elrejtve. Sokan hajlandók arra, hogy online is bemutassák a tulajdonukban lévő dolgokat és azokat megosszák másokkal. A lap azonban csak egyike ezeknek a platformoknak. A Tamyca neve a Take My Car rövidítésből származik és az oldal kifejezetten az autók kölcsönzésére, megosztására szakosodott.

Az eredeti ötlet az Egyesült Államokból származik. A Collaborative Consumption és a Sharing Economy kifejezéseket Rachel Botsman és Lisa Gansky terjesztették el a köztudatban. A koncepció lényege a cseregazdaság és az egyéni javak időszakos megosztása másokkal. Ezek az eszközök lehetnek autók, szerszámok, könyvek. A csereüzletekhez ugyanakkor elengedhetetlenül szükség van az internetre.

Michael Kuhndt, a Wuppertali Fogyasztói Központ vezetője úgy vélte, hogy a világhálónak és a közösségi portáloknak köszönhetően alapvetően megváltozhatnak majd a felhasználói szokások. Mindez az erőforrások kíméléséhez vezethet. Az internet lecsökkentette az emberek között lévő akadályokat, ma már néhány kattintás után számos dolgot megtudhatunk az érdeklődőkről. Napjaink felhasználói különösen készek megosztani a birtokukban lévő tartalmakat és tárgyakat másokkal. Azonban ez még csak a kezdet lehet, nagy lehetőségek rejlenek a világhálóban és az online szolgáltatásokban. A csereberélés hosszú távon környezetvédelmi szempontokból is hasznos lehet és ami fontos még, hogy erősítheti az innovációt és hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztók tudatosabban, megfontoltabban vásároljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #23
    Nálunk meg ha hivatalosan teszi ezt, akkor vállalkozónak. Hiszen egy vérbeli kocka nem mond le csak úgy a gépéről a két szép szemedért. Vagy ha te és én összehaverkodnánk és odamennék hogy légyszi add már kölcsön a géped 2-3 napra akkor pacsira megtennéd? Vagy esetleg kérnél érte valamit? Akár pénzt is?

    A lehúzás az lett volna ha pofátlanul magas összeget kér el, vagy olyan egyéb feltételeket szab meg ami nekünk nem tetszik de muszáj megtenni. Egy gépet kölcsönözni pedig nem éppen a kötelező kategória. Ha nem tetszik a feltétel akkor nem kölcsönzünk hanem sok sok hónapig spórolunk majd talán szerzünk egyet használtan.

    Nekem tudod mi a lehúzás? ha venni akarnék egy telefont akármelyik szolgáltatótól és csak akkor kapom meg olcsóbban ha aláírok egy többéves szerződést a legmagasabb előfizetési díjakkal, amiket ha összeadsz akkor a telefon árának dupláját is kifizetheted. Holott nem is igazán lenne rá szükséged. Nekem egy okostelefon pl akkor is megfelelne ha a wifi-n át netezhetnék csak, mert nekem nincs arra igényem hogy a hegyekben az erdőben kirándulva hirtelen fényképezzek majd feltöltsem a fészbúkra... Nekem az is megfelel ha fényképezgetek mert a túra csak hirtelen ötlet volt és nincs rendes minőségi fényképezőnk, és betérve a kisvárosba találunk egy hotspotot vagy egy levédetlen wifi jelet. Akkor és onnan felrakom a képeket ha akarom, vagy elküldöm emailben. Nem vagyok netfüggő hogy az asztali gép mellett még a telefonomon is netezhessek "bárhol, bármikor". Nah ez a lehúzás. Hogy ha szükséged van egy készülékre ami netképes de olcsón csak akkor veszel ha a lehető legdrágábban veszed. Persze nem kötelező az okostelefon, de ha néha kihasználnád a képességeit, de csak néha akkor máris érdemes azt venni.
  • chuky123 #22
    Jó haverod lehet ha pénzt kért a kölcsönadott konzolért. Mifelénk ezt lehúzásnak hívják.
  • Szefmester #21
    Én régen egy havertól a PS1-ét kölcsönöztem xyFt/nap áron, és adott egy rakat játékot memóriakártyát (amit persze törölt is ha nem fizettél egy kis extrát hogy tartsa meg ezt vagy azt a mentést).

    Ez nem lenne egy rossz kezdeményezés, de országos szinten az életben nem működne normálisan. Lokálisan már más kérdés. Nem tartanám elképzelhetetlennek azt hogy pár családi ház tulaja összedobja a szerszámokat egy közös fészerbe, hiszen nem láncfűrészezik minden nap valaki, ahogy fúrni és vésni sem szokott az ember minden nap (kivéve ha az a munkája, de annak meg ott a saját). Egy ilyen fészerben meg elég felrakni egy webcamerát, meg vezettetni egy naplót és máris meg van oldva hogy ne legyen könnyű kilopni onnan valamit.
  • Hungarikum #20
    miez vmi online kommunizmus?
  • nlght #19
    lehet ezt még fokozni, képzeld el vérpistikét aki kizárólag ipad-et ad kölcsön
  • SanMaster #18
    Ez egy faxság Erről most hallok először... ja, és már divat is? Na persze
  • narumon #17
    Lisa Gansky könyve itthon is kapható Mesh vállalkozások címen, érdekes olvasmány, akit érdekel a téma olvasson bele.
  • Nonix #16
    Miert van twitter logoja ennek a frents-nek ?
  • kalmarattila #15
    Volt egy ilyen magyar kezdeményezés is, de mire beindult volna elhalt sajnos...
    Nekem jó tapasztalataim vannak, évek óta adok bérbe projektort meg konzolokat és még semmi probléma nem volt!
  • gombost #14
    Próbálj meg egy flexet bérbe venni 1 hétre Bp-n. A vételár kétszerese a kaució, plusz a fejek, plusz a bérleti díj, plusz az adó, plusz a karácsonyi ajándék az anyósnak, plusz...