23
  • Szefmester
    #23
    Nálunk meg ha hivatalosan teszi ezt, akkor vállalkozónak. Hiszen egy vérbeli kocka nem mond le csak úgy a gépéről a két szép szemedért. Vagy ha te és én összehaverkodnánk és odamennék hogy légyszi add már kölcsön a géped 2-3 napra akkor pacsira megtennéd? Vagy esetleg kérnél érte valamit? Akár pénzt is?

    A lehúzás az lett volna ha pofátlanul magas összeget kér el, vagy olyan egyéb feltételeket szab meg ami nekünk nem tetszik de muszáj megtenni. Egy gépet kölcsönözni pedig nem éppen a kötelező kategória. Ha nem tetszik a feltétel akkor nem kölcsönzünk hanem sok sok hónapig spórolunk majd talán szerzünk egyet használtan.

    Nekem tudod mi a lehúzás? ha venni akarnék egy telefont akármelyik szolgáltatótól és csak akkor kapom meg olcsóbban ha aláírok egy többéves szerződést a legmagasabb előfizetési díjakkal, amiket ha összeadsz akkor a telefon árának dupláját is kifizetheted. Holott nem is igazán lenne rá szükséged. Nekem egy okostelefon pl akkor is megfelelne ha a wifi-n át netezhetnék csak, mert nekem nincs arra igényem hogy a hegyekben az erdőben kirándulva hirtelen fényképezzek majd feltöltsem a fészbúkra... Nekem az is megfelel ha fényképezgetek mert a túra csak hirtelen ötlet volt és nincs rendes minőségi fényképezőnk, és betérve a kisvárosba találunk egy hotspotot vagy egy levédetlen wifi jelet. Akkor és onnan felrakom a képeket ha akarom, vagy elküldöm emailben. Nem vagyok netfüggő hogy az asztali gép mellett még a telefonomon is netezhessek "bárhol, bármikor". Nah ez a lehúzás. Hogy ha szükséged van egy készülékre ami netképes de olcsón csak akkor veszel ha a lehető legdrágábban veszed. Persze nem kötelező az okostelefon, de ha néha kihasználnád a képességeit, de csak néha akkor máris érdemes azt venni.
  • chuky123
    #22
    Jó haverod lehet ha pénzt kért a kölcsönadott konzolért. Mifelénk ezt lehúzásnak hívják.
  • Szefmester
    #21
    Én régen egy havertól a PS1-ét kölcsönöztem xyFt/nap áron, és adott egy rakat játékot memóriakártyát (amit persze törölt is ha nem fizettél egy kis extrát hogy tartsa meg ezt vagy azt a mentést).

    Ez nem lenne egy rossz kezdeményezés, de országos szinten az életben nem működne normálisan. Lokálisan már más kérdés. Nem tartanám elképzelhetetlennek azt hogy pár családi ház tulaja összedobja a szerszámokat egy közös fészerbe, hiszen nem láncfűrészezik minden nap valaki, ahogy fúrni és vésni sem szokott az ember minden nap (kivéve ha az a munkája, de annak meg ott a saját). Egy ilyen fészerben meg elég felrakni egy webcamerát, meg vezettetni egy naplót és máris meg van oldva hogy ne legyen könnyű kilopni onnan valamit.
  • Hungarikum
    #20
    miez vmi online kommunizmus?
  • nlght
    #19
    lehet ezt még fokozni, képzeld el vérpistikét aki kizárólag ipad-et ad kölcsön
  • SanMaster
    #18
    Ez egy faxság Erről most hallok először... ja, és már divat is? Na persze
  • narumon
    #17
    Lisa Gansky könyve itthon is kapható Mesh vállalkozások címen, érdekes olvasmány, akit érdekel a téma olvasson bele.
  • Nonix
    #16
    Miert van twitter logoja ennek a frents-nek ?
  • kalmarattila
    #15
    Volt egy ilyen magyar kezdeményezés is, de mire beindult volna elhalt sajnos...
    Nekem jó tapasztalataim vannak, évek óta adok bérbe projektort meg konzolokat és még semmi probléma nem volt!
  • gombost
    #14
    Próbálj meg egy flexet bérbe venni 1 hétre Bp-n. A vételár kétszerese a kaució, plusz a fejek, plusz a bérleti díj, plusz az adó, plusz a karácsonyi ajándék az anyósnak, plusz...
  • gombost
    #13
    Egész pontosan minden közel keletit, dél-ázsiait így (és még pár néven) neveznek (iraktól indiáig), de ez elég sértő kifejezés.
  • Cat #12
    Pakisztáni. Ott elég sok van belőlük, sok éve. 2007-ben egy valóságsóban is a házban lakott egy, egy lakótársa azt mondta rá hogy paki (angolul, nyilván), és nagy botrány lett belőle.

    http://comment.blog.hu/2007/01/19/utanloves_tovabb_gyuruzik_a_big_brother_
  • thsanyi5
    #11
    Attól mert több tízezer tárgy van fent, egy kisvárosban élő ember mégis hogy jut hozzá? Fénypostán? Ha nem a saját településemen rakták fel, tuti nem mennék érte mert drágább lenne az utazás mint a kölcsönzés, Pesten még ha másik pesti rakta fel akkor se biztos, hogy a szomszédba kell csak menni érte. Főleg ha valami olcsóbbról van szó. Személy szerint tetszene. De ez akkor lenne igazán jó ha mondjuk utcabeliek össze tudnák dobni a dolgaikat. Vagy kicsit nagyobb területen de mégis azért egymáshoz közel lakók. Na meg persze ha lehetne bízni az emberekben, hogy nem teszik tönkre...
  • Tripax
    #10
    Ez engem is érdekelne. Mi az a paki?
  • EnxTheOne
    #9
    mijaza' paki?
  • Tetsuo
    #8
    Angliaban a pakinak, USA-ban a mexikoinak, Magyarorszagon a ciganynak adjak oda kevesbe az emberek...
  • EnxTheOne
    #7
    Mások barátnöjét/feleségét is kölcsön lehet kapni? :D
  • asgh
    #6
    Szoftvereket nem lehet kölcsönadni, mint ahogy a használt szoftvert sem lehet eladni, a legtöbb EULA tiltja.
  • gosub
    #5
    szoftvereket is lehet kölcsönbe adni? tiltja törvény?
  • asgh
    #4
    Hasonló bizalmi kérdés ez, mint annak idején az ebay esetén. Ma már a vatera és társai nagyjából működnek itthon is pedig ez az ebay megjelenésekor elképzelhetetlennek tűnt. El kell telnie néhány évnek, amíg kialakul a hazai kultúrája ennek az üzleti modellnek is.
  • Szefmester
    #3
    Hazai "reális" jövőkép:
    Felrakok egy ipari teljesítményű felxet, majd jön hozzám K.Rómeó hogy "kíne nekije kő'ccsönbe a szerszám", mert át ki akarják bővíteni a garázskaput és nem tudják mivel gyorsan elvágni.. csak egy két napra kéne neki. És mivel márkás autóval jött, én pedig nem vagyok rasszista, nem feltételezek semmi rosszat. Szerződés aláírva és kész.
    Aznap este gyanús módon felszívódik 200m vasúti sín, és a nyomozók megállapítják hogy vélhetőleg ipari eszközzel csinálták.. ilyen eszköz pedig a faluban csak nekem van. Így csak én lehettem... Majd kiderül hogy az aláírás hamis.. és még a szerszámomon megtalálják a vasúti sín anyagának a nyomait..

    Ez a rendszer egy Amerikai vagy európai kisvárosban még működhetne, de ha nem bárkinek adod oda akkor hazugsággal vádolnak majd, ha meg bárkinek odaadod akkor a fenti módon is járhatsz.
  • DjDano
    #2
    Azt hiszem ez a "fogyassz minél többet" koncepció haszonélvezőinek a rémálma :)
  • bino512
    #1
    hát én biztos nem