MTI

Verekedések az amerikai "fekete pénteken"

Verekedések törtek ki, lövések dördültek és a könnygáz is előkerült több amerikai városban a hálaadás ünnepét követő hagyományos akciós bevásárlási napon, a "fekete pénteken".

A jelentős árengedmények miatt Amerika-szerte kedvelt napon vásárlók milliói rohamozták meg - nem ritkán szó szerint - az üzleteket. Sokan már csütörtök este sorba álltak, hogy a hajnali nyitáskor az elsők között lehessenek, de több áruházlánc az éjfélt sem várta meg az akcióval. A "fekete péntek", amely egyben a karácsonyi bevásárlási szezon nyitányát jelenti, az amerikai kiskereskedők nagy napja: egyesek ilyenkor tehetnek szert éves bevételük akár 40 százalékára. Az elnevezés egy magyarázat szerint Philadelphiából ered, s arra utal, hogy ezen a napon az utcák és az üzletek feketéllenek a tömegtől.


Az észak-karolinai Fayetteville-ben, a Cross Creek Mallban éjjel kettőkor dördültek lövések. Sebesülés nem történt, de a vásárlók egy része elmenekült és néhány üzlet bezárt. A szűkszavú rendőrségi közlemény két gyanúsítottról számolt be. Ugyanebben az államban, a kinstoni Walmart áruházban a biztonsági emberek könnygázzal fékeztek meg egy vásárlót, ami a többi ügyfél számára is nehéz perceket okozott. Az esetről több amatőrvideót töltöttek fel a megosztó oldalakra. Gázt ezúttal nem csak a közrend biztosítói alkalmaztak. Los Angeles környékén egy nő paprikaspray-vel fújta le a többi vásárlót, hogy hozzáférjen egy általa kiszemelt árucikkhez a Walmartban. A helyi idő szerint még csütörtök éjjel kitört kavarodásban 20 ember sérült meg könnyebben. Az üzlet nem zárt be, az elkövetőt keresi a rendőrség.


A dél-karolinai Myrtle Beachben két ötvenes asszonyt és egyikük vejét fegyveresek próbáltak meg kirabolni egy Walmarthoz közeli parkolóban. Az egyik megtámadott nőt az elkövetők lábon lőtték, de a megtámadottaknál is volt fegyver. Több lövés dördült el, majd a támadók elmenekültek. Dulakodásról, verekedésről több helyről érkezett beszámoló. A New York állambeli Rome Walmartjában például két nő sérült meg. 2008-ban egy Walmart áruházban a tömeg agyontaposott egy biztonsági őrt.


Az amerikai kiskereskedők szövetségének becslése szerint idén 152 millióan élnek az akciós lehetőségekkel, mintegy 10 százalékkal többen, mint tavaly. A válságos 2008-as és 2009-es esztendők után tavaly a novemberi-decemberi vásárlási szezonban 5,2 százalékkal nőtt a vásárlások értéke. Idén a vásárlók számának nagyobb arányú emelkedése ellenére várhatóan csak három százalékkal nő a forgalom. A vásárlók a "fekete pénteken" főleg a nagyképernyős televíziókat és videojátékokat forgalmazó láncokat és a játékboltokat veszik célba. Az akciónap nyertesei rendszerint a luxuscikkeket forgalmazó és az alacsony keresetű vásárlókra építő üzletek. Tülekedés elsősorban az utóbbi kategóriához tartozó kereskedelmi egységekben volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rapid81 #64
    Ha ilyen véleményed van a magyarokról, akkor takarodjál ki az országból! Senki nem mondta, hogy kötelező itt maradni!

    "A történelem ismétli önmagát. Akkor azért utáltak mert végig dugtuk meg fosztogattuk Európát most meg azért mert nagy a pofánk a semmire."

    Fogalmad sincs, hogy miről beszélsz. Annyit csináltunk, hogy visszaszereztük mindazon kincseket, amiket korábban elloptak tőlünk. Azt meg, hogy végigdugtuk Európát, inkább nem kommentálnám, mert ez a fajta megnyilvánulás téged minősít. Nem oroszok vagyunk, akik a háború végén és '56ban ilyeneket csináltak, te gyökér.

    Az meg, hogy utálnak minket, csupán arra vezethető vissza, hogy irigylik a Kárpát-medencét tőlünk és mindent elkövetnek azért, hogy elvegyék. Ezért utálnak bennünket.

    A te fejlettségi szinted is egy háború eredménye, amit nem fegyverrel vívnak, hanem tollal és papírral! Mert fegyverrel nem tudták legyőzni a magyart, így elvették történelmét, önbecsülését és lassan már mindenét.

    Gratulálok a mai oktatásnak, hogy ilyen kőbunkó parasztokat nevel ki, mint te vagy!

    A nagy Jobbikosoknak meg üzenném, hogy ők jelenleg azért vannak ott, mert megengedték, hogy ott legyenek. Ha lehetőségük lenne sem csinálnának semmit, mert nincs nekik megengedve. Hogy a frászba lehet, hogy valaki még hisz bármilyen pártnak? Ők csak és kizárólag azért vannak ott, hogy kiugrasszák a nyulakat a bokrokból, amely nyulak, kevés kivétellel, de ki is ugranak, aztán csodálkoznak, hogy a vadász várja őket!
  • RealPhoenixx #63
    Tetsuo:

    irtad:
    "de a hatterben hatalmas intelligenciaju penzugyi szakemberek keverik a szart gatlastalanul a hatalmas haszon remenyeben"

    Irom:
    - Londonban elek joideje, sok helyen megfordultam, kulonbozo embereket es ember csoportokat lattam, illetve nezhettem eloadas anyagaikat es egyebek, a LENYEG:
    Nagyon sokan azt hiszik, a business man-ek hatalmas intelligenciaju szemelyek, mint ahogy te is, kozben a szomoru valosag az, hogy iszonyu alacsony kepzettsegu, es olyan mertekben alacsony intelligenciaju szemelyek ezek java, hogy az ember a sajat szemevel latva a dolgot, maganak a tenyeknek sem kepes hinni elso korben, mert otthon beledsulykoltak: Az Angol, es az Amcsi az egy majdhogynem egy kulon faj, nagyon ertelmesek, es tanultak, a diplomajukat magyarban barmilyen munkaltato elismeri /Angol es Amcsi diplomakat/, sot mondjuk ugy hogyha akreditaltathatnak azok a munkaltatok, akkor valoszinuleg egy 2 eves tapasztalattal sem rendelkezo Angolnak olyan papirt nyomnanak a kezebe, ami arrol arulkodna, hogy ennek a szemelynek 21 eves reven annyi szakmai tapasztalata van, mint egy 55 eves magyar szakembernek, az intelligenciaja pedig mint egy GIGASZI HOS-nek.

    A fentiekkel szemben a teny: doktori es professzori fokozattal rendelkezo szemelyek java nem kepes megoldani a hetkoznapi ujsagban megjeleno 6-8-12 eveseknek szolo egyszeru logikai feladatokat, nem egy probalkozast lattam, volt olyan is mikor azt hittem, nah vegre a magas vegzettsegu meg tudta oldani a "nehez" logikai feladatot, megneztem, es full hibas volt, tehat nem tudta /fel oras sudoku feladat, ami csak 26 darabos es szinten tok konnyu, egy full napons konferencian keresztul probalgatta megoldani, nem egyedul/.
    Masfelol: nem egy emberrel beszelgettem, akik itt ilyen olyan felsofoku papirokat szereztek, vagy eppen csak utolso felevben levo leendo master fokozatu szemely volt, es minden tulzas nelkul allithatom, hogy 10-bol 7-en egyaltalan nem tudjak meg az egyenes egyenletet sem, de a fennmarado harombol pedig ketto 100% hogy nem tudja hogy melyik jeloles az egyenes egyenleteben mit jelent, es akkor a kor vagy ellipszis vagy egyeb egyenletekre ki sem tertem, de akar egy sima szamitasos dolgot sem hoztam fel (osszeadas-kivonas-szorzas-osztas, etc, vagy uzletben a marha jo fejszamoloknak tartott indiai vagy egyeb szemelyek penzvaltasat /hogy valojaban mennyire nem tudnak szamolni alapveto szinteken sem, nemhogy .../)
    Harmadreszt: kijosz ide BME master fokozatu diplomaval, A NARIC altal akreditaltatni akarod, es kapsz erte egy 3 fokozattal lejjebbi diplomat, es akkor meg azt sem emlitettem meg, hogy itt mar ha voltal ovis es altalanos iskolaba igyekszel, magyarul vegeztel az ovodaval, akkor kapsz egy papirt, ami elbol diploma, tehat, mire egyetemre kerulsz, itt ezeknek a nagyon nem tudasuaknak alapvetoen legalabb 4 diplomajuk van, es akkor meg a felsooktatast meg sem kezdte!

    Szval a tealtalad nagy tudasuaknak itelt szemelyek javarol tudni kell azt, hogy egy magyar vegzos altalanos iskolas is jobb alapvetoen: a) szamolasban b) fizikaban c) logikaban

    Itt ahogy en lattam, az un. nagy business man-ek, managerek es hasonlok annyira nagy tudasuak, mint magyarban egy betanitott segedmunkas, egy alul iskolazott magyarban levo etnikum is siman uti szellemi dolgokban az itteni supervisor, manager meg hasonlo szemelyeket, de aszem most inkabb nem terek ki abszolut reszletekre, mert lenyeget tekintve a korrekt es helyes valaszt megkaptad.

    NB: amugy nem erdekel ha magasztalsz primitiv aluliskolazott embereket (business man`s), csak kicsit csipi a szemem

    *jah, csak megsugok valamit az angol nagy biztonsagrol: Margaret Thatcher szulinapjat pl ugy unnepeltek befolyasos emberek sportklubbos silver services helyen, hogy: elmennel megnezni a helyet, es azt mondanad: nem hiszed el, hogy egy ilyen szutykos helyen ilyen neves rendezvenyt tolhatnak, illetve olyan alkalmazottak /pincerek es egyebek/ voltak, akik minimalberen toltak a temat, ugyanugy mint pl az Angol kiralyno testverenek party-jan*
  • Tetsuo #62
    http://www.reuters.com/article/2011/11/08/us-mideast-netanyahu-sarkozy-idUSTRE7A720120111108

    Tessek.
  • ManoNegra #61
    Te mazochista vagy.
  • finizlik #60
    Csak itt az a gond hogy ez a kettő összefügg. És lehet húde jó ostoros a magyar nemzet ha az ország ÉLHETETLEN.
  • asgh #59
    Ha enm kérsz az állampolgárságból, akkor mégis csak az állammal és nem a nemzettel van bajod.
  • ManoNegra #58
    Ezt nem tudtam, köszi.
  • finizlik #57
    Akkor van ha más országnak már állampolgára vagy
  • ManoNegra #56
    Nem tudom van-e erre jogi lehetőség, mert eddig ilyen meg sem fordult a fejemben, de ha fel lehet venni az állampolgárságot, akkor talán "le is lehet adni". Az okmányirodában érdeklődhetsz.
  • finizlik #55
    Nem.

    Ha az országom nem tudja biztosítani a nemzet megélését akkor NEM kérek az állampolgárságából.