Berta Sándor

Egyre nagyobb bajban van a Kodak

Rövid időn belül másodszor bukkantak fel olyan hírek az egykor szebb napokat megélt társaság háza tájáról, hogy akár csődbe is mehet. A Kodaknak komoly problémát jelent a túléléshez szükséges dollármilliók előteremtése.

A The Wall Street Journal arról írt, hogy közel sem nyugodt karácsonya a Kodak vezetőinek, hiszen a túléléshez több százmillió dollárt kellene szerezniük, ez azonban szinte lehetetlen feladatnak tűnik. A helyzet különösen azután vált súlyossá, hogy a korábban akár több mint 900 millió dolláros befektetésre is hajlandónak mutatkozó alapok most csupán 600-700 millió dolláros segítségnyújtásra lennének hajlandók. Ez az összeg azonban nem lesz elegendő a vállalat megmentésére.

A pénzre azért lenne szüksége a Kodaknak, hogy 1100 szabadalma eladásáig hátralévő időt valahogy átvészelje. A szabadalomcsomag értékesítésével kapcsolatos tárgyalások már hosszabb ideje zajlanak és a találmányi bejegyzések iránt még a Google, illetve az Apple is élénken érdeklődik. A különböző társaságok ugyanakkor nagyon óvatosak, mert attól tartanak, hogy ha Kodak később becsődöl, akkor őket is megrohamozhatják majd a cég egykori hitelezői.

Amennyiben a következő hetekben nem sikerül a szabadalmakat eladni vagy egy megfelelő finanszírozási megállapodást kötni valamelyik befektetési alappal, úgy a Kodak kénytelen lenne a jövő év első hónapjaiban csődöt jelenteni. Ezt az egyik bennfentes közölte az amerikai újsággal. Amennyiben a legrosszabb forgatókönyv következik be, úgy eltűnhet a Kodak márkanév a piacról.

A túlélésért küzdő vállalat novemberben már eladta a szenzorrészlegét a Platinum Equity befektetési társaságnak. A lépést azzal indokolta, hogy a fő tevékenységére akar összpontosítani és meg akarja erősíteni az anyagi pozícióját. A neves gyártó azután került kilátástalannak tűnő helyzetbe, hogy a menedzsmentje kudarcot vallott a cég digitális korszakra történő átállításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #2
    Le az iPhoneokkal, meg a tervezőikkel akik a mindent az egybe funkciókkal silányabb termékekkel árasztják el az embereket a profi célirányos gépekkel szemben. Köszönjük Steve J.! Éljenek a profi gyártók és ne menjenek csödbe, mert az méginkább recesszióba nyomja a világgazdaságot!
  • birdo #1
    Nem feltétlenül kell, hogy csődbe menjen.Nagy a termék skálája....habár drágák.
    Jah....igen... a " digitális korszak " nem most kezdődött el.