Berta Sándor

A Stasi is használta volna a Facebookot

Meglehetősen érdekes és elgondolkoztató véleményt fogalmazott meg az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi iratait gyűjtő és rendszerező hivatal vezetője.

Roland Jahn, aki maga is sokat szenvedett az egykori NDK-ban, közel sincs elragadtatva a Facebook adatvédelmi gyakorlatától. A férfit az NDK-ban folyamatosan megfigyelték, minden lépését ellenőrizték és zaklatták. Később az NDK titkosszolgálata, a SED erőszakkal arra kényszerítette, hogy az NSZK-ba menjen és onnan videokamerák segítségével különböző felvételeket csempésszen ki, amiket aztán bemutattak a Westfernsehen nevű televízióadó műsoraiban. "Mi lett volna, ha a Stasi rendelkezésére áll a Facebook-technika? Brutális mértékű felhasználás. Ugyanakkor a Facebook felgyorsította volna az NDK bukását. Az emberek hálózatokba tömörülve használták volna a szabad információs csatornákat" - jelentette ki a szakember.

Jahn ugyanakkor elutasította azt az álláspontot, amely a Facebookot az NDK állambiztonságához hasonlítja, ez ugyanis jelentéktelennek állítja be a SED-államot. "A Stasival kapcsolatos tapasztalatok miatt érzékenyebben kell reagálnunk az adatokkal való visszaélések veszélyére. A Facebookkal kapcsolatban az a veszélyes, hogy az emberek olyan dolgokra használják, amiről nem is tudnak. Nem lehet megengedni, hogy a felhasználók adatait a törlési parancsok kiadása után is tovább tárolja a cég" - tette hozzá Roland Jahn.

A hivatalvezető új szabályokat és szankciókat vezetne be a közösségi hálózatok tagjainak adataival elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban. Emellett fontos lenne az is, hogy a Facebook a birtokába kerülő információkat ne adhassa olyan könnyen tovább más vállalatoknak. "Amennyiben valaki profilt akar készíteni a viselkedésemről, akkor én erről előre tudni akarok. Ez jelenleg nem valósul meg, ezért biztosítékokat kell beépíteni a rendszerbe" - szögezte le a Stasi egykori célpontja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • djw #7
  höhö... az üzenűfali postoknál az új profil módban már nincs törlés, csak bejegyzés elrejtése :) na ebbe köss bele :D

  de a cikkhez csak annyit, hogy ha még lenne Stasi, ami már nincs, akkor lenne az a rendszer is, ami már nincs. És abban a rendszerben az emberek óvatosabban "osztották meg" egymással az infóikat, mint manapság, mert tudták, hogy vannak spliclik. Ilyen, mint a Facebook életképtelen lett volna abban a rendszerben, hacsak nem kötelező lett volna regisztrálni és naponta posztolni valamit :D De az meg milyen már? :D

  Elképzelem:
  - Kovács elvtárs! A ma reggeli posztja nem volt túl információdús. A dicsőséges Lenin elvtárs nevében megkérem, hogy legközelebb legyen nyíltabb és őszintébb, adjon magáról több információt - különben tudja jól, hogy mi lesz a következménye.
  - Igen, kérem alásan, műszakvezető elvtárs, úgy lesz, elvtárs.

  :D
 • Merces #6
  kovács béla szerint a faszbuuk veszélyes mer szerinte az, mekkora epikus cikk.....
 • COOLancs #5
  A Stasinak is volt fészbúkja, csak az kartotékon volt vezetve, és annyira nem volt nyilvános hogy maga az illető sem tudta hogy regisztrálva van.
 • NEXUS6 #4
  Beirtam a gúgliba, hogy FBI, meg faszbúk.
  Az első találat az FBI facebook oldala volt.
  A második meg ez a cikk: Az FBI felkereste a Facebook-ot, hogy könnyítse meg a lehallgatásokat.

  "A te bolygódon milyen a klíma?"
 • finizlik #3
  De kellenek az ilyen hülyék
 • Skynet85 #2
  +1
 • teddybear #1
  Persze hogy használnák. Mint ahogy használják is mindazok, akik mások után kutakodnak. Ha már olyan hülyék az emberek, hogy világgá kürtölik rajta a magánügyeiket...