Berta Sándor

Fikció lesz az adatvédelem

Spiros Simitis hesseni adatvédelmi biztosként dolgozott, de sokan csak a német adatvédelmi rendszer atyjaként ismerik. A jogász szerint nem jó megoldás, ha az internetes cégek maguk alakítják ki az adatvédelmi szabályokat.

"Bár történt előrelépés ebben az ügyben, de úgy gondolom, még mindig meglehetősen problémás, ahogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítják a különböző webes vállalatok. Ezzel az a gond, hogy még mindig hiányzik egy megfelelő és átfogó ellenőrzési lehetőség az európai országok számára, másrészt az USA a harmadik felekkel szemben még mindig túl engedékeny ezen a területen. Az adatvédelem az IT-technológiákra való reakcióként jött létre, éppen ezért csak addig felelhet meg a vele szemben támasztott elvárásoknak, amíg legalább olyan mértékben fejlődik, mint a technika."


"Az internet - a személyes adatok rendszerezését és feldolgozását tekintve - radikálisan megváltozott, ami egyértelműen az eddigi adatvédelem gyengüléséhez vezetett. Minden korábbinál nagyobb a veszélye annak, hogy az adatvédelem egyszerű fikcióvá válik, s ez különösen akkor következhet be, ha a személyes adatokkal online kezelését nem szabályozzák megfelelően. Az online cégek önszabályozó törekvései soha nem helyettesíthetik a jogszabályokat" - jelentette ki Spiros Simitis, aki jelenleg a Johann Wolfgang Goethe Egyetem professzoraként dolgozik.

A szakember ezután azt emelte ki, hogy a Facebook felkeresésekor egyetlen pillanat is elegendő annak megállapítására, hogy a regisztrált tagok képesek a legintimebb adataikat is megosztani másokkal a világhálón. Ezzel a felhasználók a munkaadók, a válóperes ügyvédek és a profilkészítők malmára hajtják a vizet, akik készek ezeket az információkat tüzetesen felderíteni, részletezni, ötvözni más adatokkal, majd tovább értékesíteni. Amennyiben az emberek lemondanak a magánéletükről, úgy egy szimpla adatsorrá válnak.

"Ahhoz, hogy az adatvédelem hatékony legyen mindenekelőtt ki kell terjeszteni az adatvédelmi jogot és folyamatosan vizsgálni kell az egyre fejlődő IT-technológiákat. Az internetet bele kell szőni az adatvédelmi jogszabályokba. Szükség van egy megfelelően alkalmazható adatvédelmi törvényre, amit azonban senki sem használhat menekülési útvonalként. Végül de nem utolsósorban, ki kell emelni, hogy nem szabad ezt a területet túlszabályozni, nem alakulhat ki szabályozási káosz" - szögezte le az adatvédelmi szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • matrix22 #7
  Legtobb modern orszagban, de kulonos keppen az Egyesult Allamokban azt lehet mondani, hogy mar szemelyes adatvedelem nem letezik. Szoval ha valaki tudomast szerez valami adatodrol, akkor el lehet mondani, hogy azert senki nem felelos. Ha pl. egy aruhazban egy alaklmazott megharagszik rad, mar O is vissza tud elni veled. Pl. lenezoen lelegyint hogy csak ennyit keresel, ha az esetedben ervenyes. Vagy hogy csak ennyire vitted, mivel tudjak, hogy mivel foglalkozol. Vagy valaamivel megfenyitennek, amibol botranyt lehet esetleg csinalni, pl. az uzleti agban amiben tevekenykedel. Azonba az lehet egy felrelepes is, amivel megfekezik a tul pozotov magatartasod, hisz a csaladi eletedet is tonkre tudjak tenni. Nem legalis, de 1000 lehetoseg van ra, es pletyka modjaval, vagy esetleg semmi biznyitas hianyaban tegedet egyszeruen tonkre tesznek.

  Szoval egyszeruen ez az adatvedelem, ami mar viragzik a szabadvilagban. (ezert van az, hogy meg a Francia, vagy az USA elnok is csak zartfalakkozt mer beszelni bizonyos dolgokrol, de az utobbi eset is bizonyitotta, hogy meg az sem biztonsagos.)
 • Marko001 #6
  Ne is törődj vele, azt ilyen kommenteket általában kitörlik, nekem is volt már nem egyszer ilyen. Biztosan ciki volt nekik. :)
 • item #5
  Köszi,hogy kitöröltétek a címbeli hiba miatti hozzászólásomat. Legalább egy "köszönjük,javítva" posztot elejthettetek volna.

 • passatgt #4
  olyam mintha 2 sor foga lenne
 • ProgServ #3
  "Fikció lesz az adatvédelem"
  Már most is az.
 • NullZ3r0 #2
  Ritka előnytelen kép, vagy tényleg ilyen nyomi a fickó?