Berta Sándor

Facebook kontra adatvédelem - európai megoldásra van szükség

Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter a Facebookkal folytatott vitában kiállt az adatvédelmi szakemberek mellett, ugyanakkor szerinte európai megoldást kell találni a problémára.

"Abszurd lenne, ha egy globális internetes konszern külön regionális szabályokat alkotna meg az egyes szövetségi tartományokra vonatkozóan. Azt várom a Facebooktól, hogy minden európai felhasználó számára erősítse az adatvédelmet" - jelentette ki a politikus. Aigner így reagált arra a javaslatra, hogy korábban Thilo Weichert, Schleswig-Holstein adatvédelmi biztosa azt javasolta, hogy a közösségi oldal különleges szabályokat dolgozzon ki a német, illetve a helyi tartományi honlapüzemeltetők számára. Richard Allan, a Facebook európai vezetője ígéretet tett arra, hogy az oldal leállítja a tartományból az Egyesült Államokba irányuló adattovábbításokat.

Thilo Weichert és kollégája, prof. dr. Jonathan Caspar hamburgi adatvédelmi biztos azt akarják elérni, hogy a Facebook korlátozza az automatikus arcfelismerési funkcióját és ezáltal kevesebb személyes adat kerüljön az Egyesült Államokba. Aigner erre a kérésre úgy reagált, hogy ha a közösségi portál nem továbbítana több európai adatot az USA-ba, akkor ez egy fontos lépés lenne az adatvédelem erősítése felé. "Remélem, hogy ezt a felvetést tettek fogják követni" - hangsúlyozta a német fogyasztóvédelmi miniszter, aki ismét találkozni fog Richard Allan menedzserrel.

A Weichert által felvetett adattovábbítási blokád a szakemberek szerint nehezen lenne megvalósítható, mivel az IP-címek alapján nem lehetne egyértelműen megállapítani, hogy melyik felhasználó melyik régióban él. Az adatvédelmi biztos ugyanakkor másként látja a dolgot. "Az IP-címek régiósíthatók és ráadásul ismertek is a Facebook számára, hiszen szükségesek a kapcsolat felépítéséhez. A mostani vita pont arról szól, hogy mi történhet ezekkel az IP-címekkel és más adatokkal" - szögezte le Weichert. A Facebook szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy külön szabályozást dolgoznának ki.

A Facebookot azonnal támadták az adatvédelmi szakemberek azután, hogy az európai uniós felhasználóknak is elérhetővé tette a szolgáltatása arcfelismerő funkcióját. Az Artikel 29 nevű európai adatvédelmi szakembereket tömörítő csoport bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Az ügynek voltak előzményei, hiszen Ilse Aigner - korábbi ígéretéhez híven - júniusban kilépett a Facebooktól. A miniszter a lépést azzal indokolta, hogy a világ legnépszerűbb közösségi portálja nem változtatott érdemben az adatvédelmi gyakorlatán. Augusztusban pedig prof. dr. Johannes Caspar közölte, hogy a Facebook a világ legnagyobb biometriai adatbázisát építi, s az arcfelismerési funkció súlyosan sérti nem csak a német, hanem az európai adatvédelmi jogot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #5
    Az egyik megoldás az lehetne, (De ez gondolom az ország titkosszolgálatainak sem tetszene.)hogy az internet hozzáférést abszulute, anonimmá tenni,
    Semmilyen módon ne lehessen a használót azonosítani, a használat helyét sem.
    Persze, ha Valaki odaírja a nevét címét, fényképpel, akkor persze mindenki tudhatná. Az előfizetést ingyenessé kell tenni hozzá, és mindenki,(nem muszáj)
    saját magának adna olyan hozzáférési kódot (ip cím helyet) amiből csak 1 van a világban. Ezt egy központi szerver figyelné, hogy van-e már ilyen De hogy hol, azt már nem.
  • redfish #4
    Én meg azt gondolom, hogy senkinek nem állnak a háta mögé géppisztollyal, hogy beregisztráljon a Facebookra...
    Mindenkinek tudnia kell, hogyha az internetre kiteszi a nevét, lakcímét, telefonszámát, fotóit, családi fotóit és személyes adatait, onnantól kezdve az adatai bármilyen adatbázisba bekerülhetnek.

    Lehet, csak én vagyok olyan paranoiás, hogy nem hiszek a Nagy Esküben, hogy majd csak a mi adataink nem kerülnek át az USA-ba és majd csak a mi fotóinkra nem használják az arcfelismerőt?...

    20 évvel ezelőtt, ha valakit meg akartam találni, akkor a telefonkönyvben keresgéltem... Ma már 10 perc alatt mindent megtudhatok bárkiről a közösségi oldalak segítségével (elérhetőségét, lakcímét, rokonságát, munkahelyét, végzettségét, hobbiját, vagyoni helyzetét, stb.)...

    És ezeket az adatokat nem csak én találom meg, hanem bárki!...
  • mad mind #3
    Mer 3 hónap alatt minden ország, akik eurot használnak, csinál saját pénzt.
    Nostradamus mester, kaphatnánk még a bölcsességedből?
  • Rotyoka #2
    De európa attól még lesz
  • nlght #1
    európai megoldás? jövőre már nem lesz eu sem