Berta Sándor

Vörösvérsejt méretű chipeket jósol az ARM

Az ARM brit chiptervező cég egyik vezetője azt prognosztizálta, hogy kevesebb, mint egy évtizeden belül az okostelefonokba beépített mikroprocesszorok akkora méretűek lesznek, mint a vörösvérsejtek.

Mike Muller, az ARM műszaki igazgatója a vállalat által szervezett TechCon konferencián tartott beszédében számos érdekes kijelentést tett. A vezető többek között azt prognosztizálta, hogy a következő tíz éven belül jelentős mértékben módosulni fognak az okostelefonokba beépített alkatrészek. Közlése szerint az integrált memória mennyisége a jelenleginek a 32-szerese lesz, a beépített mikroprocesszorok pedig akkorák lesznek, mint a vörösvérsejtek. Ezek átmérője körülbelül 7,5 mikrométer.

Mike Muller a futurisztikus jóslatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az ARM már részt vett egy olyan prototípus kifejlesztésében, amely ezeket a megoldásokat használja. Egy olyan implantátumról van szó, amit a zöldhályoggal küzdő betegeknél alkalmaznak a szem belső nyomásának ellenőrzésére. Az eszközbe beépített mikroprocesszor a működést biztosító elemek és a szenzorok között helyezkedik el. Muller szerint ha eltávolítjuk az összes részegységet és csak a chip marad, továbbá ehhez hozzávesszük a 2020-ra várható technikai fejlődést, akkor kiderül, hogy addigra megvalósíthatók lesznek a vörösvérsejt méretű chipek.

Az ARM műszaki igazgatója szerint a fejlesztésből az okostelefonok és a táblagépek egyaránt óriási mértékben profitálhatnának, hiszen rendkívüli mértékben csökkenhetne a fogyasztásuk. Ráadásul a fejlesztés azért is felértékelődne, mert a chiptechnológiával szemben az akkumulátortechnológia lassabban fejlődik. Muller úgy számolt, hogy az akkumulátorok teljesítménye az évtized végére csupán a jelenlegi kétszeresére fog nőni. A chipeknél kisebb fejlődés ellenére mindez alapjaiban változtatja majd meg a chiparchitektúrákat: a jövő rendszereinek számos alrendszerük lesz és ezek végzik majd el a specifikus feladatokat, például a zenelejátszást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atok666 #8
    Ja, nem emberi vorosvertestre gondoltak, hanem vmi madar, vagy hullo versejtre. Akkor ok :)
    Bocs az offer.
    Out.
  • philcsy #7
    Néhány állatnál igen (ahol nincs sejtmag), de ahol megvan ott vörösvérsejt.
  • philcsy #6
    Szerintem is reális.
    Még annyit tennék hozzá, hogy a jelenlegi procik egy rétegűek. A többrétegű procik (memóriáknál már használnak ilyet) újabb lehetőséget jelentenek. Nem csak a proci fog elférni egy vörösvérsejten, hanem a memória is.
  • atok666 #5
    [troll]Mindig azt hittem, hogy az vorosvertest. [/troll]
  • kvp #4
    Teljesen realis amit mondanak, egy pic magja mar most is akkora, de az egy 60-as evekbeli design es a tudasa is akkora. Par ev alatt tenyleg elerheto, hogy ekkora legyen egy mag. Ez viszont lehetove tenne, hogy akar egy kijelzoben minden pixel kapjon sajat processzort, ami elerheto kozelsegbe hozna a valos ideju nagy bonyolultsagu raytraceing-et es a hasznalhato meretu neuralis halok alkalmazasat. Mondjuk ezt barmelyik masik risc-es processzortervezo ceg mondhatta volna, de nem nagyon maradt talpon mostanra mas az ibm-en meg rajtuk kivul.
  • Komolytalan #3
    Gondolom tőkeinjekcióra hajtanak. Mindennapi ARM hírünket...
  • Kryon #2
    Az ARM mostanában szeret nagyot mondani, és egyre nagyobbakat, vagy ez esetben kisebbeket :)
  • coolbboy83 #1
    Foteleket elő :-)

    Az ARM nem tudja mit csinál :-)