Berta Sándor

A gyártók óvatosak az ultrabook kategóriával

Úgy tűnik, bármennyire is győzködi az Intel a notebookgyártókat, azoknak egyáltalán nem nyerte el a tetszését az ultrabook koncepciója. A vállalatok ezért csak korlátozott számban akarnak piacra dobni ilyen termékeket.

A DigiTimes tajvani IT-portál értesülései alapján a nagy gyártók egyike sem bízik az ultrabookok sikerében, ezért inkább kivárnak és összesen csupán néhány százezer készüléket dobnának piacra. A nagyobb gyártók közül egyaránt ezt az álláspontot képviseli az Acer, a Lenovo, a Toshiba és az Asus Computer. A piac bizonytalan, a legtöbb cég leginkább attól tart, hogy az Apple termékei mellett az ultrabookok nem tudnak majd labdába rúgni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Lenovo IdeaPad U300s - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mind a négy társaság először csak 50-50 ezer darabot készít az ultrabookjaiból, így nem bukhatnak majd nagyot, ha az eszközök esetleg mégsem kelnének el. Az Acer ultrabookjait a Compal Electronics, illetve a Quanta Computer fogja gyártani, a Toshiba termékeit szintén a Compal készíti majd, míg a Lenovo ultrabookjait a Wistron, az Asusét pedig a Pegatron Technology fogja gyártani. A nyilatkozó bennfentesek szerint a cégek azért óvatosak, mert az idei esztendő utolsó negyedéve után már nem számítanak arra, hogy javulna a helyzet a globális notebookpiacon. Ráadásul az Apple termékei is rendkívül népszerűek, így kérdéses, hogy miként fogadják majd a felhasználók az ultrabookokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ASUSTeK X31 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az első ultrabookok várhatóan októberben kerülhetnek a boltok polcaira. Az Acer és a Toshiba már a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) bemutatta az első ultrabookjait. Az Acer Aspire S3 13,3 colos kijelzőt kapott és a processzora az Intel Core i3, i5 vagy i7 CPU-k közül kerülhet ki. A vásárló választhatja egy 240 gigabájtos SSD-meghajtóval, illetve egy 320 vagy 500 gigabájtos merevlemezzel. Az Acer Aspire S3 ára 800 és 1200 euró között lesz. A Toshiba Portégé Z380 a 13,3 colos kijelzője mellett Intel Core i-sorozatú processzorral, DDR3 memóriával és 128 gigabájtos SSD meghajtóval érkezik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Toshiba PORTEGE Z830 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Intel július elején jelentette be, hogy létrehozza az új kategóriát. Erik Reid, az Intel mobil kliens platform részlegének ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy cége 300 millió dollárral akarja segíteni a gyártókat a készülékek kifejlesztése és elkészítése során.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Acer Aspire S3- klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Intel azt szeretné, ha jövőre már a notebookpiacon szereplő termékek 40 százaléka ultrabook lenne, ez a célkitűzés azonban így nehezen fog megvalósulni, különösen úgy, hogy a gyártást számos probléma hátráltatta. Az Intel egyébként még arra is hajlandó volt, hogy 20 százalékkal olcsóbban adja az ultrabookokba szánt processzorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #22
    „Sanyi bácsi berakja a telepítőt, végigmegy a csík és másfél óra múlva 32 bitesről 64 bitesre váltott az oprendszere.”

    Bubuntuéknál is így megy mostanság.
  • asgh #21
    Pont az a poén, hogy mac-en nem kell rendszergazdának lenni ahhoz, amihez windows-on már igen, ezért egy csomó funkciót elérhetnek az átlagfelhasználók is.
    A backup tökéletes példa. Azért bonyolult a backup windows-on, mert alapvetően a felhasználóknak nem kell, vagy azért nem kell a felhasználóknak, mert túl bonyolult?
    Kiderült, hogy az átlagfelhasználónak is igen hasznos a backup, mivel mindenki törölt/módosított már fájlokat akaratlanul, de mivel az összes backup megoldás túl komplikált volt, a felhasználók inkább együtt éltek az adatvesztés veszélyével, mint hogy időt és energiát fordítsanak a backupolásra. Erre jött mac-en a time machine, ami tök automatikusan a háttérben elintézi az egész kérdést anélkül, hogy OKJ-s képzés kellene hozzá. Az átlagfelhasználók ebből annyit érzékelnek, hogy mac-en van backup, windows-on meg nincs, ami így önmagában természetesen nem igaz, de átlagfelhasználói szinten igen.
    Ugyanez a helyzet a user másolgatással. Lehet, hogy az emberek nem tartanak egyszerre több gépet otthon, de idővel igenis cserélik azokat, ilyenkor pl. tök jól jönne windowson is, hogy bejön az új hardver, a régi gépről átviszed az összes programot, beállítást, dokumentumot, jelszót, stb. a másik gépre és onnan folytatod a munkát, ahol a régi gépeden abbahagytad. Na ezt simán meg tudod csinálni mac-en, minden extra tudás nélkül. Megint csak ugyanaz a probléma: mivel windowson túl komplikált megoldani, ezért a felhasználók nem is próbálkoznak vele, pedig alapvetően hasznos funkció lenne. Így aztán mac-en van ilyen lehetőség, windows-on meg nincs.
    Oprendszer frissítés: amikor kijött a Windows 7 mindenki új gépet vett, vagy felrakta az új oprendszert régi gépére?
    Mennyivel kényelmesebb lehetett volna, ha nem kell előtte menteni, aztán legyalulni az egész XP-t és úgy felrakni a win7-et, hogy megmaradjanak a programok, dokumentumok, beállítások? Ezt mac-en tök magától megy minden különösebb hozzáértés nélkül. Sanyi bácsi berakja a telepítőt, végigmegy a csík és másfél óra múlva 32 bitesről 64 bitesre váltott az oprendszere.
  • hawkie22 #20
    Na most amiket itt felsoroltál nagy hirtelenjében, abból az ´tlagos felhasználók 90%-a nem használ semmit.
    1. nem fog egyik gépröl a másikra usert másolgatni, mert egyszerüen pl. nincs másik gépe
    2. a Win7-et az esetek nagy részében már a gépre telepítve kapja, ergo a probléma nem jön elö nála, ha meg Win7-röl frissít, akkor nagy valószínüséggel törli az egészet a francba, a fontosabb adatokat lementi, a maradék megy a kukába, új partíció...
    3. A legtöbb átlagfelhasználó azt se tudja, mi az a backup. Még én se csinálok backup-ot rendszeresen a fájljaimról, pedig napi szinten használom a gépet. (Tudom, magamra vessek, ha bukom a fájlokat --> most vettem egy asztali gépet, meg egy netbookot, plusz van két tárwinchester is, most minden 3 példányban van meg, és havonta egyszer mindent lementek. Talán fejlödök. :))

    Ismétlem, átlagfelhasználóról beszélek, nem pedig informatikusokról, vagy rendszergazdákról, akik kicsivel többet értenek a gépekhez, mint a laikusok. A laikusnak az általad felsorolt dolgok semmit se jelentenek, nekik a lényeg, hogy menjen a net, meg a Word, meg az ilyen játékok probléma nélkül, vagy filmet/zenét tudjanak nézni/hallgatni a gépen. Slussz.
  • asgh #19
    "Mi van megbonyolítva win7-ben, ami osx-ben annyira egyszerű?"

    - Próbálj meg win7 alatt egyik gépről a másikra átvinni egy usert os-beállításokkal, dokumentumokkal, szoftverekkel (és azok beállításaival) együtt.
    - Próbáld meg az XP-t Win7-re frissíteni úgy, hogy csak a progress bart kell végignézned, aztán a rendszer egy óra múlva már használható és minden usered, szoftvered, beállításod, jelszavad megmarad.
    - Próbáld meg egy kezdőnek elmagyarázni, hogyan csináljon backupot külső HDD-re úgy, hogy a rendszer nem írja felül az újra backup-olt fileokat, hanem verziózva tárolja őket és csak akkor töröl (dátum szerint a legrégebbieket), ha megtelt a HDD. Mindezt háttérben automatikusan, vagy időzítve.
    Ugyanezz visszafelé:
    - Próbáld meg egy kezdőnek elmagyarázni win7-en, hogyan bootolja be a rendszert egy usb backup drive-ról és restore-olja.
    - Próbálj meg a backup-olt filejaid régebbi verziói között browse-olni előnézettel.
    - Próbálj meg egy gomb lenyomásával képekről, videókról, zenékről előnézetet kérni anélkül, hogy videolejátszó-, zenelejátszó- vagy képnézegető programot indítanál.
    És mindezt csakis az alap OS-el, minden extra utility nélkül.
  • mad mind #18
    Te miről beszélsz? Mi koppintás egy keretben, ami 1 cent vastag? mindegyik tökugyanolyan.
    Mi van megbonyolítva win7-ben, ami osx-ben annyira egyszerű?
  • llaszlo #17
    Nem kell új logika? Az Xp-hez képest egy rakás dolog totál más a win7-ben. Az OSX meg jóval egyszerűbb még mindig. Jó rendszer, de a mindennapi használatban az OSX még mindig kényelmesebb a beépített kényelmi funkciók miatt. Amik meggyorsítják a munkát. Én inkább agyf@szt kapok a win-től, hogy miért vannak benne megbonyolítva bizonyos dolgok amiket sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani.
    Kíváncsi leszek az új vonalra amikor elkezdenek mobilOS-re hasonlítani a PC oprendszerek is.
  • Gerygrey #16
    Goto #11

  • narumon #15
    "Mármint az Apple-nek versenyben maradni? Lásd Android a smartphone-piacon."

    Céget egy rendszerhez hasonlítani? Szerintem az applet kurvára nem érdekli mennyi androidos telefon van a világon amig ő adja el a legtöbb okostelefont.
  • smv #14
    Asszem sima notebbok csak bazivékony, mint a Macbook Air.
  • gopher #13
    A Toshiba-t elfogadnám, mert az ilyen kocka design a legjobb (végre semmi szappantartó forma :D) De az biztos, hogy mostanában nem adnék ki pénzt ilyen gépre, nem tudnék vele mit kezdeni.