Berta Sándor

20 százalékkal olcsóbbak az ultrabookokba szánt processzorok

A notebookgyártók azt követelték az Inteltől, hogy legalább 50 százalékos engedményt adjon az új termékkategóriába szánt CPU-inak árából. A társaság erről hallani sem akar.

A DigiTimes tajvani IT-portál arról írt, hogy az ultrabookok gyártói azt szerették volna elérni, hogy az Intel adja olcsóbban a készülékekbe beépíthető processzorokat. A cégek 50 százalékos árengedményt akartak kicsikarni, azonban az Intel ebbe nem ment bele. A társaság legfeljebb 20 százalékos árengedményre hajlandó, így a Core i7-2677 317, a Core i7-2367 289, míg a Core i5-2557 250 dollárba kerülne.

A DigiTimes szerint az Intel táblagépekbe szánt Oak Trail platformja a tábla PC-k gyártási költségeinek 40 százalékát teszi ki. A platform az Atom Z670 processzorból és az SM35 chipsetből áll. Előbbi 75, utóbbi 20 dollárba kerül. Ezen a területen az Intel akár 75-80 százalékos árengedményt is hajlandó tenni. Erre szükség is van, hiszen a gyártóknak az Nvidia Tegra 2-ért csupán kereken 20 dollárt kell fizetniük.

Erik Reid, az Intel mobil kliens platform részlegének ügyvezető igazgatója augusztus 10-én jelentette be, hogy az első ultrabookok az év végén lesznek kaphatók és a bevezető áruk 1000 dollár lesz. A vezető hozzátette, hogy várhatóan az Asus és a Lenovo dobja majd piacra az első ultrabookokat. Az Intel 300 millió dollárral akarja segíteni a gyártókat a készülékek kifejlesztése és elkészítése során.

Az árengedmények nyújtása nem áll messze a konszerntől, amely a Chromebookokban az Atom processzorokat Core i sorozatú CPU-kkal váltaná fel. Az Intel azzal ösztönözné a gyártókat a váltásra, hogy a Core i sorozatú processzorokat a listaárnál 10-20 százalékkal olcsóbban kínálná a számukra. Az Intel másfél hónappal ezelőtt közölte, hogy létrehozza az ultrabook kategóriát a hordozható számítógépek piacán. A gyártó célja az, hogy külsőre elegáns és szép, a jelenlegi notebookoknál kisebb méretű, vékonyabb és könnyebb, azonban mégis nagy teljesítményű készülékek jelenjenek meg a piacon. Szerintük 2012 végére a végfelhasználóknak ajánlott notebookok 40 százaléka ultrabook formátumú termék lehet. Július végén vált ismertté, hogy az első ultrabookok gyártási problémák miatt késnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)