Alex

1 gigabites kábelnetet demonstrált a UPC

Internetes sebességrekordot állított fel a UPC Magyarország. A vállalat mérnökei a jelenleg is használt lakossági kábelhálózaton át másodpercenként 1 gigabit mennyiségű adatot továbbítottak.

A bemutatót nem egy laboratóriumi teszt körülményei között, hanem valós helyzetben tartották. A budapesti étteremben tartott sajtóbemutatón a szolgáltató tévés videotárában is megtalálható Alkonyat (Twilight) filmtrilógia három részét továbbították a cég 3 km-re lévő központjából a szokásosan használt kábelhálózatán keresztül. Ez a sávszélesség a tízszerese annak, amit a cég leggyorsabb lakossági csomagja, a UPC Fiber Power 120 megabites ajánlata lehetővé tesz. Ezzel a sebességgel a UPC bemutatóján a három egész estés mozifilm átvitele összesen csupán 80 másodpercig tartott.


Középen a cég vezérigazgatója, Betzalel Kenigsztein, jobbra Jordán Árpád műszaki igazgató

A sebességrekord eléréséhez a UPC a hálózati eszközöket gyártó Arris Group szakembereivel működött együtt. "Ez a teljesítmény jól példázza, mit tartogat a jövő a kábeles előfizetők számára" - hangsúlyozta Betzalel Kenigsztein, a vállalat vezérigazgatója. Közlése szerint csak a piaci körülményektől függ, mikor használhatnak majd a kábeles előfizetők a jelenlegi maximumnál akár tízszer gyorsabb internetkapcsolatot.


Kiemelte, hogy hosszú távon gondolkodó szereplőként a UPC évente több tizmillió eurót költ fejlesztésekre, és olyan újabb szolgáltatások bevezetésére készülnek, amelyek komoly versenyt támasztanak az inkumbens telefonszolgáltatókkal szemben. Ahhoz azonban, hogy ezek a fejlesztések a hétköznapok részévé váljanak Magyarországon is, kiszámítható környezet és fenntartható piaci verseny szükséges. Ehhez elengedhetetlen a kábelpiac további konszolidációja; a UPC akvizíciós stratégiáját is ez a törekvés vezeti - hangsúlyozta a vezérigazgató. A társaság nemrég vásárolta fel a több, mint a 80 településen jelen lévő Rubicom hálózatát, s ezen a területen is bevezetik az UPC termékeit. Ezt nem beleszámolva idén több, mint 50 ezer új előfizetővel bővültek, és jövőre is legalább ennyivel kalkulálnak.




A teljes körű vezetékes távközlési szolgáltatáscsomagot (TV, internet, telefon) biztosító cég jövőre valószínűleg már mobiltelefon szolgáltatóként is megjelenik a piacon, habár az amszterdami cégközpontban meghozott döntésről nem kívántak konkrét részleteket elárulni, így azt sem közölték, hogy elindulnak-e a nemsokára megjelenő frekvencia pályázaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kisjuszker #67
    Még egyszer köszi így most már vágom a valamilyen szinten, köszönöm a segítséget
  • Dj Faustus #66
    "De mivel hogy külterületen lakok ezért muszáj a mikrohullámú internet mert a mobilnetért nem vagyok odáig"
    Ha korlátlan adatforgalom kell, nincs kábel, és külterületen laksz, akkor marad a mikrós Internet.

    "Szóval azt mondod Faustus h minél kisebb a frekvencia annál jobb ?"
    Csak annyit mondtam, hogy az alacsonyabb frekvemciákon kevésbé befolyásoló tényező az eső (ezt a jelenséget nevezik rain fadingnek, ami 10 GHz felett mutatkozik meg leginkább). Lásd az atmoszférában levő oxigén és a víz hatását a mikrohullámú kapcsolatra:


    "Kb 5-6 km-re lakok a bázisoktól mert kettő van az egyiken mértek oat h ~10Mbps le és fel 230-as válaszidővel a másikon pedig ~6Mbps le és 0,9Mbps fel 55-ös válaszidővel én az utóbbiban gondolkoztam mert pont van oan csomagjuk ahol 6 le és 1 fel."
    Ezt bízd a szerelőkre. Fordítsák arra, ahol stabilabb kapcsolat építhető ki.
  • Kisjuszker #65
    Annyi még h a mikrohullámú internet korlátlan volna és 5900Ft szóval két okból már megéri szerintem, de mondjátok meg ha rosszul gondolom hogy egyáltalán fel merjem-e adni a mobilnetet ezért.
  • Kisjuszker #64
    Köszi hogy segítettetek! De mivel hogy külterületen lakok ezért muszáj a mikrohullámú internet mert a mobilnetért nem vagyok odáig főleg úgy hogy 6400 Ft fizetek 8GB adatforgalomért ha ezt meghaladom akkor lecsökkentik a sebességet 128kbps-re.:( Szóval azt mondod Faustus h minél kisebb a frekvencia annál jobb ??? Kb 5-6 km-re lakok a bázisoktól mert kettő van az egyiken mértek oat h ~10Mbps le és fel 230-as válaszidővel a másikon pedig ~6Mbps le és 0,9Mbps fel 55-ös válaszidővel én az utóbbiban gondolkoztam mert pont van oan csomagjuk ahol 6 le és 1 fel.
  • lordsithlord #63
    Bocs, de a 20-25MB/sec az nem 300MBit, hanem maximum 200, tehát azt messze nem állítottam, hogy nekem sikerült elérnem a 300-at :D Azt még sajnos nekem se sikerült kitrükközni, mert ahogy te is írtad, az halandó felhasználónak / rendszergazdának nem fog menni :)

    Közben kiderült, hogy rosszul tudtam, az eredeti gerinchálózatot nem a jelenlegi szolgáltatók csináltatták, hanem még a Hungarotel telefonszolgáltató. Ez a gerinc szolgálja ki az összes környező szolgáltatót, mivel saját gerinc kiépítésére egyikük se kapott engedélyt. Maga a gerinc elég stabil és viszonylag nagy sávszélességű lenne, ugyanakkor a kistérségi szolgáltató, aki EU-s és állami támogatásból építette ki saját hálózatát, ott spórolt, ahol csak tudott. Azóta a kistérségi beleolvadt egy országos hálózatba (nevezzük nevén a gyereket: Rubicom), mely sajnos folytatja a kistérségi üzletpolitikáját és továbbra is dupla áron negyedakkora sávszélességet ad, mint vetélytársai a tőlünk 5 km-re levő kisvárosban. De tovább megyek, a Rubicom szolgáltat a környező 50km-es körzetben is sok helyen, olyanon is, ahol versenyhelyzetben van. Érdekes módon ahol van vetélytársa, ott ugyanarról a gerincről, ugyanazon kistérségi által kiépített tud jelentősen olcsóbban szolgáltatni jelentősen magasabb sávszélességű csomagokat is. Tehát nem a technikával van a baj, hanem a szolgáltató magatartásával a fogyasztók felé.
  • Dj Faustus #62
    "Amit írtam, a p2p összekötést jómagam csináltam, 2 HP típusú gép között, amikben 300MBit-es TP-Link TL-WN822N USB kulcs volt. Windows 7 mellett, a felesleges adatforgalmat generáló hálózati figyelő és egyéb csodák kiiktatásával a két gép között problémamentesen elértük a 20-25MB/sec-es sebességet TCP protokoll használata mellett "
    Persze én is ismerhetek valakit, aki látott az unokabátyja nővérénél egy fickót, aki azt mesélte, hogy a testvérének a fia egyszer csinált olyasmit..... ;)
    A viccet félretéve: tapasztalataim (van már egy pár mikrohuillámú - nem csak 2,4 és 5 GHz-es frekvenciatartományban - link megtervezése/kivitelezése a hátam mögött 30-40 km-esek is) nem épp arra engednek következtetni, hogy a szimpla 802.11n-es szabvány esetén (bármiféle trükközés - tömörítés, más típusú közeghozzáférés, stb... - nélkül) a 4. rétegbeli (TCP/UDP) adatátviteli sebesség megegyezne (vagy legalább 80%-osan legalább megközelítené) 1. rétegbeli adatrátával. És erre a különböző szakportálokon megjelenő cikkek is ráerősítenek.

    "Nézd, ha egy területen adott 3 szolgáltató, amelyek közül 2 közel fél áron adja a szolgáltatást "
    Redukált árakon azt értem, hogy míg például a Digi 4700 Ft-ért 80/25 Mbps-os Internetet ad a fővárosban; a fővárostól 80 km-re, a 500 fős Kunmocsoládon lakó lakos is elvárná, hogy a szolgáltató csökkentse az árait, vagy növelje az adatátviteli sebességet.
    Már ha tudná. De mivel nem multi, nincsen saját optikai gerince (teszem azt csak egy licencelt frekvenciás mikrós betápja, vagy bérelt sávja), az Európai Uniós pályázati pénzeket lenyúlták előle, ráadásul még válság is van, az adóhatóság és a bankok is szivatják, az állam nem támogatja, nem tud előretörni.

    Mint említetted: a 2 szolgáltató (akik nagyobb multicégek) összefogott és sikeresen pályáztak Európai Uniós pályázatra (mivel közelebb ülnek a tűzhöz, megtehették). Így tudtak tovább csökkenteni az áraikon (követve a versenyhelyzet által megkívánt egyre redukálódó árakat). A többi kisszolgáltató meg mivel - valószínűsítem kis-/középvállalkozás - nem nyert a pályázaton, így a működési/fejlesztési költségét kénytelen továbbra is az előfizetőkre hárítani magasabb havidíj formájában.

    Hogy mégis monopólhelyzetben van? Ez köszönhető a versenyhelyzet és a hírközlési szabályozás furcsa egyvelegének. Mivel ő volt ott előbb, ő épített ki szélessávú Internetet, nem lehet azt mondani, hogy "akkor átvágjuk a kábeleidet, elvesszük az előfizetőidet, tégedet meg felakasztunk". Szóval ott fog továbbra is küszködni, mert a saját optikai betáp számára drága, az előfizetők a válsághelyzetben nem tudnak fizetni, állami támogatás nincs, az uniós pénzeket meg lenyúlták előle.
    De majd jön a "nagy felszabadító" - mint 1945-ben az oroszok - a multi, és majd az "kivérezteti" a hazai vállalkozókból álló "monopolhelyzetben" levő szolgáltatókat. A pénz nagy része meg megy ki külföldre. Remek kis perspektiva nem?
  • lordsithlord #61
    A legtöbb szolgáltató a 2,4-es frekvenciát használja, legalábbis errefelé mégis elég gyakoriak az általam leírt hibajelenségek. Már csak azért is, mert esőben-szélben simán belelóghat egy-egy lombkorona a rálátásba, akkor meg fújhatja a felhasználó.
  • lordsithlord #60
    Nézd, ha egy területen adott 3 szolgáltató, amelyek közül 2 közel fél áron adja a szolgáltatást ugyanarról a gerinchálózatról, saját mellékhálózaton, jelentősen nagyobb sávszélességű csomagokkal, akkor bárhogy is nézem, ha egy fele akkora sávszélességű csomag 2x annyiba kerül a 3. szolgáltatónál, akkor nem valószínű, hogy beszélhetünk leredukált árakról. De tovább megyek: mikor egy kistérségi szolgáltató el tudja érni, hogy a másik kettő az alig 5km-re levő településről ne vihesse be egy völgybe a szolgáltatását, ezáltal az adott területen egyeduralkodóvá válnak, szerintem akkor se nagyon beszélhetünk leredukált árakról. Márpedig Nógrádban több helyen ez a helyzet: a kistérségiek 5 éves monopoljogot szereztek adott területekre, majd ennek lejárta után mit ad isten a többi szolgáltató (UPC, Digi) nem kapott engedélyt, hogy saját mellékhálózatát bevezesse.

    Az általam említett cikket nem tudom, hogy hol láttam, még anno a draft-n megjelenésekor olvastam, annak meg már jópár éve volt. Technikai adatot nem sokat írtak, de volt hozzá mellékelve egy videó, ahol bemutatták a tesztet az újságíróknak.

    Amit írtam, a p2p összekötést jómagam csináltam, 2 HP típusú gép között, amikben 300MBit-es TP-Link TL-WN822N USB kulcs volt. Windows 7 mellett, a felesleges adatforgalmat generáló hálózati figyelő és egyéb csodák kiiktatásával a két gép között problémamentesen elértük a 20-25MB/sec-es sebességet TCP protokoll használata mellett (UDP-vel nem próbáltuk). A két gép egy íróasztal 2 oldalán volt, tehát maximum 3 méter távolságban, tökéletes rálátással egymásra. Tehát ez személyes tapasztalat, erről cikk nem létezik :)
  • Dj Faustus #59
    Alacsonyabb frekvenciákon (ez alatt értem az előbb említett 2,4 és 5 GHZ-es tartományokat) a köd, a szél, a kisebb eső vagy hó kevésbé befolyásolja a kapcsolatot.

    Esetleg egy nagyobb viharban elfordulhatnak/mozdulhatnak az antennák, vagy a szél által megmozgatott fák belelóghatnak a Fresnel-zónába; nagyobb esőben beázhatnak az antennák vagy a csatlakozók; villámlásoknál jöhetnek létre zavarok vagy az áramhálózaton keresztül a klienseszköz tápfeladó egységén át a tetőre helyezett eszköz károsodhat, rosszabb esetben beletrafál az eszközbe (ritka jelenség de megtörténhet).

    Magasabb frekvenciákon már nagyobb jelentősége van a ködnek, esőnek (rain fade!), párának, felfelé mozgó légtömegnek.
  • lordsithlord #58
    Mikrohullámú netnél nem árt tudni, hogy az időjárás erősen tudja rontani a minőséget. Elég egy felhősebb, esősebb nap (hogy a ködöt már meg se említsem) és elég kritikusan tud a jelerősség romlani. Ugyanez a helyzet a széllel is: szelesebb napokon olyan minőségromlás is megeshet, hogy akár egy mobil internet is kenterbe verheti a mikrohullámút.