• Dj Faustus #62
    "Amit írtam, a p2p összekötést jómagam csináltam, 2 HP típusú gép között, amikben 300MBit-es TP-Link TL-WN822N USB kulcs volt. Windows 7 mellett, a felesleges adatforgalmat generáló hálózati figyelő és egyéb csodák kiiktatásával a két gép között problémamentesen elértük a 20-25MB/sec-es sebességet TCP protokoll használata mellett "
    Persze én is ismerhetek valakit, aki látott az unokabátyja nővérénél egy fickót, aki azt mesélte, hogy a testvérének a fia egyszer csinált olyasmit..... ;)
    A viccet félretéve: tapasztalataim (van már egy pár mikrohuillámú - nem csak 2,4 és 5 GHz-es frekvenciatartományban - link megtervezése/kivitelezése a hátam mögött 30-40 km-esek is) nem épp arra engednek következtetni, hogy a szimpla 802.11n-es szabvány esetén (bármiféle trükközés - tömörítés, más típusú közeghozzáférés, stb... - nélkül) a 4. rétegbeli (TCP/UDP) adatátviteli sebesség megegyezne (vagy legalább 80%-osan legalább megközelítené) 1. rétegbeli adatrátával. És erre a különböző szakportálokon megjelenő cikkek is ráerősítenek.

    "Nézd, ha egy területen adott 3 szolgáltató, amelyek közül 2 közel fél áron adja a szolgáltatást "
    Redukált árakon azt értem, hogy míg például a Digi 4700 Ft-ért 80/25 Mbps-os Internetet ad a fővárosban; a fővárostól 80 km-re, a 500 fős Kunmocsoládon lakó lakos is elvárná, hogy a szolgáltató csökkentse az árait, vagy növelje az adatátviteli sebességet.
    Már ha tudná. De mivel nem multi, nincsen saját optikai gerince (teszem azt csak egy licencelt frekvenciás mikrós betápja, vagy bérelt sávja), az Európai Uniós pályázati pénzeket lenyúlták előle, ráadásul még válság is van, az adóhatóság és a bankok is szivatják, az állam nem támogatja, nem tud előretörni.

    Mint említetted: a 2 szolgáltató (akik nagyobb multicégek) összefogott és sikeresen pályáztak Európai Uniós pályázatra (mivel közelebb ülnek a tűzhöz, megtehették). Így tudtak tovább csökkenteni az áraikon (követve a versenyhelyzet által megkívánt egyre redukálódó árakat). A többi kisszolgáltató meg mivel - valószínűsítem kis-/középvállalkozás - nem nyert a pályázaton, így a működési/fejlesztési költségét kénytelen továbbra is az előfizetőkre hárítani magasabb havidíj formájában.

    Hogy mégis monopólhelyzetben van? Ez köszönhető a versenyhelyzet és a hírközlési szabályozás furcsa egyvelegének. Mivel ő volt ott előbb, ő épített ki szélessávú Internetet, nem lehet azt mondani, hogy "akkor átvágjuk a kábeleidet, elvesszük az előfizetőidet, tégedet meg felakasztunk". Szóval ott fog továbbra is küszködni, mert a saját optikai betáp számára drága, az előfizetők a válsághelyzetben nem tudnak fizetni, állami támogatás nincs, az uniós pénzeket meg lenyúlták előle.
    De majd jön a "nagy felszabadító" - mint 1945-ben az oroszok - a multi, és majd az "kivérezteti" a hazai vállalkozókból álló "monopolhelyzetben" levő szolgáltatókat. A pénz nagy része meg megy ki külföldre. Remek kis perspektiva nem?