Nézd, ha egy területen adott 3 szolgáltató, amelyek közül 2 közel fél áron adja a szolgáltatást ugyanarról a gerinchálózatról, saját mellékhálózaton, jelentősen nagyobb sávszélességű csomagokkal, akkor bárhogy is nézem, ha egy fele akkora sávszélességű csomag 2x annyiba kerül a 3. szolgáltatónál, akkor nem valószínű, hogy beszélhetünk leredukált árakról. De tovább megyek: mikor egy kistérségi szolgáltató el tudja érni, hogy a másik kettő az alig 5km-re levő településről ne vihesse be egy völgybe a szolgáltatását, ezáltal az adott területen egyeduralkodóvá válnak, szerintem akkor se nagyon beszélhetünk leredukált árakról. Márpedig Nógrádban több helyen ez a helyzet: a kistérségiek 5 éves monopoljogot szereztek adott területekre, majd ennek lejárta után mit ad isten a többi szolgáltató (UPC, Digi) nem kapott engedélyt, hogy saját mellékhálózatát bevezesse.
Az általam említett cikket nem tudom, hogy hol láttam, még anno a draft-n megjelenésekor olvastam, annak meg már jópár éve volt. Technikai adatot nem sokat írtak, de volt hozzá mellékelve egy videó, ahol bemutatták a tesztet az újságíróknak.
Amit írtam, a p2p összekötést jómagam csináltam, 2 HP típusú gép között, amikben 300MBit-es TP-Link TL-WN822N USB kulcs volt. Windows 7 mellett, a felesleges adatforgalmat generáló hálózati figyelő és egyéb csodák kiiktatásával a két gép között problémamentesen elértük a 20-25MB/sec-es sebességet TCP protokoll használata mellett (UDP-vel nem próbáltuk). A két gép egy íróasztal 2 oldalán volt, tehát maximum 3 méter távolságban, tökéletes rálátással egymásra. Tehát ez személyes tapasztalat, erről cikk nem létezik :)