Gyurkity Péter

50 százalék felett az Android, stagnál az Apple

A legfrissebb negyedéves adatokból az látszik, hogy globális szinten immár minden második készüléken a Google szoftvere fut, míg a riválisok stagnálnak, illetve veszteségeket kénytelenek elszenvedni.

A Gartner közzétette a harmadik negyedévet összefoglaló elemzését, amelyben szemügyre vehetjük, hogy világszerte milyen trenddel kell számolnunk, ennek pedig milyen következményei lehetnek. Az nem meglepetés, hogy az Android magasan vezeti a listát, ennek mértéke azonban túllép minden korábbi szintet, a platform ereje egyre nagyobb, így kérdés, hogy a többieknek egyáltalán van-e esélyük a feltámadásra.


A harmadik negyedben eszerint a teljes mobilpiac 5,6 százalékkal bővült, ez pedig 440 millió készülék leszállítását eredményezte. Az okostelefonok ezen forgalom 26 százalékát tették ki, ami szintén rekordot jelent, ráadásul ezek a fejlesztések sokkal nagyobb arányban, 42 százalékkal bővültek az egy évvel korábbi helyzethez képest, hiszen ezúttal több mint 115 millió példányban találtak gazdára. 2010 utolsó negyedéve óta több okostelefont adnak el, mint asztali PC-t, a két szegmens közötti különbség pedig szintén egyre nő - ebben nyilván az Android jár elől, amely 2008 végi debütálása óta több mint 218 millió terméken jelent meg, piaci részesedése pedig egy év alatt 25,3-ról 52,5 százalékra ugrott.

Az okostelefon-piac felét tehát immár a Google uralja, míg az Apple - saját növekedése ellenére - ezúttal kénytelen volt megelégedni 16,6 helyett 15 százalékkal, a RIM pedig saját stagnáló adatai eredményeként 15,4-ről egészen 11 százalékra esett vissza. A lassú halálra szánt Symbian még mindig 19,5 millió készüléken volt fellelhető (ez 16,9 százalékot és egy második helyet hozott a Nokiának), ez azonban saját korábbi eredményének megfelezését jelenti, miközben a Windows Phone alig 1,7 millió hordozható kütyün bukkant fel, ami még a második negyedévhez képest is picinyke csökkenés, és alig 1,5 százalékot jelent a globális versenyben - ennél még a Bada is jobban teljesített a maga 2,2 százalékával.


A gyártók versenyében továbbra is első a Nokia 23,9 százalékkal, második a Samsung 17,8 százalékkal, a többiek (LG, Apple, ZTE, RIM, HTC, Motorola, Huawei és Sony) pedig messze leszakadva követik őket, mind 5 százalék alatti eredménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #41
    Klnyszeres dolog ez nálad, hogy hülyeségeket találj ki, elemzés gyanánt?
  • tucky1 #40
    Nem akarlak megbántani, de egy kicsit sajnállak :) szerintem ezen ismerőseidet fele annyira sem érdekli milyen telefont használnak, mint téged. Talán egész sg-n csak te jössz még ilyen szövegekkel hájp meg stb :D. A többi huszár, meg lehet fogott már a kezében iPhone-t is Androidot is vagy akár 2007 előtti nyomkodós kijelzős telefont is (ami szerinted olyan jó volt), és tudja mi a különbség köztük. Ez alapján megveszi azt ami neki a legmegfelelőbb, és nem azt nézegeti, hogy kinek mije van. (legyen számukra bármi a megfelelő, akár egy ős nyomkodóskijelzős bunkófon is)
  • Doktor Kotász #39
    Nekm nincs és nem is szándékozom, hogy legyen iphonom.
    Az igazán pénzes ismerőseim között senkinek sincs, csak azoknak, akiknek spórolni kell rá, és azt érzik a tulajdonlásától, hogy lettek valakik.
  • tucky1 #38
    Kicsit szerintem le vagy maradva, már nem olyan menő dolog hogy iPhone-d van. Max te érzed így. Mára már nálunk is kezd néptelefon lenni, mint anno mondjuk egy Nokia 3310-es. Szóval nyugodtan megveheted ha csak ez zavart.
    Amúgy akiket kitaláltál, hogy gyűjtögetnek, meg látszatemberek stb, (biztos akad ilyen is) de ezek veszik a klónokat és nem gyűjtögetnek hónapokig, mert 20-asból megvan.
  • acdc #37
    Na mar a htc is koveti a samsungot....

    htc evo 3d
  • narumon #36
    "Kurvára leírtam, hogy abban az esetben, ha anyagilag semmifajta spórolással nem jár, akkor reális döntés egy iphone megvétele. Megagagigaszánalom az, ha valaki hónapokig spórol egy szaros telefonra, úgy kel és fekszik, hogy hányat kell még aludni, és amikor a kezébe kerül, akkor úgy érzi, hogy ettől valaki."

    Én is leírtam csak nem fogd fel agyilag, hogy ebből van kevesebb. Be akarod magyarázni, hogy mindenki így vesz iphone-t de szerintem közelebb áll a valósághoz ha 100-ból 1 "kuporgat" rá.
  • Doktor Kotász #35
    "Azt is nehezedre esik megérteni, hogy a világon több millió olyan ember van akinek a 200e forint két-három napi keresete. Nem kell kuporgatnia egy szaros iphonera. Lehet, hogy neked ez furcsa de attól még így van."

    Szellemi fogyatékos idióta vagy. Kurvára leírtam, hogy abban az esetben, ha anyagilag semmifajta spórolással nem jár, akkor reális döntés egy iphone megvétele. Megagagigaszánalom az, ha valaki hónapokig spórol egy szaros telefonra, úgy kel és fekszik, hogy hányat kell még aludni, és amikor a kezébe kerül, akkor úgy érzi, hogy ettől valaki.

    6-7 éve nekem is volt olyan Nokiám, ami 120 ezer forintba került, és függetlenül vettem, mert a szolgáltató be sem vállalta a forgalmazást, mert 10-szer annyiba került, mint az átlagos készülék előfizetéssel, de roppant zavaró volt, hogy akárhányszor a kezembe került, valaki elkérte buzerálni, hogy hogy hú de kafa, meg mit tud, meg ezzel már videót is lehet felvenni, meg aszta, meg ez tényleg megnyitja a pdf-et is, meg e-mailezni is lehet vele, meg internetezni...

    Nekem a dizájnja tetszett. Nokia6260. Amikor bekrepált, vettem egy normál átlagos telefont, és azt használom. Ha ez is bekrepál, veszek egy másikat. Az iphone is tetszik, de amekkora hájp megy körülötte, meg amennyit villognak vele az idióta látszatemberek, kizártnak tartom, hogy nekem kelljen olyan.
  • Doktor Kotász #34
    Szerinted kizárt dolog, hogy 100 millió embernek legyen önértékelési zavara? Szerintem az emberek 90%-nak az van, csak nem mindegyik kompenzálja ezt azzal, hogy milyen telefont vesz. Mondom, ha valakinek tökmindegy, mert olyan az anyagi helyzete, annak lehet reális döntés, de ha hazánkban valaki hónapokon keresztül spórol, hogy félre rakjon 200 ezer forintot a telefonra, az ugyanolyan idióta, mint a cigó strici király az újnyi vastag aranyláncával.
    Ha valakinek tetszik, semmi baj nincs azzal, ha megveszi, mert megteheti. Az idióta az, aki ezt erőn felül teszi, és szerinte csórók azok, akiknek nem iphonja van.
  • tucky1 #33
    Engem érdekelne konkrétan 60-80-ért melyik telefon az, amelyik többet tud mondjuk az alap 4-esnél, és csak egy kicsit legyen jó minőségű, csak kicsit. Hetekig kerestem ilyet amúgy mert 4"-es vagy nagyobb kijelzős almafon nincs. Én egyet tudok ami hozná azt amit leírsz, ez a Sensation, de azt 100 alatt nem kapod meg. Persze a minőség és a tudás is lehet szubjektív. Most 1000Mhz-es gépem van, de engem pl zavar, hogy az első generációs 2007-es alma sok helyen gördülékenyebb, és ezek olyan dolgok amiket a mindennapjaimban használok.
  • narumon #32
    "Nézd, ha valaki attól érzi valakinek magát, hogy iphoneja van, ott problémák vannak az önértékeléssel."

    Tudod az a különbség, hogy ezt TE próbálod bemagyarázni. Egyszerűen képtelen vagy agyban odáig eljutni, hogy valaki azért vesz iphonet, mert ez szolgálja ki és ez tetszik neki - nem pedig azért mert ettől érzi valakinek magát. Mivel Te indulsz ebből ki, így én úgy látom, hogy neked vannak csak igazán önértékelési gondjaid.

    "Tök szánalmasak azok az emberek, akik spórolnak egy szaros telefonra. Mondjuk 200 ezer forint. Kismucigol magának havonta 50 ezret, négy hónapig úgy kel és fekszik, hogy még hányat kell aludni, és amikor összegyűlik a della, szalad a boltba."

    Azt is nehezedre esik megérteni, hogy a világon több millió olyan ember van akinek a 200e forint két-három napi keresete. Nem kell kuporgatnia egy szaros iphonera. Lehet, hogy neked ez furcsa de attól még így van.

    "szolgáltatóhoz, mert már szarakodik a régi, és mondjuk kiválasztasz egy 20 ezrest."

    Miért is? Húszezerért szerintem nem lehet értelmest telefont kapni. Ne TE döntsd már el, hogy szerintem mi a jó telefon. Tudod van akinek ez munka eszköz, és havi 30-40e forintot eltelefonál rajta.

    "hogy folyamatos bevételei vannak, amivel nem tud mit kezdeni, annál lehet reális döntés egy iphone, ha tetszik neki."

    Nem tud mit kezdeni?? Azért ez megint valahonnan mélyről pattant ki neked. Többször leírtam már; valószínűleg költesz olyanra amire én (és még sokan mások) azt mondanánk, hogy akkora baromság, hogy akkor sem költenék rá ha már úszkálnék a pénzben. Mégsem teszem, mert elismerem, hogy az emberek sokfélék és sokféle igényük van.

    "Egy idióta senki, aki egy telefonnal akar valaki lenni."

    Hát te ne legyél ilyen! Én is úgy tartom, hogy én nem vagyok ilyen. Sőt bátran mondhatom igen sok iphone tulajt ismerek aki nem ilyen. Ne láss ördögöt ott ahol nincs.