Berta Sándor

Saját gyártású chipekből épített szuperszámítógépet Kína

Az ázsiai állam bemutatta első, saját fejlesztésű és gyártású chipekből összeállított szuperszámítógépét, amely bekerülhet a Top20-as listára. A bejelentés meglepte a szakembereket.

A hír a The New York Times hasábjain jelent meg. A Sunway BlueLight nevű készüléket egy jinani technikai kongresszuson mutatták be. A helyszín nem véletlen, hiszen Jinanban található a Kínai Nemzeti Szuperszámítógép Központ, ahol a Tianhe-1A, a világ második leggyorsabb szuperszámítógépe is található. A bejelentés váratlanul érte a kutatókat. Jack Dongarra, a Tennessee-i Egyetem munkatársa és egyben a legerősebb szuperszámítógépek listáját összeállító Top500 projekt egyik vezetője kijelentette: "Ez egy komoly meglepetés."


Egy ilyen 1U (45 mm) magas folyadékhűtésű fiókban négy alaplap, rajtuk két 16 magos processzor van. Egy szekrénybe 32 fiók fér, 9 ilyen szekrény egy petaflop

A Sunway BlueLight 8700 darab ShenWei SW1600 processzort rejt magában, amelyek együttes teljesítménye egy petaflops. Az eddig Kínában épített szuperszámítógépek mind nyugati cégek, például az Intel vagy az Nvidia chipjeit használták. Becslések szerint a felhasznált processzorokat három generációval előzik meg az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában vagy Tajvanon gyártott CPU-k. A nyilvánosságra hozott fotók egyikén jól látszik az alkalmazott hűtési rendszer. Ebből a szakemberek arra következtettek, hogy a Sunway BlueLight tovább bővíthető és a nagyobb teljesítménynek köszönhetően ismét a világ leggyorsabb szuperszámítógépe lehet. Tavaly októberben a 2,5 Petaflops teljesítményű Tianhe-1A birtokolta ezt a címet, idén júniusban azonban a 8,16 petaflops teljesítményű japán K nevű készülék letaszította a trónról.


A gép lelke, egy ShenWei SW1600 processzor

A Tianhe-1A megépítésében az Nvidia mellett az Intel is részt vett. A hét hónap alatt elkészült készülék 14 336 darab Intel x86-os többmagos szerverprocesszorra és 7168 darab Nvidia Tesla M2050 grafikus kártyára épül. Az egységekben 448 CUDA mag dolgozik és minden Tesla M2050-est egyenként 3 gigabájtos GDDR5-ös memória egészít ki. Az Nvidia tájékoztatása alapján a szerverprocesszorok teljesítménye 50 000 PC CPU-jának teljesítményével egyezik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #42
    @Jakuza001 te aztán megmondtad a tutit. Az USA-ban meg mindenki agyhalott, hogy ezt nem veszi észre. Az igazság sokkal bonyolultabb, mindenkinek igaza van... csak szerre.
  • Jakuza001 #41
    Ugy erzem te az amerikai szemellenzotol nem latod a lenyeget.

    1. Kinarol volt szo, mi tortenne, ha Kina megbukik erre joszz egy olyan valasszal, ha az USA bukna meg. LOL Oreg tanulj meg ertelmezni eloszor egy mondatot, aztan ahoz kepest probalj valaszolni.

    2. A masodik hulyeseg az USA sajat aganak van eladosodva duma. Kina tud termelni, sot o termel szinta az USA helyett is, mig az USAban ez ugy mukodik, hogy ok meg termelik a kamu penzt a bankokban, amit digitalis formaban tarolnak es ha gaz van olyan megoldast vesznek elo a tarsolybol, mint iden, hogy a semmibol hiteleznek maguknak milliardokat.

    Ezt nem sokaig lehet csinalni, mert a vegen maximum a hold teruleteibol arusitott parcellakbol fognak eldegelni.

    Kina pedig szinte mindent termel. Ranezel egy Nike cipore ? Made in Kina. Ranezel egy allitolagos amerikai nyomtatott aramkorre es latod rajta Made in Kina.

    Olcson termelnek ezert megeri a nyugatnak naluk gyartatni, de ha bebukna kina, akkor ugy rantana magaval a fejlett orszagokat, ahogy annak a rendje, mert a nyugati orszagok mar most komoly bajban vannak, mi tortenne akkor, ha a termelesi cikkekett az otthoni gyaraikban honi lusta es sokkal tobb altalaban akar otszorosen tobb bert es befektetest igenylo munkassal kell eloallitani ?

    Jah akkor majd nem keriteseket fognak epitani mexiko hataraira, hanem egesz argentinaig probalnanak munkaeroert terjeszkedni. Vagy jon majd a leigazott tobbi orszag amik rendelkeznek olajjl, majd rajuk fogjak sebaj, hogy biologiai fegyveruk van.
  • Julius Caesar #40
    Kínában meg van 3 nagyváros(nak a központja), ahol pár millióan jól élnek. A többi 1,2 milliárd meg belefullad a gyárak füstjébe, sósavas ivóvizet iszik és mocsokban él a napi két marék rizsért. És esélye nincs onnan kijönni. Ez követendő példa?

    Az USA-ban aki akar, az bizony megél. A jenki csövesek valószínű vagy alkoholisták, vagy lusták dolgozni. A drogkartellek meg bizony léteznek, de hát a mexikói határon nem véletlenül vannak géppuska állások és lőnek mindenre, ami mozog.

    Nézd meg Kínában mekkora az anyagi szakadék és mekkora a jenkiknél. (Na meg kínában rohamosan lesz gazdagabb a gazdag és szegényebb a szegény).

    Te hol akarnál élni? Kínában vagy US? ÉS hova van több bevándorló. Naugye...
  • Papichulo #39
    USA nem a szocialisan legfejlettebb orszag, ezt senki sem allitotta. De amugy igen, nem latsz olyan szintu nyomort, fejletlenseget es infrastrukturalis kontrasztot az Egyesult Allamok nagyvarosaiban, mint peldaul Shanghaiban. Foleg nem a business es turista negyedekben.

    Megkerdezhetem, hogy te merrefele jartal az USA-ban ahol ezt lattad? Es Kinaban?
  • sanyicks #38
    mert a "legfejlettebb" usákiában hogy van? az autópályákon mennek az öltönyösök melózni a gettók mellett ahol a csövik az utcán fetrengenek, a feketék meg a mexikói/kubai/akármi bandák meg egymást lövik a drogért...
  • gforce9 #37
    http://www.stockmarket.cz/hu/fuziok-es-akviziciok/

    Semmi köze a lakossághoz. Sőt, a lakosság maga is el van adósodva.
  • Jackal #36
    Yepp, nekik egy gondolatuk volt csak: mégtöbb haszon még gyorsabban...
  • Julius Caesar #35
    Nem tudom az Eu hogy, de az USa magának van eladósodva. A külső adóssága max 10%, a többi mint a belső polgárainak eladott kötvényekből származik. Lényegében az USA magának adott kölcsönt.
  • Crane #34
    Én nem értem, miért lepődtek meg ezen a szakemberek. Ott (is) vannak a gyártósorok a processzorokhoz. Csak idő kérdése volt, hogy egy gépsort a saját terveikre állítsanak át.
    Azt meg nem tartom lopásnak, hogy megfigyelték, és eltanulták más gyártók technikáját, és saját javukra fordították. Ezt teljesen természetes.
    Azoknak a máneggereknek kellett volna előbb gondolkozniuk, akik Excel táblák színes ábrái alapján úgy döntöttek, hogy a gyártás olcsóbb Kínában (miközben átsiklottak a járulékos költségek felett: anyaországban elbocsájtott munkások, fél világot átszelő gép és anyagszállítások, társadalmi és kommunikációs problémák, a technika lemásolása, stb.)
  • gforce9 #33
    Hát szerintem, ha eljön valami nagy összeomlás kínát kevéssé fogja érinteni. Mert ugye ők gyártanak, mégpedig annyit, hogy elképesztő. Saját belső piaca sem kicsi. Önellátóak. Amiből behozatalra szorulnak, azért nem csak bizonytalan értékű valutával tudnak fizetni, hanem áruval is. Nyugat mivel tud fizetni? Artisjus matricával? :)