Berta Sándor

Szuperszámítógép hagyományos PC-alkatrészekből

Az Antwerpeni Egyetem Vision Lab részlegének kutatói elkészítették a korábbi FASTRA számítógépük második változatát.

A FASTRA II a hét Nvidia grafikus kártyán található összesen 13 grafikus magnak köszönhetően 12 Teraflops számítási teljesítményre képes és kifejezetten tomográfiai célokra hozták létre. "Egy olyan rendszer, mint a FASTRA II jól alkalmazható olyan feladatokra, amelyek elvégzése felosztható az egyes GPU-k között és ahol nincs szükség az egységek közötti további kommunikációra" - jelentette ki Joost Batenburg, a Vision Lab munkatársa. A FASTRA-hoz hasonló rendszerekre egyaránt igényt tartanának a meteorológusok, a csillagászok, a matematikusok vagy éppen az áramlásdinamikát vizsgáló tudósok.


A FASTRA II lelke nem a processzor, hanem hat kétmagos Nvidia GeForce GTX295 és egy egymagos Nvidia GeForce GTX275-ös videokártya. A holland szakemberek egyedül amiatt választották az Nvidia termékeit, mert jelenleg kizárólag ezek támogatják a CUDA-architektúrát. "Ezt a technológiát már széles körben alkalmazzák és támogatják világszerte. Az AMD-nek egész egyszerűen nincs egy ilyen élenjáró programozó-platformja" - tette hozzá a kutató.

A tudományos körökben egyre népszerűbbek a grafikus kártyákra épülő szuperszámítógépek, mivel jóval olcsóbbak a profi modelleknél, ugyanakkor a számítási teljesítményük így is számos feladat elvégzésére alkalmassá teszi őket. Batenburg példaként említette a részvételét a The Little GREEN Machine programban, amelynek keretében hagyományos hardverelemekből hoznának létre egy GPU-alapú clustert. A projektben számos holland egyetem vesz részt.


A 12 teraflop elég kevésnek tűnhet, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy tavaly egy ekkora teljesítményű konfiguráció még simán felférhetett a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek 500-as toplistájára. Batenburg és kollégái már az Nvidia Fermi nevű új GPU-ját várják, mivel az még gyorsabb számítások elvégzését teszi majd lehetővé. Persze kérdéses, hogy az új grafikus chipre épülő kártyák mennyibe fognak kerülni, a FASTRA II-t ugyanis mindössze 6000 euróból építették. A FASTRA I tavaly készült el és négy MSI 9800GX2 típusú grafikus kártyára épült, a teljesítménye megegyezett 175 kétmagos processzorral ellátott átlagos PC teljesítményével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #40
  • krajcsovszkig #39
    A havok az olyan, mint a Phys-X, semmi köze a cudához. Az ATinak cuda helyett a stream van, ami gyorsabb (illetve a kártyák is erősebbek), csak valamiért kevés rá a program, gondolom a cuda programozási szempontból jobb lehet.
    Az AMD procikban régebb óta van beépített memóriavezérlő, mint az intelekben, ráadásul jobb is. Emellett ott lenne a 6 magos opteron, ami ilyen feladatokra ott veri el az intelt, ahol akarja, viszont ezek a kedves emberek videokártyából akartak várat építeni, nem prociból, és jelenleg csak intel platformon van ilyen kemény alaplap.
  • krajcsovszkig #38
    Vagy de. Szerintem 1-2 éven belül lemossák a cudát, pont a platformfüggetlenség miatt.
  • krajcsovszkig #37
    Viszont ha az nvi fizet nekik azért, hogy őket használják, akkor már lehet, hogy lesz egy "kis" részrehajlás... Nvire ez jellemző is lenne, ennek ellenére szerintem főleg azért ezt használják, mert a fastra 1-re már megírt cudás programok így ezen is futnak. Az meg azért volt cudás, mert akkoriban nem volt nagyon más
  • krajcsovszkig #36
    Asus WS supercomputer ;-)
    Core i7-hez, 110 ezer Ftért
    Kéne :P
  • krajcsovszkig #35
    Szerintem szarul. Ennyi kártyát nem lehet SLI-ba kötni, külön dolgoznak. Szerintem a 275-ös van benne konkrét videokártyának, az meg nem valami nagy cucc.
    Azért majd a fermis fa sztra 3 rendesen oda fog abszni az tuti :D
  • scsika #34
    a_n_d_r_e_w_

  • NorbyI #33
    Az 1500W táp teljesítmény nagyon nem volt elég neki ezért támogatták még meg 3 450W-os PSU-val ami csak a videokártyákat hajtja.
    Azért le a kalappal hogy mi mindent összehoztak realtíve kevés pénzből.
  • a_n_d_r_e_w #32
    Ennyi hulyeseget egy hozzaszolasban, ember :O
    Ha ennyire nem vagy kepben legalabb ne oszd az eszt, mert igy ciki....

    CUDA es Havok eg es fold, kozel sem egy dologra vannak kitalalva, de nyilvan fogalmad sincs errol. Az plane gond ugye, hogy a Havok az intel tualjdonaban van, de ilyen aprosagokkal ne is torodj.
    Az megint aprosag hogy az AMD mar evek ota CPU-ba integralja a memvezerlot, ezert produkalt lenyegesen jobb ertekeket sokaig. Az intel ezt csak mostanaban csinalja, de latom ez neked mindegy.

    Az egyetlen ok amiert nV-s, az a CUDA (es nem nem a havok az ellenfele, hanem az openCL, ami viszont meg nagyon gyerekcipoben jar, igy meg egy ideig a CUDA lesz a jobb valasztas, szvsz.)

    Te meg muvelodj, olvass sokat, es aztan nyilatkozz...
  • amitriptilin #31
    akkor ezen most elfut a tetrisz?