Berta Sándor

Elkészült Japán legerősebb szuperszámítógépe

A Fujitsu hivatalosan bejelentette, hogy a Japán Atomenergia Ügynökséggel (JAEA) közösen kifejlesztette az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét.

A berendezést elsősorban az atomenergia-kutatásban, azon belül is a fúziókutatásban, illetve -szimulációban akarják használni a japán kutatók. A szuperszámítógép teljesítménye 186,1 teraflop, ezzel bekerülhetne a TOP500-as lista élmezőnyébe, a 19. helyre. Megalkotásakor azonban nem a tudományos kutatások elősegítése volt a cél, hanem az, hogy a segítségével készíthessék el a szakemberek a japán szuperszámítógépek következő generációját (NGS). Ezek teljesítménye már elérheti majd a 10 petaflopot, vagyis több mint ötször erősebbek lesznek a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépénél.

A rendszer lelke egy párhuzamos számítási egység (Large-scale Parallel Computation Unit), ami a Fujitsu Primergy BX900 pengeszerverén alapul, és amelyben összesen 4268 processzor, illetve 17 072 processzormag található. A készülék elméleti csúcsteljesítménye 200 teraflop, és ezt a különböző előzetes teszteken sikerült is megközelíteni. A Primergy BX900-at ötvözték egy megosztott memóriájú szerverrel és az új generációs szuperszámítógépekhez létrehozott alkalmazásfejlesztő egységgel. "Ezzel a rendszerrel akarjuk megalkotni a 2012-ben bemutatkozó új generációs szuperszámítógépek kódját" - jelentette ki Toshio Hirayama, a JAEA Számítógép-tudományi és e-Rendszerek Központjának vezetője.

Azt már most tudni lehet, hogy az NGS-k Fujitsu SPARC C64 VIIIfx processzorokra épülnek, majd és minden processzor nyolc magos lesz. Egyetlen ilyen egység csúcsteljesítménye eléri a 128 gigaflopot. Az NGS-k megalkotása azért is fontos Japán számára, mert az ország így visszaszerezhetné a 2004 novemberében elveszített első helyet, amit sokáig az NEC Earth Simulatorával birtokolt. A Fujitsu utoljára 1995 novemberében vezette a TOP500-as szuperszámítógép-listát, méghozzá a Numerical Wind Tunnel nevű géppel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #30
    A szempont, amit felvetettél, kétségtelenül jogos. (Mármint hogy a programmozó munkaórája drága, és egy komolyabb progi igen sok munkaórába kerül)

    Ám ha jobban belegondolok, ez nem annyira biztos (lehet hogy igen, lehet hogy nem). Miért? Két ok jut eszembe hirtelen:

    1.) A drágább (nagyobb teljesítményű) PC-t millió példányban kell megvenni, a programot pedig egyszer kell megírni, aztán sokszorosítani. Így összehasonlítva már nem olyan drága a programmozó

    Tudom, hogy az egyedileg kifejlesztett rendszerek persze más kategória, sőt az "alkalmazásfejlesztő" rendszereket direkt ilyen esetekre találták ki. Legalábbis elméletileg ez igaz.

    A gyakorlat egy picivel árnyaltabb. Egy korábbi munkahelyemen volt ilyen egyedileg kifejlesztett mérési adatgyűjtő-feldolgozó-archiváló-megjelenítő rendszer (több mint 3000 csatorna, általában 10 percenkénti adatokkal)
    Aztán egy rekonstrukció során lecserélték az addigi microvax alapú rendszert PC-sre, a korábban egyedileg (rettenetes kemény munkával) kifejlesztett szoftvertr pedig egy alkalmazásfejlesztő rendszerrel létrehozott hasonlóval váltották le.
    A programozás bugyraiba én nem látok bele, de a felhasználó szemszögénől nézve nem lett jobb. És olcsóbb se volt.

    2.) Az összehasonlítási lehetőségek eléggé tágak.
    Te összehasonlítottad a PC árát a program-írás árával, és néhány darab PC kétségtelenül jóval olcsóbb, mint egy bonyolult program megíratása.
    A gyakorlatban egy másik összehasonlítás fog érvényesülni (szerintem): az alkalmazásfejlesztő szoftverrel előállított program árát fogják összehasonlítani a futásidőre optimalizált, legalább részben (szubrutinok) emberek által megírttal.
    A döntést (szerintem) nem a tudósok fogják meghozni, hanem a finanszírozó szerv.

    Más:
    Van itt még egy szempont, ami egy picit kellemetlen mellékzöngeként érzékeltem: a cikk utolsó bekezdése alapján úgy tűnik, hogy itt a nemzeti büszkeség meg a teraflop verseny legalább olyan fontos szempont, mint a gyakorlati feladat, amit meg kell(-ene) oldani.

    Csak 1 példa, hogy mire gondolok: ha mondjuk nem 1 hét alatt fut le a plazmafizikai jelenséget modellező progi, hanem 3 hónap alatt, az is óriási eredmény volna ahhoz a szerencsétlenkedéshez és időhúzáshoz képest, amit az ITER-rel már évek óta tart.
    (és ez nem a tudósok hibája)
  • andersh #29
    jaja, pl a digitális áramköröket sem emberek tervezik, csak nagyvonalakban, a részleteket a gép dolgozza ki, mert ember nem képes rá, meghaladja agyi képességeit.
  • Argathron #28
    Azért durva párhuzamot vonni a szuperszámítógépre történő és a PC-kre történi fejlesztések között...

    Az általad említett objektumorientáltság, programok lassulása stb amiatt van, mert sokkal drágább a programozó, mint venni egy erősebb vasat, ezért inkább a gyors fejlesztésen és a könnyű karbantarthatóságon van a hangsúly.


    Egy szuperszámítógép esetén, ahol nincs lehetőség bővítésre (hisz kvázi [ha más nem pénzügyileg] elérték a maximumot), természetesen nem a gyors fejlesztés/karbantarthatóság a lényeg, hanem a zsírra optimalizálás.

    A számítógépes kódgyártás meg ilyen erősen párhuzamosított rendszeren sokkal jobb lehet, mintha emberek dolgoznának rajta, ugyanis nekünk embereknek is megvannak a határaink és nem vagyunk képesek átlátni a dolgokat egy bizonyos bonyolultság felett(vagy legalábbis megtalálni egy optimális megoldást).
    Azt gondolom elismered, hogy 17ezer mag esetén ez könnyedén fent áll. (a következő gép pedig még nagyobb lesz)

    Nem kell ám lenézni a tudósokat.
    Legtöbbször tudják, mit csinálnak.
  • andersh #27
    de nem is írtak olyan hatalmas méretű programokat mint ma.
  • halgatyó #26
    Ezek a tengernyi petafloppok szépen hangzanak, de az eredményre is kíváncsi lennék.
    Szó esett a fúziós kutatásokról. Hát, valóban nagyon jó lenne.

    Nekem van egy olyan érzésem (szomorú hétköznapi tapasztalataim miatt!) hogy ez a rengeteg petaflop csak akkor fog tudni érvényesülni, ha normális programok futnak rajta, és nem valami objektumorientált tetűlassú szar.

    Miért vannak kétségeim? Íme:
    "ötvözték egy ... és az új generációs szuperszámítógépekhez létrehozott alkalmazásfejlesztő egységgel"
    aztán:
    "Ezzel a rendszerrel akarjuk megalkotni a 2012-ben bemutatkozó új generációs szuperszámítógépek kódját"

    Hát ettől tartok. Valamikor régen gépi kódban vagy ahhoz közel programoztak. Azok a progik futottak is, derekasan.
    Aztán jöttek a fordítóprogik. Írtak az emberek Pascalban, C-ben, Basic változatokban, Clipperben stb..stb. Akkor még a gépeken DOS futott.
    És a maihoz képes elképesztő gyorsan.
    Megjelentek alkalmazásfejlesztő rendszerek is, az első amit láttam az a "MAGIC" nevű volt. Elképesztően szar, tetűlassú, körülményes okádék volt, tipikusan sikítozó titkárnőknek való merev-menürendszeres szarokat lehetett csinálni vele.
    (Meg volt még egy-két hasonló, amknek a nevét már elfelejtettem, mert még jelentéktelenebbek voltak)

    Aztán jöttek a hasonlók Winfosra. Még lassúbb, még körülményesebb, cserébe 100szor bonyolultabb.

    Ha itt számítógéppel gyártanak kódot, ami majd másik géppel legyártja a másik kódot, akkor a petaflopsok úgy elillannak a semmibe, mintha sose lettek volna.
    Ez a rossz tapasztalat.
  • halgatyó #25
    Komolyt akartam írni, basszus
  • halgatyó #24
    Komolu emberismeretről tanúskodik a hozzászólásod.
    Ez volt eddig a legjobbak egyike.
  • InterFoxSOFT #23
    Nem vagytok normálisak, tele van a tököm az összes Konzol VS PC katonával, mindkét oldalon.
    Én konzolos vagyok mert, JRPG fanatikus ként ez az én platformom és ez is marad.
  • Daza500 #22
    Kár, hogy nem mindenki így gondolkodik...
  • andersh #21
    ja és a legjobb amikor azt hallom egyes konzolos gyökerektől, hogy márpedig ha gyakorol és belejön akkor van olyan jó mint az egér. és sztem ezt a faszságot még el is hiszi mikor mondja.
    megnézném mikor aláz le engem bárki is kontrollerrel quake-ben..
    mire megfordul 3szor rétrobbantom, ha meg nagyra állítja a sense-t, nem talál el rail-el.

    és természetesen úgyis mindenki azt mondja hogy az a jobb ami neki is van..

    no de: én azokkal a konzolos játékokkal játszanék ami FPS, esetleg TPS, namármost ezek irányíthatatlanok, vagy szenvedés az egész, vagy ha hozzászoksz akkor is szarabb mint PC-n lenne az irányítás.

    De fifázni tényleg nagyon jó... csak avval a tököm se akar játszani.

    Szóval aki konzolon FPS-ezik, az húzzon már a halálba...