Gyurkity Péter

Változatlan a szuperszámítógépek ranglistája

Legalábbis az első két hely tekintetében, amelyeket a tavaly bemutatott fejlesztések szereztek meg ismét. Az első tízben alig találni olyan egységet, amely az Egyesült Államokon kívül üzemelne.

Az évente kétszer közzétett szuperszámítógépes Top500 lista a napokban frissült, így érdemes összefoglalni az aktuális verzió újdonságait. Ezeket azonban néhol nagyítóval kell keresni, az első két helyen ugyanis nem történt változás. Az abszolút első továbbra is az IBM Roadrunner rendszere, amely a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumban teljesít szolgálatot, 1,105 petaflopos teljesítménnyel.

A második helyen (immár második éve) a Cray XT5 Jaguar végzett, amelynek összteljesítménye a Top500 Linchpack benchmark szerint 1,059 petaflop, így nem sokkal marad el az első mögött. A harmadik helyen azonban egy újonc található, mégpedig az IBM JUGENE egysége, amely a németországi Forschungzentrumban dolgozik, 825,5 teraflopos teljesítménnyel - ugyanezen helyszín ad otthont a tizedik helyezett JUROPA szuperszámítógépnek, amely gyakorlatilag a Bull Novascale és a Sun Sunblade x6048 szerverek kombinációja, 274,8 teraflopos sebességgel.

Az első tízben szereplő további versenyzők kivétel nélkül az Egyesült Államokban találhatók, ami jól mutatja az USA fölényét a számítástechnika és a csúcstechnológiás fejlesztések terén. A külső beszámolók azonban kiemelnek néhány fejlesztést, amelyek a helyszínnél, avagy az összeállításnál fogva találtattak érdekesnek. Ilyen például a Szaúd-Arábiában feladatát végző IBM BlueGene/P rendszer, amely az Abdullah Király Tudományegyetemen található tizennegyedikként, vagy akár a Dawning 5000A, amelyre a Sanghaj Szuperszámítógépes Központban alapozzák a munkát - utóbbi fejlesztés a 15. helyet kaparintotta meg

Azt is fontosnak tartották megjegyezni, hogy bár a teljesítmény terén az IBM első helye megkérdőjelezhetetlen, a Hewlett-Packard egyedül több rendszert szállított le az első 500-ban, mint a Nagy Kék - a pontos arány 212:188 szuperszámítógép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ravkin #41
    Amúgy mielőtt félre értené még valaki, mert ez lentebb már megtörtént, azért elárulom, hogy nekem személy szerint semmi kifogásom a szerver-linux párosításall sőt.

    Nekem csak avval van a gondom, ha ebből próbáltok párhuzamot vonni a linux és a windows közé, ami véleményem szerint nem éppen a legszerencsésebb dolog. Szerverre tökéletes a linux, ha valami gebasz van, rögtön lehet turkálni a kernelben, windows esetében ezt nem igen tudnám elképzelni.
  • Ravkin #40
    Már előre elnézést kérek hogy így rádtámadok, de te egy tipikus példája vagy az opensource pom pom lányoknak. Leírod hogy simán kidobnád a pcdet ha lenne elég pénzed, de miért is ???

    Esetleg folytatsz otthon valami olyan tevékenységet ami igényli a plussz teljesítményt, renderelés, videóvágás, esetleg bonyolultabb számítási feladatok, neadisten lekérések kliens oldalról. Ne haragudj még egyszer, biztosan űberfasza ez az M50k vagy micsoda, de ha már annyira lelkesedsz miatta hogy már a saját lakásodba is beleképzelted, azért nem ártana leírnod hogy mire is jó, vagy mire is lenne jó ez a masina.

    Persze ha nem tévedek akkor ezek szerver gépek, aminek otthon ugyebár semmiféle hasznát nem vesszük
  • coolpet #39
    ahham
  • roliika #38
    Akkor sejtem hol melózol....én is melóztam ott és azt a munkát rühelltem...Zalaegerszegen gyártják még őket? :)
  • coolpet #37
    Nem mondom meg hol dolgozom, de lentebb lattam egy emlitest a sun M5000-rol.
    Na azokat javitom a sun M4000-el egyetemben, valamint a SUN storagetech es tarsai-t. Megmondom oszinten, ha annyi penzem lenne, hogy nem kene neznem mit veszek, akkor kidobnam a 2magos intel procimat es az egesz szaros pc platformot az ablakon, es vennek egy sparc architekturas gepet. A SUN tudja mitol doglik a legy, es most sajat felhasznalasra nem az M5k-ra gondoltam, minek vennem meg 50 millaert, meg fizethetnem a villanyt :) Lattam 2000-ben keszult gepeket, amik jelenleg a DUT-ok hostjai. Termeszetesen solaris, debugterminalok, linux(ubu az ecceruseg kedveert). Azok a gepek 366 Mhz-n ketyegtek, es mar akkor tobb proci mehetett egy gepbe, a jo ki sscsi architektura vitte a kuldo egysegeket, es meglepodtem milyen szamitasi kapacitasra voltak kepesek. Egy 2Ghz cerkat lealazott egy 366os gep, nem hittem a szememnek. Szal abbol lenne most egy 2.1-es quad core procim, par sas verezlesu, (vagy fibre channel )hddvel(15k rpm es hangja nincs lol) hat az biztos hogy nem varogatnek orakat egy kep renderelesere. Szoval hajra SUN, hajra open source!

    Megjegyeznem mielott jonnenek a kritizalo kommentek, a mai PC-s gepekre a win tokeletes valasztas, es a linux csak probalja utolerni szintben, bar nem csinalja rosszul, kezd egre jobb lenni, de a desktop szegmensben akkor is a win a jobb MEG.
  • BlackRose #36
    OK, de most legyünk komolyak egy pillanatra, nem mondom, hogy nincs, de viszonylag nehéz lenne találni olyen embereket a Sun saját táborán kívül akik ezt összedobnák és belőnnék és még mindezt gazdaságos áron. :)

    Különben az IBM BlueGene rendszerét is megveheted, ugyanis a cégek általában azért csinálnak valamit, hogy eladják :) most persze az nem éppen PC blade komponensekből áll, de az teljesen más dolog, hogy az IBM az inkább még mindég a zárt mainframe piacot szeretné és legalább ott ahol még birja (szuperszámítógépek) ott a mainframe időkből való viselkedést gyakorolja, a HP és Sun viszont már többé kevésbé az Intel/AMD platformokban látja a jövőt.

    De azért én most itt azt hiszem, hogy nem ez a fontos (mármint, hogy off the shelf komponentsek vagy nem) hanem az, hogy ezeket a szuperszámítógépeket nem olyan egyszerű dolog üzemeltetni, tehát itt általában nem elég a user és valami admin aki segít, hanem programozócsoportok is kellenek, mert alkalmazástól alkalmazásig elég sok apróságot kell módosítani és ezt legtöbbször kódolás nélkül nem lehet megúszni. Szóval ez még nem olyan mindennapi felhasználóbarát környezet, gondolom erre gondoltak azok akik azt mondták, hogy egy szuperszámítógépet nem lehet, csak úgy összedobni.
  • ozric #35
    de azért az első 10-ben ilyen nincs

    Még egyszer átfutottam a listát és találtam egyet a top10-ben, a [URL=http://services.tacc.utexas.edu/index.php/ranger-user-guide]#8 szörny[/URL] személyében. Sőt, könnyebben megvásárolható mint a HP.

    3936 x 16 utas SunBlade x6420
    2 x Sun Datacenter InfiniBand switch
    72 x Sun Fire x4500 disk server
  • BlackRose #34
    Azért aki csak kopasz hálozatot is csinál az is tudja, hogy egy pici tervezés mégis csak kell :) különben igazad van vannak viszonylag "off the shelf" szuperszámítógépek is, de azért az első 10-ben ilyen nincs.
  • ozric #33
    5 perc alatt találtam (top #18):

    96 x HP Cluster Platform 3000BL
    1796 x HP BL460c
    5 x InfiniBand DDR switch
    12 x HP Storage blade (40TB)

    Megreneled, pár hét alatt kiszállítják. Mindez a polcon van és nem kell megtervezni és legyártani mint az IBM BlueGene rendszereket. Általános célú, bármire használhatod. Csak el ne felejtsd kivenni a kezed a biliből...
  • BlackRose #32
    eh... ez már régi módszer, ma már az Newegg-en veszik meg a vasat :))) vagy esetleg az ebay-en...