Alex

Debrecenben lesz Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépe

A Debreceni Egyetemen adják át szerdán ünnepélyes keretek közt Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépét, mely csak egyike a négy gépből álló új, elosztott szuperszámítógépes infrastruktúrának.

A Debrecenben üzembe helyezett szuperszámítógépet az amerikai Silicon Graphics International (SGI, a szuperszámítógépek piacának egyik vezető gyártója) gyártotta, és a Silicon Computer Kft. szállította. A szuperszámítógép egy nagy teljesítményű, redundáns Infiniband belső kommunikációs rendszerrel felszerelt, a legkorszerűbb Intel X5680 (Westmere EP) 6 magos processzorokra épülő speciális cluster architekúra (SGI Altix ICE8400EX).

A gép 1536 processzormagot és több mint 6 terabyte memóriát tartalmaz, amit egy közel fél Petabyte kapacitású háttértároló és nagy teljesítményű vizualizációs alrendszer egészít ki. A rendszer a legkorszerűbb, energiahatékony technológiákat alkalmazza, és vízhűtéses kialakítású. A gép által nyújtott számítási teljesítmény meghaladja a 18 teraflopot. Operációs rendszerként a Linux SUSE Enterprise disztribúciója fut rajta, és fel van szerelve mindazokkal a speciális szoftver eszközökkel is, amelyek a párhuzamos architektúra hatékony kihasználásához, és a HPC (High Performance Computing) alkalmazások futtatásához szükségesek.


Magyarországon 10 évvel ezelőtt, 2001-ben állt üzembe az első valódi szuperszámítógép. Az NIIF Intézet által létrehozott szuperszámítógépközpont kizárólagos célja a hazai tudományos tevékenység szolgálata volt; az erőforrások az összes magyar felsőoktatási intézmény, kutatóintézet és kutatóhely rendelkezésére álltak. Az első hazai szuperszámítógép 60 gigaflop (gigaflop:1 milliárd lebegőpontos művelet / másodperc) teljesítményű volt, és hivatalosan jegyezték a világ 500 legnagyobb szuperszámítógépének TOP500-as listáján.

A szolgáltatás hamar nagy népszerűségre tett szert, és egyre többen vették igénybe. Felhasználásával az elmúlt időszakban számos jelentős kutatási eredmény született. A fokozatos fejlesztések nyomán az erőforrás teljesítménye 2009-re az eredeti 15-szörösére nőtt. Mivel azonban már ez sem elég az igények kiszolgálására, az NIIF Intézet TIOP és KMOP projektekben európai uniós forrásokra támaszkodva 2011-re teljesen megújította a szolgáltatást.

Az új NIIF szuperszámítógépes infrastruktúra - eltérő módon elődjétől - elosztott módon valósult meg. Az új rendszer 4 hatalmas erőforrásból áll, melyek a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a budapesti NIIF központban kerültek elhelyezésre. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az NIIF új, hibrid optikai hálózata, a HBONE+ dedikált optikai utakat biztosít a komponensek között.


Az optikai hálózat a szuperszámítógépes infrastruktúra fontos alkotóeleme, szerves, elválaszthatatlan része. A négy helyszínen üzemelő szuperszámítógépekből - amelyek külön-külön is nagyobbak bármely más magyarországi számítógépnél - az optikai összeköttetések révén egyetlen hatalmas virtuális szuperszámítógép jön létre, melynek összesített teljesítménye közel 50 teraflop (1 teraflop = 1 billió lebegőpontos számítási művelet / másodperc) ami a jelenlegi világranglistán (TOP500) a 165. helyet jelentheti. A számítási kapacitás a régi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás csaknem 100-szorosára növekedett.

Az egyes helyszíneken installált szuperszámítógépek nem azonosak. Architekturálisan, technológiában és teljesítményben is vannak köztük különbségek. A heterogén infrastruktúra kialakítását az indokolta, hogy a szuperszámítógépekkel megoldandó feladatok igen sokfélék, és a különböző típusú algoritmusok más és más szuperszámítógépeken futtathatók leghatékonyabban. Az NIIF a heterogén infrastruktura létrehozásával a nemzetközileg elterjedt, bevált gyakorlatot követi. A szuperszámítógépes erőforrások szoftveres összekapcsolását a legkorszerűbb grid technológia (ARC köztesréteg) biztosítja, amelynek kifejlesztésében - EU által is támogatott Knowarc és EMI K+F projekt keretében - az NIIF Intézet is komoly szerepet játszott.

Természetesen a három egyetem felhasználói - szükségleteik szerint - bármely szuperszámítógépet használhatják, és más egyetemek és kutatóintézetek tagjai is jogosultságot kaphatnak az erőforrásokhoz. A projekt tehát intézmények közötti széleskörű, hatékony együttműködés keretében valósul meg. A legjelentősebb felhasználási területek várhatóan a kémia, biokémia, fizika és orvostudomány lesznek, de komoly felhasználás várható a mérnöki tudományok, geológia, matematika, csillagászat, informatika különböző területeiről is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robi546 #36
    Alienware -t Smemi nem előzi meg szerintem! :)
    Link: Alienware Hivatalos Weboldal
    Kívancsi lennék hogy ezen el-e fut a Flight Simulator X Max Grafon + REX,X Graphics,ENB Series és Traffic kiegészítőkkel.
  • okosan gyerekek #35
    Gyerekek, amúgy ez a top 500-ból 167-ik, ez nem olyan muri. :/ 200 állam van a világon, amit minden más önmagát is államként definiáló rendszer elismer. Ezek szerint vagy rengeteg fejlődő ország előz be minket. Vagy vannak például olyan országok, ahol csak az adott egyetemre jutó szuperszámítógép jobb, mint itt ez a "négy-város-magos". Nem t'om melyik cikibb nekünk.. :S
  • Ape #34
    ?? Ok tiszta hülye vagyok. Az első hozzászólás jó, a második nem. Helyesbítés visszavonva :)
  • Ape #33
    Na még korán van.. :) helyesbítek: Hát nekem úgy tűnik hogy azon Win wan, azon is Linux megy.
  • Ape #32
    4. gépre? Hát nekem úgy tűnik hogy azon is Linux megy: http://www.top500.org/system/10588 Vagy te honnan szedted ezt az infót?
  • BlueGold #31
    A Windows tényleg nem tul elterjedt a Szuperszámitógépes világban, de a Top 4. gépre valahogyan felkeveredett. -:)
  • stain #30
    Sok szakértő összegyűlik ilyen helyeken, azt látom...
  • torreadorz #29
    "de szerver oldalon a win jellemzően egy lassú, drága, inkoherens, túlbonyolított f.stalicska a linuxhoz képest."

    Ezt általában az mondja aki nem ért hozzá. Aki meg a linuxhoz nem ért az ugyanezt mondja csak felcseréli a win-linux szocskát.

    Mellesleg, mi a nehéz abban hogy eg IIS-t feltegyenek egy windowsra?...
  • Komolytalan #28
    A BMW is autó meg a Suzuki is, ahogy az Oracle is adatbázis kezelő meg az MSSQL is. Egyébként a legkomolyabb terhelésű adatbázis amit láttam az nem Oracle vagy MSSQL volt, hanem MySQL, kb 30 gépre elosztva (természetesen linuxos gépekre). Ráadásul ehhez a 30 adatbázis szerverhez (meg az 5-6 webszerverhez, kb 15 média szerverhez) is elég volt 1 rendszergazda. Ennyit a költségekről, meg a linux állandó configolási igényéről.

    Megjegyzem ahol most vagyok cég, ott minden M$ alapú, és több mint 2 hét volt az hogy a jelenleg futó IIS, Oracle és egyéb szerver oldali hulladékot (meg persze a hozzá tartozó klienst) 1 gépre rakják, hogy offline is lehessen vele demózni. Persze mindenre lehet azt mondani hogy béna a rendszergazda, meg nem ért hozzá, de szerver oldalon a win jellemzően egy lassú, drága, inkoherens, túlbonyolított f.stalicska a linuxhoz képest.
  • torreadorz #27
    Ők adnak javítást az 1%-ra, ezt később mi a javítástól függően berakjuk a következő verzióba vagy csinálunk rá saját javítást.