42
  • mortep
    #42
    @Jakuza001 te aztán megmondtad a tutit. Az USA-ban meg mindenki agyhalott, hogy ezt nem veszi észre. Az igazság sokkal bonyolultabb, mindenkinek igaza van... csak szerre.
  • Jakuza001
    #41
    Ugy erzem te az amerikai szemellenzotol nem latod a lenyeget.

    1. Kinarol volt szo, mi tortenne, ha Kina megbukik erre joszz egy olyan valasszal, ha az USA bukna meg. LOL Oreg tanulj meg ertelmezni eloszor egy mondatot, aztan ahoz kepest probalj valaszolni.

    2. A masodik hulyeseg az USA sajat aganak van eladosodva duma. Kina tud termelni, sot o termel szinta az USA helyett is, mig az USAban ez ugy mukodik, hogy ok meg termelik a kamu penzt a bankokban, amit digitalis formaban tarolnak es ha gaz van olyan megoldast vesznek elo a tarsolybol, mint iden, hogy a semmibol hiteleznek maguknak milliardokat.

    Ezt nem sokaig lehet csinalni, mert a vegen maximum a hold teruleteibol arusitott parcellakbol fognak eldegelni.

    Kina pedig szinte mindent termel. Ranezel egy Nike cipore ? Made in Kina. Ranezel egy allitolagos amerikai nyomtatott aramkorre es latod rajta Made in Kina.

    Olcson termelnek ezert megeri a nyugatnak naluk gyartatni, de ha bebukna kina, akkor ugy rantana magaval a fejlett orszagokat, ahogy annak a rendje, mert a nyugati orszagok mar most komoly bajban vannak, mi tortenne akkor, ha a termelesi cikkekett az otthoni gyaraikban honi lusta es sokkal tobb altalaban akar otszorosen tobb bert es befektetest igenylo munkassal kell eloallitani ?

    Jah akkor majd nem keriteseket fognak epitani mexiko hataraira, hanem egesz argentinaig probalnanak munkaeroert terjeszkedni. Vagy jon majd a leigazott tobbi orszag amik rendelkeznek olajjl, majd rajuk fogjak sebaj, hogy biologiai fegyveruk van.
  • Julius Caesar
    #40
    Kínában meg van 3 nagyváros(nak a központja), ahol pár millióan jól élnek. A többi 1,2 milliárd meg belefullad a gyárak füstjébe, sósavas ivóvizet iszik és mocsokban él a napi két marék rizsért. És esélye nincs onnan kijönni. Ez követendő példa?

    Az USA-ban aki akar, az bizony megél. A jenki csövesek valószínű vagy alkoholisták, vagy lusták dolgozni. A drogkartellek meg bizony léteznek, de hát a mexikói határon nem véletlenül vannak géppuska állások és lőnek mindenre, ami mozog.

    Nézd meg Kínában mekkora az anyagi szakadék és mekkora a jenkiknél. (Na meg kínában rohamosan lesz gazdagabb a gazdag és szegényebb a szegény).

    Te hol akarnál élni? Kínában vagy US? ÉS hova van több bevándorló. Naugye...
  • Papichulo
    #39
    USA nem a szocialisan legfejlettebb orszag, ezt senki sem allitotta. De amugy igen, nem latsz olyan szintu nyomort, fejletlenseget es infrastrukturalis kontrasztot az Egyesult Allamok nagyvarosaiban, mint peldaul Shanghaiban. Foleg nem a business es turista negyedekben.

    Megkerdezhetem, hogy te merrefele jartal az USA-ban ahol ezt lattad? Es Kinaban?
  • sanyicks
    #38
    mert a "legfejlettebb" usákiában hogy van? az autópályákon mennek az öltönyösök melózni a gettók mellett ahol a csövik az utcán fetrengenek, a feketék meg a mexikói/kubai/akármi bandák meg egymást lövik a drogért...
  • gforce9
    #37
    http://www.stockmarket.cz/hu/fuziok-es-akviziciok/

    Semmi köze a lakossághoz. Sőt, a lakosság maga is el van adósodva.
  • Jackal
    #36
    Yepp, nekik egy gondolatuk volt csak: mégtöbb haszon még gyorsabban...
  • Julius Caesar
    #35
    Nem tudom az Eu hogy, de az USa magának van eladósodva. A külső adóssága max 10%, a többi mint a belső polgárainak eladott kötvényekből származik. Lényegében az USA magának adott kölcsönt.
  • Crane
    #34
    Én nem értem, miért lepődtek meg ezen a szakemberek. Ott (is) vannak a gyártósorok a processzorokhoz. Csak idő kérdése volt, hogy egy gépsort a saját terveikre állítsanak át.
    Azt meg nem tartom lopásnak, hogy megfigyelték, és eltanulták más gyártók technikáját, és saját javukra fordították. Ezt teljesen természetes.
    Azoknak a máneggereknek kellett volna előbb gondolkozniuk, akik Excel táblák színes ábrái alapján úgy döntöttek, hogy a gyártás olcsóbb Kínában (miközben átsiklottak a járulékos költségek felett: anyaországban elbocsájtott munkások, fél világot átszelő gép és anyagszállítások, társadalmi és kommunikációs problémák, a technika lemásolása, stb.)
  • gforce9
    #33
    Hát szerintem, ha eljön valami nagy összeomlás kínát kevéssé fogja érinteni. Mert ugye ők gyártanak, mégpedig annyit, hogy elképesztő. Saját belső piaca sem kicsi. Önellátóak. Amiből behozatalra szorulnak, azért nem csak bizonytalan értékű valutával tudnak fizetni, hanem áruval is. Nyugat mivel tud fizetni? Artisjus matricával? :)
  • Solten
    #32
    Jah, kivancsi vagyok kiktol lophattak.
  • Papichulo
    #31
    Amig Kina legfejlettebb varosaiban a felhokarcolok aljaban az emberek vodorbol mosdanak es az utcan vegzik az anyagcsere folyamataikat, en ketlem, hogy az orszag egyhamar vilaguralomra fog torni. Az orszag tobbi reszen pedig meg rosszabb a helyzet, a 300 km/h-val halado vonat nyomortelepek kozott szaguldozik. Ez a kinai realitas, meg a demografiai katasztrofa.
  • kvp
    #30
    A hardverre visszaterve az elerheto adatok meglepoen egyeznek egy nyugaton nemreg bejelentett arm alapu risc-es szerver chip adataival, csak ez elvileg alpha utasitaskeszletet hasznal, mivel az mar szabadon hasznalhato. Ha tudasban nem is jarnak a nyugat elott, de hamarabb jutnak hozza a frissen legyartott technologiakhoz mint a nyugati cegek, aminek az oka az lehet, hogy lassan kinaban gyartanak mindent. Arrol nem beszelve, hogy ez egy tipikus brute force-os szerver, de pont ezert jo. Gyakorlatilag 139264 (=34*256*16) magbol all, processzoronkent 120 watt fogyasztassal, ami egesz jo, bar nyugati szemszogbol nezve egy picit magas.
  • sanyicks
    #29
    Nem kína miatt lesznek válságok és esetleges összeomlások, hanem maga a gazdasági rendszer miatt, ami egy instabil "bugos szar", ami képtelenségeken alapszik, és főként elmebetegek, pszichopaták, szociopaták irányítják. Kína is benne van ebbe, de nem ő miattuk lesz, hanem minden résztvevő miatt. De maradjunk annyiban hogy senki sem tudja mi lesz, mivel a gazdasági rendszer, a megvalósult káosz, csak tippelgetés van, vagy bejön vagy nem alapon.
  • lordsithlord
    #28
    Nem attól kell félni, hogy Kína összeomlasztja a világpiacot, hanem hogy ebben a rohamos fejlesztési lázban önmagába fog roskadni. Jelenleg szép tempóban fejlesztenek, de nem nagyon van saját ötletük, éppen ezért virágzik a kínai ipari kémkedés.
    A nagy vállalatok egyre kevesebb technológiát visznek ki Kínába, mivel amint tudják, máris vizsgáljál és másolják őket, megspórolva ezzel a jelentős fejlesztési költségeket. Ez azonban a saját termékek fejlesztését gátolja, ráadásul az eredeti gyártók akár több éves tesztelés folyamán tapasztalják meg a felhasználandó anyagokat, ez pedig Kína esetében kimarad, lévén ők meg arra építenek, hogy minél többet minél olcsóbban készítsenek.
    Ez hosszú távon nem jó üzletpolitika, hiszen ha tönkreteszik a vetélytársakat, nem lesz kitől ötleteket lopni, saját fejlesztések híján pedig tapasztalatuk sincs új technológiák kidolgozásában.
    Éppen ezért jött most a hír, hogy megpróbálják visszaszorítani a hamisítást, mivel a hamisítók hatalmas károkat okoznak az eredeti gyártóknak és ezáltal a kínai "fejlesztőknek" is.
  • doctore8
    #27
    "És bizony ennek megfelelően a kiszivárgott adatokból úgy tűnik, hogy bizony Kínában költik a legtöbb pénzt környezetvédelmi technológiák kutatására."
    Még jóhogy. Ha nem tennék, akkor jönne a rakásradöglés.
  • lordsithlord
    #26
    Megjegyezném, hogy ha megnézzük, milyen iramban fejlesztik a kínai hadiipart, akkor ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy vajon miért is van nekik ekkora számítási teljesítményre szükségük.

    Másik dolog, hogy ha nemrég még külsp segítséggel tudtak csak felépíteni egy szuperszámítógépet, akkor vajon hogyan tudhat a legnagyobb másoló ország hirtelen saját szuperszámítógépet építeni? Csak nem úgy, hogy megint lekoppintottak egy technológiát?
  • doctore8
    #25
    Te jó ég! Mikor fogjátok már fel végre, hogy tök mindegy, hogy milyen erős Kína, nem teheti meg, hogy bedönti a nyugatot, ahogy itt egyes defetisták elképzelik. Fogjátok már fel, hogy világgazdaság van, egy globalizált világ, ahol az országok gazdaságai ezer szállal kötődnek egymáshoz. Amúgy is, ha bedőlne a nyugat, ki venné azt a sok kínai vackot? Saját magát is meglőné ezzel, ha jól tudom a kínai gazdasági expanzió az exportból származik főként, tehát magával szúrna ki...
  • NEXUS6
    #24
    És még egy gondolat.
    Kinek is van új technológiára szüksége?
    Pl itt van a környezetvédelem kérdése, ami nyugaton nagy sláger. Csak éppen Európában egyre több erdőt telepítenek vissza, az emberek ökológiai lábnyoma talán nem is növekszik számottevően, a folyók tisztábbak, mint az elmúlt 100 évben bármikor.

    Eközben Kínában fokozott ütemben elkezdődött a városiasodás, az emberek tömegei térnek át olyan életformára, hogy nagyságrendileg növekszik az ökológiai lábnyomuk, az ipari termelés pedig önmagában i katasztrofális környezeti viszonyokat teremt.
    És bizony ennek megfelelően a kiszivárgott adatokból úgy tűnik, hogy bizony Kínában költik a legtöbb pénzt környezetvédelmi technológiák kutatására.

    Az információtechnológia szintén prioritást élvez náluk. Természetesen van mit ledolgozni, de ha nem ők fejlesztenek is ki valamit, előbb utóbb ők fogják tömegesen legyártani. Ettől kezdve ez a számítógép építés valójában csak presztízs kérdés.
  • NEXUS6
    #23
    Én úgy tudom, hogy törekednek arra, hogy ne csak $-ban legyen a valutatartalékuk, ez a 60% nekem kicsit magasnak tűnik, de majd utána nézek.

    Másrészt meg a kínai gazdaság helyzetével kapcsolatban bizonyos fokig jogosak az aggodalmak. De folytatva a gondolatmeneted, a különbség az a nyugathoz képest, hogy nekik igen is van tartalékuk, az önkormányzatok, vagy az elszállni készülő ingatlanpiac konszolidációjára. Utána max nullán lesznek. A nyugat viszont el van adósodva, mondjuk pont a kínaiak felé. Ha esetleg nem csak a valuta tartalékaikhoz nyúlnak, hanem mondjuk az államkötvényeket, meg a részvényeiket is elkezdik eladni, akkor a nyugatnak kampó! Az árfolyamok leesnek, a tőzsdék az egész világon összeomlanak, és mehetünk medmekszezni a sivatagba.

    Másrészt, ha csak annyi történik, hogy az eddigi túlpörgetett gazdaságukat, illetve annak anomáliáit kiigazítják, de képesek folytatni a korábbi gazdasági modelljüket, akkor nekünk szintén kampó. Csak mert abból van pénzük, hogy szinte minden országgal szemben külker aktívumuk van, ugyan is a TERMELÉS továbbra is ott folyik. 10 év alatt simán kitermelnek belőlünk egy újabb adag pénzt, feltéve, ha vigyáznak ránk nehogy csődbe menjünk, hogy tudjunk FOGYASZTANI.
  • DrRadon
    #22
    Többször is. Épp ezért szívesen hallgatlak, hogy milyen jelenetekre is gondolsz.
  • Julius Caesar
    #21
    Mondok neked valamit. Ha a dollár összeroppan meg az USA, akkor a Kínai állam valutatartaléka is összeroppanna, hiszen 60% zöldhasúban van. Szóval zseniális húzás lenne a Kínaiaktól összeverni az USA-t. Ha az USA összeesik (vagy akár az EU) azzal Kína szopja a legnagyobbat. Nem hiába veszi az USA/EU kötvényeket mint egy hülye.

    Nem is beszélve arról, hogyha a jüan konvertibilis lenne, akkor minden kínai termék ára felmenne egy laza két-háromszorosra. És ha egy pólót Kínában 1 dollárért állítasz elő, a jenkiknél meg 1 dollár 10 centért, az már nem olyan nagy különbség.

    Hidd el, az amerikaiak újra be tudnák üzemelni a gyáraikat 15 év alatt, ha akarnák. Ellenben Kína a nyugati piac nélkül, befektetők nélkül kvára szarban lenne.
  • Jakuza001
    #20
    10-15 ev ?
    Persze, szerinted. USA osszeroppanna mint egy ropi, hiszen szinte mar mindent kinaban gyartatnak. Arrol nem is beszelve, hogy kina nem keves usa allampapirt birtokol, raadasul a valutajukkal is erosen nyomast gyakorolnak az USA-ra, nem veletlen hogy most is ott rinyalt naluk a kulugyminiszter, hogy ne tartsak olyan alacsonyan a kinai valuta erteket, mert komoly kihatassal van a dollarinflaciora.
  • Julius Caesar
    #19
    Brüsszelünk az van, de pl az angoloknál még mindig megvannak a hatalmas cégek (amiket otthagytak a gyarmatokon, nézd csak meg pl a világ egyik legnagyobb bankja, az HSBC minek a rövidítése!), az évszázadokon át felhalmozódott tartalékok, na meg a kapcsolatok. Persze ez Anglia, nem Magyarország.
    Amit Kína csinál ideig óráig bírni fogja, de a 30 év alatt létrejött szuperhatalmaknak általában bukás a vége. Kryonnak sok mindenben igaza van. Az EU meg az USa tudod mit érezne meg Kína bukásával? Hát egy 10-15 évig szarabbul élnénk, de aztán megoldódna a probléma. Raknának bele pénzt meg kigondolnák hogyan tovább - és ennyi. Kína meg ha összecsuklik, akkor vége.
    Pont most volt a figyelőben egy cikk, hogy Kínában lesz még egy menet a válságban, mert az önkormányzatok minden beruházást hitellel finanszíroztak és (ahogy azt jó cuclista rendszerhez illik) a kiskirályok fejlesztéseinek 90% egy kalap sz@rt ér.

    ui: az meg a másik vicc, hogy Németo. nagyobb exportőr, mint Kína vagy az USA. Na nem per koponyában mérve, hanem úgy abszolút értékben. És ott nem 1,3 milliárdra oszlik el a pénz...
  • Inquisitor
    #18
    Kissé alá vannak becsülve a kínaiak. Volt nekik már pár saját processzoruk, nm voltak nagy szám, de a VIA prociknál azért jobbak voltak. Ez a mostani pedig egy jelentős ugrás, még pár ilyen és lesz meglepi.
  • Inquisitor
    #17
    "Nvidia Tesla M2050 grafikus kártyára épül", Miért lenne grafikus kártya? GPGPU van benne, általános célú programozható számítóegység, általában ilyen egységen nincs is videokimenet. Az Intel Knightcorner sem grafikus kártyaként, hanem cél processzorként van számon tartva.
  • jackoneill90
    #16
    segítség, mindfogunk halni ha ezt folytatják.
  • hdo
    #15
    Te se nézted a műsort úgy tűnik ...
  • Jackal
    #14
    Ha ez igaz, bár inkább a magyar és európai országoknak a tipikus helyzetét írtad le első blikkre, akkor is jobban állnak sajnos mint most a mégtöbb európai vagy amerikai ország. Viszont nekik van bőven nyersanyaguk a gyártáshoz...
    Lehet generációkkal rosszabb az architektúra, viszont fele annyi procival 2,5 helyett 1 petaflopsot értek el, ami azért annyira nem rossz. Sajnos(vagy lehet épp a verseny miatt elég jó)
  • gforce9
    #13
    Nézd 20 év alatt fejlődtek annyit, mint más 50 év alatt. Lehet másolással, de őszintén? Belőlük élt a világ, ennyi jár nekik ha már nyomorogtak miatta ennyit. Űrprogramjuk, szuperszámítógépeik vannak, meg a francsetudja még micsoda. Náluk van a világ gyártásának jórésze. Egyre több az önálló ötletük, már nem csak másolnak. Nekünk mi van? Brüsszelünk, idióta szabadalmi pereink... és sorolhatnám a f*szságogat.... legyen igazad, de kétlem.
  • Kryon
    #12
    Nem fognak ők otthagyni senkit, ez a gyors növekedés már nem tartható fenn sokáig, ők maguk is tisztában vannak vele. Már csak trükközéssel (alulértékelt pénz, alacsonyan tartott bérek) és a felhalmozott tartalékok elköltésével tudták tartani a lépést az elmúlt 1-2 évben. A növekedés fele pl abból jön össze, hogy az önkormányzatok hitelből építkeznek, szépen el is adósodtak. Úgy számolják, hogy hamarosan az ország teljes tartaléka rámehet, ha majd ki kell húzni őket az adósságból. Emellett persze a nyugat válságban, ez szintén nem tesz jót nekik, mert nem veszik a cuccaikat és USA már vámokkal is bekeményít épp a trükközést megelégelve, majd követi EU is és addig tartott a kínai csoda.
    Tech másolása szintén nem tesz önmagában csodát, 3 generáció, az azt jelenti hogy kb 3-4 év lemaradás, IT-ben az nagyon sok.
  • gforce9
    #11
    Hát valósznűleg ott fogják hagyni rövid időn belül a világot.. tekintve az elmúlt 20 év fejlődését. Aztán majd verhetjük magunkat arra, hogy dehát másolta... meg gagyi..
  • Jackal
    #10
    Nehogy pár éven belül ezeket vedd, mert féláron dobják piacra őket mint inteles vetélytársaik...
  • Mat666
    #9
  • duke
    #8
    Ez is csak a szokasos kinai gagyi. Bekapcsolas utan 10 perc mulva elolvadnak mint a kinai karacsonyfa egok.
  • H3nG
    #7
    a kínai strandpapucs királyság...
  • Julius Caesar
    #6
    Elvégre mi lehetne hitelesebb egy sci-fi sorozatnál :D

    Mondjuk ha 3 generációval hátrébb vannak, az nem nagy meglepetés. inkább már ideje volt a strandpapucsok és tornapolók mellett mást is villantani.
  • DrRadon
    #5
    Mire gondolsz? A kínai káromkodásra? Mert annak a sorozatnak más kínai vonatkozása nem nagyon volt.
  • coolbboy83
    #4
    Közelebbről megvizsgálva, mintha a DEC-Alpha dolgain alapulna....
    Wikipedia nem mindig hiteles, de ott ezt írják...

    http://en.wikipedia.org/wiki/ShenWei
  • Rotyoka
    #3
    vagynem