Berta Sándor

Ezúttal a Diaspora számláját blokkolta a PayPal

A pénzügyi szolgáltató minden előzetes bejelentés nélkül blokkolta a közösségi portál adományszámláját. A Diaspora üzemeltetői ezért akár 180 napig sem férhetnek a beérkezett összegekhez.

A Diaspora működtetői igencsak meglepődtek, amikor azt vették észre, hogy az adományszámláról nem tudták tovább utalni a beérkezett pénzeket. Ekkor derült ki, hogy a dolog hátterében a PayPal áll, amely blokkolta a számlához való hozzáféréseket. A hírt a Diaspora üzemeltetői blogbejegyzésben hozták nyilvánosságra. A számlára beérkezett összegeket a PayPal átmenetileg befagyasztotta, így azokhoz hosszabb ideig, akár fél évig sem lehet hozzáférni. A Diaspora számára létfontosságúak a felhasználóktól érkező adományok, hiszen ezekből működtetik a szolgáltatást.

A közösségi hálózatot tavaly májusban hozta létre négy informatikus hallgató. A Diaspora az adatvédelemmel reklámozza magát és egy nyílt, biztonságos, szabad és decentralizált közösségi oldal. A honlap üzemeltetését és a fejlesztéseket egyaránt adományokból finanszírozzák. A sikerre jellemző, hogy alig néhány nappal a projekt bejelentése után 170 000 dollár támogatás gyűlt össze, míg az összeg tavaly szeptemberre már meghaladta a 200 000 dollárt is. A Diaspora zárt alfatesztje tavaly novemberben kezdődött el.


A fejlesztések folytatásához azonban folyamatosan újabb összegekre van szükség és ezért kérte a négy informatikushallgató néhány nappal ezelőtt e-mailben a tagokat, hogy adakozzanak. A meglepetés akkor érte őket, amikor más számlákra akarták átutalni a beérkezett pénzeket. A PayPal csupán annyit közölt, hogy az átutalás teljesítéséhez és a tiltás feloldásához további dokumentumokat kell benyújtaniuk. Ezután ismertté vált az is, hogy a PayPal a blokád kihirdetése óta beérkező adományokat visszadobta. Minderről Peter Shurman számolt be.

A letiltás okai ismeretlenek. "Talán az lehet nekik gyanús, hogy adományokat gyűjtünk anélkül, hogy bármilyen terméket is eladnánk" - találgatott Shurman. A szakember hozzátette: a kért dokumentumokat továbbították a pénzügyi szolgáltatónak, de hosszútávú megoldást keresnek és arra kérték a tagokat, hogy a további adományokat a Stripe rendszerén keresztül továbbítsák, mely alig néhány óra alatt a segítségükre sietett. A PayPal ezt követően sűrű bocsánatkérések közepette feloldotta a befagyasztott pénzt, de semmilyen magyarázattal nem szolgáltak cselekedetükre.

A PayPal nem először lép fel önhatalmúlag. 2010. december elején a Wikileaksnek szóló pénzátutalásokat blokkolta, igaz, néhány nappal később a tiltást feloldotta. Ezt követően júliusban bejelentették, hogy a jövőben együttműködik a fájlcserélő hálózatok elleni küzdelemben a Nemzetközi Zeneipari Szövetséggel (IFPI), a cél a P2P-rendszereknek juttatott adományok és támogatások útjának elzárása. Augusztus elején a Lulzsec és az Anonymous csoportok a PayPal bojkottjára szólították fel a felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cyberius #6
    A PayPal tagja a pénzmosás elleni szervezetnek.Kb két hete tőlem is kérték,hogy nyilatkozzak, erősítsem meg az adataim.Ha ezt nem tettem volna meg,az én user acc-om is blokkolva lenne.Ez nem blokád,mint ahogy a cikk írja.Úgy mondanám,hogy adatszolgáltatás elmaradása miatti intézkedés.
    Olyan pedig nincs,hogy egyik napról a másikra...
    előtte írnak e-mailt,csak el kéne olvasni.
  • matrix22 #5
    Pontosabban, a PayPalt is lehet okolni, habar ennek meg nem neztem utana, de inkabb mas nagyobb valalatok keze szokott benne lenni az ilyen ugyekben.
    Vagyis, az eroteljes judapista ala tartozo cegek, akik meggyanusitanak valakit-valamit, es az szepen zarlat ala kerul. Ha a dolog nyomban nem tisztazodik, vagyis huzodik, akkor az annal bonyolultabb szornye novi ki magat, mert mar a vegen senkisem fogja tudni pontosan a forras eredetet. Az egeszet erts betu szerint.
  • Waze17 #4
    A lulzsec csak ne szolitson fel semmire, inkabb huzzak meg magukat mielott rajukbassza az fbi az ajtot, nyomorek az egesz banda.
  • hdo #3
    "Augusztus elején a Lulzsec és az Anonymous csoportok a PayPal bojkottjára szólították fel a felhasználókat."

    Idióták! Nem a felhasználó döntése, hogy mit használ fizetésre, hanem az adott szolgáltatás/termék szolgáltatóé!
  • morden #2
    Szerencsére ott a kunkurencia nekik, aki ki is használja a paypal szarvashibáit (wikileaks , most meg ez )
  • Tetsuo #1
    A Paypal dugja fel a seggebe a menorat!