Berta Sándor

A PayPal nem továbbítja a P2P-adományokat

A jövőben együttműködik a fájlcserélő hálózatok elleni küzdelemben a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) és a PayPal. A cél a P2P-rendszereknek juttatott adományok és támogatások útjának elzárása.

Az IFPI újabb támogatót nyert meg a fájlcserélők elleni harchoz. A szervezet tavaly márciusban a MasterCarddal és a Visával kötött hasonló együttműködési megállapodást. Bár az a kooperáció nem vezetett jelentős eredményre, az IFPI szerint ez a jó irány, és valószínűleg abban igazuk van, hogy a PayPal vezetőivel kötött együttműködés számos fájlcserélő hálózat üzemeltetőjének életét keserítheti meg. A P2P-rendszerek működtetői ugyanis gyakran kapnak a pénzügyi szolgáltató rendszerén keresztül támogatásokat, illetve jutnak hozzá a reklámbevételekhez. Amennyiben tehát sikerül elzárni ezeket a pénzcsapokat, úgy a platformok jórésze térdre kényszerülhet.

Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek becslések, hogy hány fájlcserélő portál használhatja a PayPalt, miként arról sincsenek információk, hogy ezek a honlapok mekkora támogatáshoz juthatnak ilyen módon. Azonban az biztos, hogy ha a PayPal komolyan veszi a dolgot - márpedig minden jel erre mutat -, akkor a fájlcserélő platformok üzemeltetői kellemetlen percek elé nézhetnek. Az IFPI szerint a PayPal csatlakozása különösen fontos, hiszen, ha egy banki szolgáltató megvonja szolgáltatását az érintett oldaltól, az megpróbál keresni egy másikat, de ha az a másik is vállalja az illegális szolgáltatásokkal szembeni fellépést, akkor az már komoly akadálya a szerzői jogot sértő tartalmakat kínáló oldalak működőképességének.

A márciusi bejelentés óta a MasterCard és a VISA 24 jogsértő zeneszolgáltatóval bontott szerződést, további 38 weboldal pedig vizsgálat alatt áll. Az együttműködés szerint az IFPI szakértői vizsgálják a zeneszolgáltatást nyújtó weblapokat. Ha illegális tevékenységre találnak bizonyítékot, akkor az adatokat átadják a brit hatóságnak. Amint a rendőrség nyomozói igazolják ezek helytállóságát, az IFPI felveszi a kapcsolatot a pénzügyi szolgáltatókkal. A cégek a szolgáltatás folytatásához igazolást fognak kérni a weboldalak üzemeltetőitől, amellyel bizonyítják, hogy rendelkeznek a szükséges működési engedélyekkel, továbbá, hogy az értékesített dalok után a licence díjakat rendezik.

"A mai bejelentés is azt mutatja, hogy a cégünk rendkívül komolyan veszi a zenei kalózkodás elleni harcot. A szerzői jogot sértő tartalmak eladásakor rendszeresen lehetetlenné tettük a PayPal használatát. Az új rendszerrel még keményebb lesz az illegális oldalak üzemeltetőinek az élete. A zeneiparral kötött partnerségünk segíteni fog a szerzői jogok tulajdonosainak abban, hogy pénzt kereshessenek a saját tartalmaikkal, miközben a kalózokat már a kezdetekkor le fogjuk állítani" - hangsúlyozta Carl Scheible, a PayPal UK ügyvezető igazgatója.

A kooperáció miatt könnyen támadások célpontjává válhat a PayPal. A cég tavaly decemberben blokkolta a Wikileaks működtetőinek szánt adományok átutalását, azonban néhány nappal később a felhasználói tiltakozások miatt kénytelen volt feloldani a blokádot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skill #30
    ha vásárló vagy és nem azt kapod amit akartál akkor ez bizony egy nagyon pozitív dolog. eladónak meg egy rémálom. ezért is van az , ha vásárlok akkor általában paypalról fizetek, ha meg pénzt kapok akkor azt moneybookersre kérem. nem reklám de most rendeltem egy kártyát. ha beválik be is záratom az egyik számlámat mert bármikor vásárolhatok majd és nem kell megvárnom, hogy mbről átérjen a pénz a számlámra.
  • Tetsuo #29
    Flattr.com Egy alternativa a PayPalra.
  • hdo #28
    Érdekes, nekem ubuntun paste parancsot hajt végre, ami eszeveszettül idegesítő! Logitech M505.
  • Madve #27
    Soft scrollingról csak annyit, hogy eddig pont ez nem okozott nekem problémát sem ubuntu, sem suse, de emlékeim szerint még UHU alatt sem (kb. az utóbbi 9 vagy 10 évről beszélek). Az utóbbi 6 egeremnél ez mindig működött (2 logitech, 2 microsoft, és volt még egy a4tech, meg asszem mitsumi volt még ezek előtt). Inkább jellemzően az extra gombok nem akarnak működni (oda-vissza, zoom meg hasonlók) azok igényelnek általában egy kis guglizást, aztán vagy sikerül, vagy nem, ezt egere (meg annak népszerűsége) válogatja, de általában minimum az oda-vissza gombok életre kelthetőek, ha nem működtek első körben. Pl. a soft scroll a jelenlegi Logitech Performance MX egeremmel minden féle "beavatkozás" nélkül megy ubuntu alatt.
  • hdo #26
    Az ördög a részletekben rejlik. Én például már többször próbáltam átszokni desktop rendszeren Linuxra - hordozhatón az van -, de nem megy. Rengeteget olvasok, főleg böngészőben. Soft scrolling-ot normális linux nem ismer, márpedig sokkal de sokkal kényelmesebb úgy olvasni, ha nem lépteted a szöveget, hanem lenyomod a görgőt, picit elmozdítod az egeret, a szöveg meg folyamatos mozgással megy felfele/lefele.

    Próbáltam már hogy úgy léptettem nyílgombokkal, az ötödik léptetett sor után szinte kisült a szemem! Page Up, Page Down meg sok!
  • Madve #25
    egy szó kimaradt: desktop rendszert látom szívesen
  • Madve #24
    Bocs, de szerintem félreértettél. Pont azt mondtam, hogy a windows nem feltétlenül szükséges egy átlag usernek (átlag user igény=böngészö, java, flash, dvd írás, zene és filmlejátszó,alap office, pdf reader, im, torrent és/vagy dc, esetleg filekezelö, esetleg némi játék, ha már unja a farmville-t), neki símán megfelel bármelyik felkapottabb linux is, ha nem ragaszkodna minden áron a windowshoz.
    Még mielött windows utálónak, vagy linux fannak nevezne bárki, nem nem vagyok az, de gondolj bele android sem véletlenül piacképes netbookokon, és tableteken, holott azokon már én is inkább a desktop rendszert látom, de az átlag usernek sokszor az is elég. A többivel viszont egyet értek (zene, film, e-book meg hasonlók).
  • morden #23
    Wikileaks üzenete :
    Thousands cancel their PayPal accounts in protest over treatment of WikiLeaks & its defenders.

    Want to close your PayPal account, but can't? Call PayPal account support at +1-888-221-1161

    ( ezrek csatlkoztak a paypal elleni bojkotthoz, ha te is csatlakozni akarsz hívd a fenti számot, szabad fordításban, nem belekötni, csak azért írtam ki, hátha valaki nem értené)
  • MacropusRufus #22
    de ez mennyire gáz már! Ma még csak a p2p holnap a világ :|
    Vagy mifene.
  • bakagaijin #21
    MacropusRufus, igen is meg nem is. Az USA-ban ugyanis van egy olyan törvény május óta, amivel a közvetítőnek meg lehet mondani, hogy "márpedig az ő nyugdíját nem viszed ki". A neve PROTECT IP Act, leánykori nevén COICA.

    Ettől függetlenül eddigis állítottak már le tranzakciókat bemondásra, ld ugye WikiLeaks. Ez még a törvény előtt volt, lett is per, ha jól emlékszem Izlandon.

    Egyébként PayPal-nak vannak alternatívái, pl. mert az oroszok paranoidok, ezért csináltak sajátot. Ez eléggé abszurd egyébként, ha valaki belegondol :). Vagy a BitCoins, ha biztonságos lesz...