Berta Sándor

"A PayPal megbénítása mestermunka volt"

Julian Assange letartóztatása, majd a Wikileaks-adományok kifizetésének befagyasztása óta egyre többen csatlakoznak a különböző oldalakat támadó csoportokhoz.

Az alighanem a szakembereket is meglepte, hogy az önkéntes Wikileaks-támogatók képesek voltak rövidebb vagy éppen hosszabb ideig elérhetetlenné tenni a PayPal, a Visa és a Mastercard honlapjait. Az akciókban sok fiatal vett részt, de még közülük is kitűnt egy 15 éves diák. "A PayPal megbénítása mestermunka volt. A szervereket lekérdezésekkel halmoztuk el és ezáltal túlterheltük" - jelentette ki a nebuló, aki barátainak köszönhetően csatlakozott az egyik hackercsoporthoz, majd részt vett a svéd ügyészség portálja elleni DDoS-támadásban is. Az akcióhoz kereken 800-an csatlakoztak és múlt hét szerdán hajnali 1 óra és reggel 5 óra között sikerült blokkolniuk az oldalhoz való hozzáféréseket.

"Van egy program, amit le lehet tölteni. Ha az adminisztrátor úgy érzi, hogy már elegen csatlakoztak, akkor elindítja a támadást. A szervert több helyről lekérdezésekkel bombázzuk, míg egy idő után túlterheltté nem válik. Olyan ez, mint amikor egy ajtón egyszerre akarnak többen bemenni. Az elsők talán még átjutnak rajta, de egy idő után bezárul. Annak az oka, hogy miért csináltam, egyszerű: az interneten véleményszabadságnak kell lennie és nem cenzúrának. Mindig vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy a világhálót cenzúrázhatják. A lebukástól nem félek. Azért, mert van egy program, még nem lehet bebizonyítani, hogy az adott portál összeomlását az idézte elő. Azt is állíthatnám, hogy egy botnet vagy egy vírus miatt bénult meg, s nem is tudtam az egészről semmit. Pont a sok lekérdezés miatt nehéz megtalálni a hackert" - közölte a fiatal.

A diák szerint az Amazon megbénítása nagyon nehéz feladat, mivel az oldal túl nagy, így a sikerhez már sokkal több résztvevőre lenne szükség. Persze, nem lehetetlen, miként akár a Google megbénítása sem. A 15 éves tanuló végül elmondta, hogy nem bánta meg eddigi szerepvállalását és nem zárta ki, hogy később más támadásokban is részt vesz. Azonban mindig az dönt, hogy mi az akció célja. A végső sikerben ugyanakkor hisz, mivel sokan vannak és rendszeresen szerepelnek a médiában. Emellett a támadások is nagy kárt okozhatnak, így a cégek inkább engednek és folytatják a Wikileaks-adományok átutalását.

Az alkalmazott Low Orbit Ion Cannon (LOIC) nevű szoftvert egyébként rövid idő alatt mintegy 40 ezren töltötték le. Az akciók kapcsán a Wikileaks óvatosan nyilatkozott, távolságot tartva a hívektől. "Nem ítéljük el őket, de nem is tapsoljuk meg ezeket a támadásokat" - hangzik a leleplező oldal közleménye, utalva arra, hogy ez a tevékenység egyértelműen bűncselekmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BADAL #37
    Aki elittéli a Wikileaks kiszivárogtatását, az csak szimplán önző.
    Azok mindig valami elmebeteg nárcisztikus világot akarnak és folyton cirkuszolnak, de csak azért mert nekik most jó!
  • morden #36
    Amik meg kiderült a wiki dokumentumaiból , azok összehasonlíthatatlanul (bazz de hosszú :D ) nagyobb kárt okoztak mint néhány 100 hacker pár banknak a wiki melletti szimpáta kapcsán... És azt mindenki fizeti keményen (szó szerint, nézed meg putyin olaját) ezt meg ugye nem fizeti mindenki...
  • sasamadár #35
    Ezek az akciók rohadt sok anyagi kárt okoznak, amit persze mi fogunk megfizetni. Értelmük és hatásuk meg semmi.
  • Merces #34
    ..na látod ezért nem lesz a magyar vasutasnak , utcaseprőnek rendes fizuja és ezért nem fogja megvenni az árudat, szolgáltatásodat , és ettöl zsirosodik tovább az a bizonyos réteg, mert kellemetlenséget már nem vagy hajlandó eltűrni még ha netán egyet is értesz embertársaid követeléseivel...........(bmg. de csöpögős duma, de sajna igy van...)
  • Mardel #33
    Ez is olyan, ha már van program a létező problémára akkor minek írjunk másikat, ha egyébként semmi gond nincs vele?
    És nem kattintgatott percenként, hanem ircből megkapta a progi a beállításokat és tette a dolgát, onnantól kezdve letette a tálcára és hátradőlt és figyelte a műsort.
    Egyébként ez DDoS volt, amihez több ember kell, igaz pár ember is megcsinálhatta volna több száz gépes botnettel. Mondjuk most is voltak páran akik a botnetjüket is használták.
  • laca103 #32
    Nem tartom mestermunkának, letölteni egy programot, és kattintgatni 80-at egy percen belül... Mestermunka a program megírása, vagy Te magad és legfeljebb néhány barátod segítségével feltörni, vagy leblokkolni az oldalt megkeresvén az exploitokat és az egyebeket... nem összeverbúválni 800-900 embert és utána játszani a hőst....
  • BenceYCE #31


    Nálunk is volt a közelmúltban "az állam megdöntésére irányuló kísérlet".
    Kicsit összefoglalva ez maffia, emészthetőbb formában tálalva, hogy ne akadjon fent a többség torkán a falat, ezzel párhuzamosan elhomályosítják a többség szemét.
  • remark #30
  • RiSeForMuSiC #29
    A hatékony érdekvédelem mindig "bűncselekmény". Amerikában be lehet tiltani az olyan sztrájkokat, amelyek "súlyos fennakadást" okoznának (azaz lenne valami kényszerítő erejük). A mai 'jogállami' hozzáállás szerint: terjessz be petíciót a képviselődnek, lobbizzál (jah, mezei állampolgárnak van párszáz milliója lobbizásra, meg szenátorok utólagos megajándékozására), vonulgass körbe táblákkal (miközben a hatalmon levők röhögnek a markukba: veszély nincs, a következő választáson elég kiállni néhány hazafias szólammal, közhely pufogtatással, és a birka többség úgyis megválasztja őket). Na de amikor hatékonyabb eszközhöz nyúlsz... az már bűncselekmény.
  • remark #28
    A Shell már évtizedekkel ezelőtt is komplett afrikai falvak kiirtását pénzelte. Persze ilyeneket nem mond be a "8 órás híradó".

    A Wikileaks valszeg arra jó, hogy azokhoz is eljusson valami hír, akik csak a hivatalos forrásoknak hisznek. Na most ezek kaptak maguknak egy kis hivatalos anyagot, aminek most ők is hihetnek.

    És ezek az emberek most ugyanúgy nem látják azt, ami "nemhivatalos" oldalon maradt ezek után is, mint ahogy azt eddig sem látták. Én ezt mondom, hogy ez a baj. Aki nem lát az orránál tovább, az akkor sem lát az orránál tovább, ha részletesen elmeséled neki, hogy mi van az orránál tovább. A világot önállóan megismerni képes emberekre lenne szükség. Ilyeneket meg nem tud a Wikileaks kitermelni. Bár...

    Bár olyan hatása talán van a dolgoknak, hogy az most a saját lábára áll végre aki eddig a többség (lásd. Molnibalage) véleményéhez igazodott akkor is, ha neki személy szerint teljesen más volt a véleménye a világ dolgairól. Én maximum ennyi pozitívumot látok a Wikileaks-ben.

    De az enyhe bátorításon kívül mást nem ad a Wikileaks. Sőt, aki eddig se tudta hogy merre van az előre, annak most a Wikileaks-re hivatkozva megint el lehet adni egy halom hülyeséget, pl. hogy a világ fennmaradásához és biztonságához és blablabla szükség van pl. az internetsemlegesség megszüntetésére.