MTI

Éjféltől tölthetők ki a népszámlálási kérdőívek az interneten

Szombat 0 órától lehet interneten megválaszolni a népszámlálás lakás- és személyi kérdőíveit. A számlálóbiztosok borítékokat csak azokra a címekre kézbesítettek - vagy kézbesítenek még pénteken -, amelyek egyértelműek voltak, tehát ahol az utca nevén és a házszámon kívül azonosítható volt a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is.

Virágh Eszternek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivőjének tájékoztatása szerint a bevallás anonim, ezért minden címre csak egy borítékot dobnak be, a benne lévő kérdőívet ki is lehet tölteni, ha pedig többre van szükség, ez jelezhető a számlálóbiztosnak. A borítékokon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonos elérhetősége. Ez utóbbi alapján időpontot is egyeztethetnek vele az adatok bevallásáról a felkeresett címen lakók.

Október 1-jétől 16-ig lesz lehetőség internetes adatközlésre a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel, azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket, vagy megbeszélhetnek egy időpontot a válaszadásra. Arra is van lehetőség, hogy az október 1. utáni személyes találkozón azonnal kitöltik a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat; de ha úgy döntenek, hogy maguk töltik ki a lapokat, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak.


Az adatok közlésekor mindig "az adott eszmei időpont" alapján, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki az adatközlés és október 1. közötti időszakban született, nem szerepel majd a statisztikában, ahogy az időközben, október 1. után megszerzett diploma, állampolgárság megszerzése vagy családi állapotban beállt változás sem. A mintegy 40 ezer számlálóbiztos átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többi között a kollégiumok számítanak annak, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak.

"Amikor a számlálóbiztosok találkoznak a lakókkal, felmutatják igazolványukat, amelyen név és sorszám is lesz. Aki akarja, ezt összevetheti a bedobott borítékon szereplő névvel és sorszámmal, így bizalommal beengedheti a népszámlálót" - mondta a népszámlálási szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #56
    Egy gödörbe az ilyeneket .....

    A korodból ítélve nem sok mindent termelhettél még meg ehhez a hozzáálláshoz ... ha mindenki ilyen gyökér lenne/lett volna, nem lenne mit élvezned ... na meg most nem lett volna hol közzétenned magad.
  • Laza #55
    Neten töltöttem ki ... bár nem tudom mennyire anonim, amikor a nevemen kívül szinte minden olyan adatot meg kell(ene) adni, amiről be lehet azonosítani.

    Így ami nem volt kötelező, azt nem is töltöttem ki (kezdve a munkahely nevével, és az utolsó fejezettel).

    Statisztikához így is elég :)
  • bakagaijin #54
    #36, igazad van, vannak országok ahol összevonják ezeket az információkat, csak Magyarországon először az ombudsman aztán a civilek sikítanak az ilyesmire. (pl. TB és APEH adatbázisok összekapcsolása). Ez valahol úgy van, hogy egyfajta bizalom kell az emberek részéről, hogy ezekkel nem élnek vissza. S mondjuk a népszámlálás mellé csatolt vallási útmutató :) ugye sem feltétlenül segít eme bizalom építésében.
  • Kornan #53
    Meg úgy általában az értelmes emberek. Mérnökök akik a jövőt építik, orvosok... Nem csak hívők.
  • Kornan #52
    Ez elégé önző és pusztító hozzáállás. Éljük fel amink van, had legyen jó, termelődjön az a boldogsághormon. Szétcsesszük a bolygót, az ország gazdaságát... Szerencsére azért nem mindenki ilyen.
  • gromgotth #51
    +1

    Én kitöltöm és visszaküldöm, egy kis székletmintával egyetemben, ha annyira ki akarnak elemezni! K*pják be! De jó magyarnak lenni...
  • B0nFire #50
    Ez a "fát ültetünk az unokáinknak" szólam egy rakás bullshit. Soha nem volt érvényes, és senki nem e szerint élt. Inkább a "kaparj kurta, neked is lesz" elv volt mindig is az irányadó.

    Persze hívőéknél más tészta.
  • Mat666 #49
    Szerinted mi a megoldás mindenre külföldi áruk vásárlása fekete gazdaság az adócsalás gengszter politikusok?
    Gondolom majd ez kihúz a szarból.
  • Rotyoka #48
    Akkor add el minden vagyonod és költözz állami lakásba és a pénzed add a magyar államnak. EZen kívül KIZÁRÓLAG magyar terméket vegyél, ha valamit ne mtudsz mert drága vagy nincs akkor ne vedd meg vagy dögölj meg. Ami marad vagyonod természetesen hagyd az államra, hogy nekik ebből is legyen pénzük.

    Ha véletlen nyersz egy lottot, akkor add oda az egész nyereményt az államnak hogy segítsd.
  • B0nFire #47
    "Van lakcím nyilvántartónk, ahol azt is rögzítik, ha valaki ideiglenes címre költözik. Van APEH adószámunk, és van TB számunk."

    Van bizony. Az én lakcímkártyám 2005-ben lejárt. Azóta sem újíttattam meg, mert csak ideiglenes cím volt. A személyi igazolványom idén márciusban járt le, és nem tudok újat csináltatni, ugyanis nem vagyok járóképes. Az okmányiroda meg egyelőre nem száll ki házhoz.

    Három lejárt útlevelem hever itt a fiókban, holott az új kérésénél be kellett volna szolgáltatni a régit. Sosem adtam le, itt vannak. Azt mondtam mindig, hogy elveszett, ami akkor igaz is volt, mert nem tudtam, hová tűntek, és csak egy-egy lakásfelújítás/festés után kerültek elő valahonnan.


    Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az okiratok mindig az éppen aktuális állapotot tükrözik.