Berta Sándor

Főleg a számítógép előtt töltik szabadidejüket az osztrákok

Ausztriában az emberek életében a könyvolvasás helyét fokozatosan átveszi a PC-s programok használata.

Az Osztrák Szabadidő- és Turizmuskutató Intézet (IFT) munkatársai legújabb felmérésükben arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mivel töltik a szabadidejüket a felhasználók. Kiderült, hogy az eddig népszerű könyvek helyett szépen lassan átvették a számítógépek és a laptopok. Egyre többen ülnek a PC-jük és a notebookjuk előtt a munkaidejükön kívül is. Ami igazán érdekes, hogy ez a jelenség leginkább nem a fiatal férfiak, hanem a 30 év alatti nők esetében figyelhető meg.

"Az elmúlt esztendőkben jelentős mértékben nőtt a számítógép-használók száma és aránya. Ettől függetlenül sokan szeretik még mindig a könyveket, vagyis a nyomtatott kiadványok kihalására még egy ideig várni kell. A társadalmi fejlődés ugyan egyértelműen az új médiák és technológiák irányába mutat, azonban ebben az esetben inkább arról van szó, hogy a számítógépeket kiegészítő eszközként használják sokan a könyveik mellett, nem pedig helyett" - foglalta össze a kutatási eredményeket Peter Zellmann, az IFT vezetője.

Az osztrákok fele ül rendszeresen a PC-je vagy a laptopja képernyője előtt, ugyanakkor a 39 százalékuk szeret olvasni. 1996 óta azonban most először fordult elő, hogy többen használják a számítógépüket a szabadidejükben, mint a könyveiket. "A nőknek közel a fele, a férfiaknak viszont kevesebb, mint az egyharmada olvas rendszeresen. A szabadidőben a férfiak 57 százaléka, míg a nőknek csak a 43 százaléka ül a PC előtt. Az igazi számítógépőrültek azonban a 30 évnél fiatalabb nők. A 15 és 29 év közötti nők 80 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy rendszeresen a PC-je előtt tölti a szabadidejét. Ugyanez az arány a hasonló korú férfiaknál 74 százalék" - jegyezte meg Zellmann.

A nem és a kor mellett meghatározó az iskolai képzettség is. Minél magasabb iskolai végzettségű valaki, annál több könyvet forgat a szabadidejében vagy annál gyakrabban használja a számítógépét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!