Berta Sándor

Aktívabbak lesznek a jövőben a felhasználók

Jelenleg minden harmadik osztrák használja rendszeresen a világhálót és átlagosan hetente öt online bejegyzést tesznek a fórumokban. A tendencia még ennél is nagyobb fokú internethasználatot mutat.

A Telekom Austria megbízásából készített tanulmány szerint az embereket a jövőben elsősorban az internetes döntéshozatali folyamatokban való részvétel, a személyre szabható televíziók; az internet, mint első számú és nyitott tudásplatform, illetve a virtuális bevásárlóközpontok fogják érdekelni.

"Az első online lépések sok osztrák számára nagyon érzelmes élményt jelentenek, kicsit olyan ez nekik, mint amikor az első ember a Holdra lépett. A megkérdezettek három negyede érzelmekkel tele gondol vissza az első virtuális lépéseire. Az 1990-es években éppúgy, mint ahogy ma sem csak a technika volt a fontos, hanem az, hogy konkrétan mire lehet használni. A világháló továbbra is kimeríthetetlen információforrás, ugyanakkor egy globális hálózat és kommunikációs rendszer" - nyilatkozta dr. Hannes Ametsreiter, a Telekom Austria és a mobilkom austria vezérigazgatója.

A TA megbízásából elkészített felmérés rávilágított arra, hogy az osztrákok a jövőben szeretnének részt venni a helyi és régiós folyamatokban, például a virtuális várostervezésben, még ha 63 százalékuk úgy vélte, hogy erre nem sok esélyük lesz. A nők általában nyitottabbak a jövőbeli technikai trendekkel kapcsolatban, mint a férfiak. Ezt jól mutatja, hogy sokkal inkább érdeklődnek az olyan forradalmi megoldások iránt, mint a hologramok és a hologramokkal ötvözött televíziók. De a digitális szerezhető tudás és annak megosztása is jobban felkelti a nők érdeklődését, valamint a 35 százalékuk kiemelten figyel az online oktatási lehetőségekre és szolgáltatásokra.

A Telekom Austria a technológiai laboratóriuma segítségével igyekszik bepillantást engedni a közeljövőbe. A jelenleg fejlesztett vagy fejleszteni kívánt szolgáltatások között van az Android-platformot támogató elektronikus műsorújság, a mobil készülékeken használható digitális képfeltöltő funkció, amelynek köszönhetően a nyaraláskor készített fotók bármikor feltölthetők az online merevlemezekre. Szintén érdekes lehet a helyi WLAN/okostelefon-kapcsolat, amelynek segítségével a mobil tartalmak megjeleníthetők a 3D-s televízión. Az összkép nem lenne teljes a szemantikus web- és az Augmented Reality-szolgáltatások nélkül. Utóbbiak lehetővé teszik, hogy a mobilok beépített kamerái a GPS-egységek adataival ötvözve jelenítsenek meg kiegészítő információkat.

"A jövőt az internet esetében a Web 3.0 jelenti. A szemantikus web egymással összekapcsolt adatok nagy nyitott hálózatává alakítja át a világhálót, de ugyanakkor személyesebbé is teszi" - közölte Jana Herwig médiatudós és digitális online médiaszakértő.

Ausztria mindenesetre sok területen az elsők között van. Jelenleg a 14 évesnél idősebb osztrákok 74 százaléka internetezik rendszeresen és 37 százalékuk naponta, továbbá csak a Facebooknak 2 millió (!) ausztriai tagja van. A mobilinternet-használat tekintetében Európában Ausztria áll a harmadik helyen. 2025-re az eladott és használt SIM-kártyák a jelenlegi 4 milliárdról 50 milliárdra (!) nő majd. A cél az állandó mobilitás, kommunikáció és szórakoztatás megteremtése és ez a nagy sávszélességű hálózatok kiépülésével, valamint kibővítésével meg is valósulhat. Nem véletlenül mondják a szakemberek viccesen, hogy Ausztriában az Internet új neve Immernet (Mindignet).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #2
    ki gondolta volna
  • Amergin #1
    Ausztriában használják a modern technikát.
    Jéééé!