Berta Sándor

2014-re a négyszeresére nő az internetes forgalom

A routerpiac vezető gyártója gyakran ad ki előrejelzéseket. A cég mostani prognózisa azonban alighanem még az elemzőket is meglepte. 2012-től a videostreamek lesznek az első számú internetes tartalmak

A Cisco arra számít, hogy 2014-re a négyszeresére nő a jelenlegi online adatforgalom, eléri majd a 767 exabyte-ot. Mivel a vállalat adja el a routerek és a switch-készülékek 54 százalékát, így a jóslat aligha tűnik túlzónak. A cég többek között figyelembe vette az egyre növekvő IP-adatforgalmat, az internet térhódítását a fejlődő országokban, valamint hogy a hozzáférési sebességek növekedése elsősorban nem Kínában, hanem Latin-Amerikában várható. Utóbbi régióban az adatforgalom évente 51 százalékkal nő, így ott 2014-re a tavalyi adatforgalom nyolcszorosát regisztrálhatják majd. Kínát ebben a tekintetben még a Közel-Kelet és Afrika, illetve Közép-Európa is megelőzi majd. Előbbiben 6,5-szeres, míg utóbbiban 5,2-szeres forgalomnövekedés várható.

Globális viszonylatban a szabadidős és a médiafogyasztási szokások megváltozása alakíthatja a forgalmi viszonyokat. Az adatforgalom elsősorban az egyre népszerűbbé váló fájlcserélésnek, az internetes videóknak és az IPTV-szolgáltatásoknak köszönhetően nőhet. Ez a három terület adja majd 2014-ben a világ online forgalmának a 91 százalékát. A YouTube mellett a Hulu és más videostream-portálok, valamint a médiaáruházak és online videotékák népszerűsége folyamatosan nőhet majd és az internetes videoközösség tábora már az idei esztendő végén meghaladhatja az egymilliárd főt.

2014-ben a világ havi internetes adatforgalma a Cisco becslései alapján elérheti majd a 63,9 exabyte-ot. A legnagyobb IP-forgalmat, havi 19 exabyte-ot, Észak-Amerika fogja generálni, a második helyet Ázsia és a csendes-óceáni térség szerzi majd meg 17,4 exabyte-os forgalmával. A harmadik helyen Nyugat-Európa (16,2 exabyte havonta), míg a negyediken Japán (4,3 exabyte havonta) lesz megtalálható. A globális videóforgalom 2009-hez képest a 13-szorosára nőhet és 2014-ben a 3D-s és a HD-felvételek az összforgalom 42 százalékát teszik majd ki.

A fájlcserélés havonta 11 exabyte adatot mozgat majd meg és az üzleti internetforgalom adatmennyisége elérheti a havi 7,7 exabyte-ot. Ez utóbbi elsősorban a webes konferenciáknak és a videokapcsolatoknak lesz köszönhető. A Cisco munkatársai végül kitértek a mobil adatforgalomra is, amely a véleményük szerint a tavalyi 39-szeresére nő majd és elérheti a havi 3,5 exabyte-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #7
    A Marsra természetesen
  • Cat 02 #6
    És pontosan hova is repülsz ?
  • sanyicks #5
    én nem mert egy repülővel felszállok miközben a kifutópálya 2 méterre mögöttem a mélybe zuhan, és lángoló 5t-s szikladarabok, és kavicsok repkednek mindenhol :D
  • syn7h37ic #4
    A föld gömb alakja elkockul.
  • culas25hc #3
    De ez mind műholdkapcsolat segítségével fog megvalósulni, mivel 2012-ben átformálódik a Föld felszíne és majdnem minden elpusztul.
  • FoodLFG #2
    "2014-re a négyszeresére nő a jelenlegi online adatforgalom, eléri majd a 767 exabyte-ot"
    Noooooo.... Mindmeghalunk!
  • god25 #1
    Wow. Komoly számadatok...,.