Berta Sándor

Nem jogsértőek a fájlcserélő linkek Spanyolországban

A barcelonai fellebbviteli bíróság elutasította a Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) nevű helyi szervezet beadványát és ezzel jogerőre emelkedett az a korábbi ítélet, amely szerint a jogsértő tartalmakra mutató hivatkozások nem sértik a spanyol szerzői jogi törvényt.

A nyilvánosságra hozott határozatban az Audiencia Provincial de Barcelona fellebbviteli bíróság tanácsa kimondta, hogy egy szerzői jogsértő tartalomra utaló link elhelyezése nem hasonlítható egy másolt film vagy zeneszám megjelentetéséhez, s éppen ezért nem is sérti a hatályos spanyol szerzői jogi törvényt. A testület hozzátette: a linkekkel a felhasználók nem sokszorosítanak vagy terjesztenek különböző anyagokat, emiatt a bíróság elutasította az SGAE szerzői jogvédő szervezet beadványát.

Az SGAE korábban az Indice Web nevű online közösséget perelte be, mondván szerzői jogsértést követnek el azzal, hogy fórumokban és a chatbeszélgetéseikben illegálisan másolt filmekre és zenékre utaló linkeket helyeznek el. Az első fokú és most a másod fokon eljáró tanács is úgy ítélte meg, hogy szerzői jogsértést legfeljebb annak a számítógépnek a tulajdonosa, üzemeltetője követhet el, aki ezeket a tartalmakat megjelenteti és terjeszti. A bírók mind a két eljárás során hangsúlyozták, hogy az üzemeltetők nem anyagi érdekekből folytatták a tevékenységüket és az oldalon nem helyeztek el reklámokat sem.

Ez már a második olyan ügy, amelyben nem volt eredményes az SGAE linkek elhelyezését támadó stratégiája. Korábban az Elrincondejesus nevű torrent-oldalt is a hivatkozások megjelentetése miatt támadták, de akkor szintén elutasították a szervezet beadványait. A bíróságok álláspontja szeirnt a fájlcserélés csak egy megoldás, ami lehetővé teszi a tartalmak továbbítását és nem pedig maga a probléma.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) amerikai szervezet üdvözölte az ítéletet és reméli, hogy az eddig ellentmondásos spanyol bírósági döntések helyét a hasonló, egységes álláspontot képviselő határozatok váltják fel. Az EFF továbbá kiemelte: jó lenne, ha a spanyol álláspontot átvennék a többi európai ország bíróságai is.

A mostani határozat azért is fontos, mert Spanyolországban februárban fogadták el a kalózkodás elleni törvényt, amelynek értelmében a hatóságok lekapcsolhatnak minden olyan oldalt, ami illegális forrásból származó tartalom elérését segíti elő, akár csak egy elérési link megosztása által is. A jogszabály alapján egy bizottság vizsgálja majd a panaszokat és annak ajánlása alapján, bírói határozatot követően 10 napra lezárható bármilyen spanyolországi szerveren tárolt honlap. A Spanyol Internethasználók Szövetsége az elfogadást követő napon bejelentette, hogy a törvény felülvizsgálatot kérik az alkotmánybíróságnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nagylzs #10
  A jog meg egy korlátolt eszköz, ugyanúgy ahogy a törvények sem általános érvényűek, hanem emberek által létrehozott tökéletlen szabályok embereknek. Ez a fájl megosztós kérdés a törvénytelen és törvényes, a jogos és jogtalan határán van. Nincs rá egyértelmű válasz hogy "kinek van igaza" és nem is lesz.
 • Sir Ny #9
  Hogy is ne, hogy a nagytestvér google megnézhesse a lányomat, mi? Nem, nem, a legcélszerűbb házivideómegosztásra torrentet használni. És így a legnépszerűbb is, soktízmillióan osztják meg a saját videóikat és saját készítésű zenéiket a torrenten.
 • B0nFire #8
  Erre sokkal praktikusabb a YouTube privát funkciója, hiszen onnan "nem kell letölteni se", elég csak streamelni, és annyiszor streameli a videót, amennyiszer akarja, nem kell a vincseszterén foglalja a helyet. (Más kérdés, hogy technikailag a stream esetén is gyak. letöltés valósul meg, de azt a gyorsítótárból lehet törölni minden bezáráskor akár, és két év múlva is hozzáférhető a megosztón, míg a torrentfájlok általában rövid életűek. Ha elfogy a seeder, mert már mindenkinek megvan, évekkel később nem tud senki hozzáférni az adott fájlhoz. Hacsak nem seedeled életed végéig, de néha rendet kell rakni a vincseszteren, akkor meg már nem fogja találni a kliens, főleg, ha még át is nevezed.
 • Sir Ny #7
  Hogy mi? A torrent trackerek nem azért vannak, hogy megosszam a világgal a lányom szülinapi videóit? Ez most komoly?
 • Kenderesi #6
  Ezt kérjük precedens értékűnek venni tisztelt bíróság. KÖSZÖNJÜK.
 • csulok0000 #5
  Azért ez sem teljesen egyértelmű. A torrent esetén az üzemeltető biztosít számodra egy felületet ahol te megoszthatsz bármit. Ezt a felületet az esetek nagy részében azért adja hogy a látogatottságot felhasználva bevételt szerezzen reklámokon keresztül. Az hogy a szolgáltatás legális-e vagy sem az szvsz attól függ hogy az üzemeltető hajlandó-e együtt működni a hatósággal ill. van-e bármilyen hajlandósága megakadályozni az illegális felhasználást.
 • morden #4
  "Szvsz erre az esetre már talán alkalmazható a bűnpártolás, talán még az orgazdaság is."

  Sőt a gyilkosságot is alkalmazhatnánk, hisz kb ugyan akkora bünetésre lehet számítani.
 • Rotyoka #3
  Tiltsuk be az összes piacot!
 • L3zl13 #2
  Valóban dícséretes a döntés, de a hasonlatodat a torrent szerverekre alkalmazva:
  Megbüntethetnek-e azért mert aktívan segédkezel (értsd létrehozol/üzemeltetsz emiatt egy szervert) az említett "lopott termékek" továbbadásában? Szvsz erre az esetre már talán alkalmazható a bűnpártolás, talán még az orgazdaság is.
 • csulok0000 #1
  Úgy látom végre kezd felébredni a világ és végre felfedezik a technológia és annak használata közötti különbséget (:
  Elvégre azért nem büntethetnek meg mert elmondom mindenkinek hogy a Kis Pista lopott termékeket árul (: