• asgh
    #21
    Pont az a poén, hogy mac-en nem kell rendszergazdának lenni ahhoz, amihez windows-on már igen, ezért egy csomó funkciót elérhetnek az átlagfelhasználók is.
    A backup tökéletes példa. Azért bonyolult a backup windows-on, mert alapvetően a felhasználóknak nem kell, vagy azért nem kell a felhasználóknak, mert túl bonyolult?
    Kiderült, hogy az átlagfelhasználónak is igen hasznos a backup, mivel mindenki törölt/módosított már fájlokat akaratlanul, de mivel az összes backup megoldás túl komplikált volt, a felhasználók inkább együtt éltek az adatvesztés veszélyével, mint hogy időt és energiát fordítsanak a backupolásra. Erre jött mac-en a time machine, ami tök automatikusan a háttérben elintézi az egész kérdést anélkül, hogy OKJ-s képzés kellene hozzá. Az átlagfelhasználók ebből annyit érzékelnek, hogy mac-en van backup, windows-on meg nincs, ami így önmagában természetesen nem igaz, de átlagfelhasználói szinten igen.
    Ugyanez a helyzet a user másolgatással. Lehet, hogy az emberek nem tartanak egyszerre több gépet otthon, de idővel igenis cserélik azokat, ilyenkor pl. tök jól jönne windowson is, hogy bejön az új hardver, a régi gépről átviszed az összes programot, beállítást, dokumentumot, jelszót, stb. a másik gépre és onnan folytatod a munkát, ahol a régi gépeden abbahagytad. Na ezt simán meg tudod csinálni mac-en, minden extra tudás nélkül. Megint csak ugyanaz a probléma: mivel windowson túl komplikált megoldani, ezért a felhasználók nem is próbálkoznak vele, pedig alapvetően hasznos funkció lenne. Így aztán mac-en van ilyen lehetőség, windows-on meg nincs.
    Oprendszer frissítés: amikor kijött a Windows 7 mindenki új gépet vett, vagy felrakta az új oprendszert régi gépére?
    Mennyivel kényelmesebb lehetett volna, ha nem kell előtte menteni, aztán legyalulni az egész XP-t és úgy felrakni a win7-et, hogy megmaradjanak a programok, dokumentumok, beállítások? Ezt mac-en tök magától megy minden különösebb hozzáértés nélkül. Sanyi bácsi berakja a telepítőt, végigmegy a csík és másfél óra múlva 32 bitesről 64 bitesre váltott az oprendszere.