MTI

Chrome OS-t futtató netbookokat árul a Samsung

A Samsung megkezdte a Google által kifejlesztett Chrome operációs rendszeren futó netbook számítógépek értékesítését Németországban.

A Chrome OS a Google Chrome internet böngésző alapján kifejlesztett leegyszerűsített operációs rendszer, amely másodpercekkel a bekapcsolás után üzemkész állapotba hozza a számítógépet és szemben a hagyományos Windows, Mac OS és Linux operációs rendszereknél alkalmazott megoldással a "Chromebook" számítógépeknél a programokat nem az operációs rendszer, hanem a böngésző nyitja meg. A Samsung Chromebook WLAN internetes kapcsolattal 400 euróba kerül, mobiltelefon UMTS modemmel együtt pedig 450 euróba. A tajvani Acer néhány héten belül mutatja be a saját kisebb és olcsóbb Chromebook modelljét.

A Chromebook használatához állandó internet kapcsolatra van szükség, mivel a gép "számítógépes felhőben" futtatja az alkalmazásokat. A gép egy virtuális felületen Windows programok futtatására is képes. A Google hónapokon belül lehetővé teszi olyan alkalmazások, mint a gmail, a Googlemail, a Google Docs internet kapcsolat nélküli használatát is. A Google mintegy 5000 Chrome böngészőre optimalizált alkalmazást kínál online értékesítési portálján, közöttük például az "Angry Birds" játékot is.


A Google elsősorban a vállalati és az oktatási piacon remél sikereket a Chromebook számítógéptől, mivel a számítógépes felhőben dolgozó gép karbantartása rendkívül olcsó és egyszerű, a biztonsági- és programfrissítések telepítésével a felhasználónak nem kell törődnie. A Google rendszer architektúrája a vírustámadások ellen védve van, mivel az alaplapra épített TMP Trusted Platform Module hardver elem segítségével a gép minden egyes bekapcsoláskor ellenőrzi a rendszer integritását. Amennyiben az ellenőrzés veszélyt tár fel, a számítógép a rendszer szoftver egy biztonságos, memóriába beégetett verzióját indítja el.

A Chromebook nem rendelkezik hagyományos merevlemezzel, az adattárolási feladatot a gépben Flash-memória áramkörök (SSD, Solid State Drive) látják el. Az SSD tárolókapacitása azonban mindössze 16 Gigabyte, míg a modern laptop készülékeknél, például az Apple MacBook Air gépnél az SSD tárolókapacitás akár 256 GB is lehet. Ezek a készülékek azonban az 1500 eurós árkategóriába esnek, ezért a 400 eurós Chromebook gépeket nem lehet velük összehasonlítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rroolli #4
    Ahogy írja, iskoláknak, vállalatoknak jó lehet a chrome os, akik webes felületen dolgoznak. De oda inkább asztali gép, vagy hagyományos notebook kell.
    Ki az a hülye, aki 100ezer forintért vesz egy netbookot, amivel semmit nem tud csinálni net nélkül(márpedig az ilyet hordozásra szokás venni), mikor ugyanennyi, vagy kevesebb pénzért szinte csúcskategóriás netbook kapható, win7-el.
    Valszeg ez se lesz besteller...
  • intrex #3
    Hű mekkora szenvedés lehet ezen dolgozni :D
    Főleg ha például az UPC DNS szerverei 3 percig nem válaszolnak, mint ahogy az 5 percenként bekövetkezik... :S
  • AgentKis #2
    "Ezek a készülékek azonban az 1500 eurós árkategóriába esnek, ezért a 400 eurós Chromebook gépeket nem lehet velük összehasonlítani." Más eltérés is lehet, mivel 300 USD körül már van 256-os SSD.
  • lalaa #1
    hát nem dobtam hátast ettől,ahhoz képest szerintem meg drága amit tud.