Berta Sándor

Nemzetközi segítséggel képezték ki az ukrán kiberrendőröket

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mellett a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) munkatársai is segítettek a különleges ukrán rendőri egység tagjainak a kiképzésében.

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott jelentés szerint az amerikai kormány 125 000 dollárral támogatta a projektet és ezzel bizonyította, hogy nagyon elkötelezett a kalózkópiák elleni harcban. A programban az FBI mellett részt vettek az IFPI szakértői is. A tanfolyamokon az ukrán nyomozóknak megtanították, hogy miként ismerhetik fel a kalózmásolatokat, illetve, hogy miként deríthetik fel a magánszemélyek torrent-oldalait.

A leleplező portál által megjelentetett táviratban William Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete számol be a két ország kalózkodás elleni együttműködéséről. Kiderült: a 125 000 dolláros program keretében összesen 30 ukrán rendőrt képeztek ki nemzetközi segítséggel. A tanfolyamokon az egyik legfontosabb pont a BitTorrent-oldalak felkutatása volt. Ukrajnában különösen nagy a torrent-honlapok száma, mivel a helyi kormány - a szükséges jogszabályok hiánya miatt - jelenleg nem tudja lekapcsolni ezeket a portálokat. Ennek ellenére Kiffa Shirley, az FBI kiberbűnözési részlegének munkatársa tájékoztatta az ukrán rendőröket arról, hogy miként lehet a leghatékonyabban kivonni a forgalomból ezeket az oldalakat. Példaként az EliteTorrents elleni 2005-ös sikeres akciót hozta fel.

A segítségnyújtás területén a Nemzetközi Zeneipari Szövetség sem akart lemaradni az FBI mögött és Mumith Alit küldte Ukrajnába. A szakértő beszámolt az OiNK BitTorrent-tracker elleni 2007-es akcióról és annak részleteiről. Ali külön kitért a jogi következményekre, habár a jelentés elkészítésekor az OiNK üzemeltetői elleni ítélet még meg sem született, vagyis Ali nem tudhatta, hogy milyen döntés születik. William Taylor ugyanakkor a távirat végén kiemelte: egyáltalán nem biztos abban, hogy a képzés sikeres lesz, mivel Ukrajnában számos problémával kell megküzdeniük a nyomozóknak. Ezek egyike, hogy a tanfolyamokon résztvevő rendőrök közül sokan arról panaszkodtak, hogy a munkahelyükön még internethozzáférés sincs, vagy nem engedélyezett a világháló elérése..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!