Berta Sándor

Kiadják a felhasználói adatokat a német internetszolgáltatók

Egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek a német fájlcserélők, mivel internetszolgáltatóik eleget tesznek a szerzői jogi cégek fenyegetésének, és átadják adataikat.

A Német Internetgazdasági Szövetség (eco) közleménye szerint bajban vannak az illegális letöltők, mivel a helyi internetszolgáltatók - a közelmúlt elmarasztaló bírósági ítéleteinek köszönhetően - havonta (!) 300 000 online forgalmi információt adnak át kényszerből a zene- és a filmipar érdekeit védő szervezeteknek. Németországban az internetes kalózkodás elleni harc még soha nem működött ennyire hatékonyan. Kimutatások szerint 2008 óta több mint 20 százalékkal csökkent az online kalózkodási esetek száma. Mindez különösen annak tükrében jelentős eredmény, hogy ezzel párhuzamosan az elmúlt években folyamatosan nőtt a szélessávú internethozzáférések száma. A legális zenei letöltések száma 2010-ben - több mint 30 százalékkal - 77,7 millióra emelkedett.


A kék vonal az internetelérések számát, a piros a legáls letöltéseket, a meglepően egyenes és csak 2009 végéig tartó zöld pedig a szerzői jogsértőket mutatja

Michael Rotert professzor, az eco vezetője szerint a német megoldás sokkal hatékonyabb és kevésbé sérti a felhasználók jogait, mint a Nicholas Sarkozy által támogatott hozzáférés-blokkolási módszer. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő számú és kellően olcsó legális alternatíva legyen elérhető. A korábbi évekhez képest most sokkal több ilyen ajánlat van. Másrészt szintén fontos, hogy ezzel párhuzamosan már hozzáférés-blokkolások nélkül is fel lehet lépni az illegális letöltések ellen.

Az eco álláspontja ugyanakkor egyértelmű: a rendkívül szigorú módszereket a szövetség elítéli. Oliver Süme, az eco elnöke szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok szervezet túllő a célon, és amint megismerik a letöltők elérhetőségeit, azonnal a kezükbe veszik a dolgok kezelését, holott a legtöbb esetben elegendő lenne csupán egy figyelmeztető levél kiküldése. "Nem azt kellene célul kitűzni, hogy minél több embert büntessenek meg több száz euróra, azonban ma ez a helyzet. Minél inkább csökken az illegális letöltések száma, annál több fenyegető levelet küldenek ki a cégek. Éppen ezért fontos, hogy az internetszolgáltatók kizárólag akkor adják ki az ügyfeleik személyes adatait, ha erre bírósági ítélet kötelezi őket" - tette hozzá Süme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    33ért? Egy ultimate-ért 5000 forint lenne a reális, többiért értelem szerűen jóval kevesebb...
  • Shosh Anna #5
    46ezer már reálisabb ár egy fokkal a Win7 Ultiért. Átlag felhasználásra meg már a Prof is bőven elég és az meg 33-ért már tényleg kecsegtető.
  • zener #4
    Amúgy vicces ez az egész! Sérti, nem sérti valóban dilemma, mivel az akinek kiadják az adatait már a warezolással megsértette a szerzői jogokat. Nem vagyok a torrent ellen SŐT! llaszlonak igaza van, nálunk valami iszonyat drágán adják a cuccokat, miközben a programozóknak, fejlesztőknek a termékek hasznához képest kiszúrják a szemüket. A másik: én se ma jöttem le a falvédőről ! Elég sok megoldás van amivel az ember rejtheti az IP címét mivel valszeg ezáltal találnak meg. Ezért kizárólag az átlag user-t lehet megcsípni ezzel a trükkel!
    Mondjuk az OP-s dolgokhoz csak annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy az OSX valóban a legstabilabb rendszer és olcsó----> de a platform már nem annyira ! A Mac-es gépeket elég drágán adják. A linux-ot is nagyon csípem kis és közepes hálózati szerverekhez is baromi jó! A win7 ulti (már nem 100e) mellett használom a mandriva-t és véleményem szerint az átlag userek nem használnak linux-ot különböző okok miatt: félnek tőle , a win-t jobban megszokták stb. És valóban a win (akármelyik) home edition, home premium egy rakás gőzölgő fo.!
    win7 ulti SP1 már ennyiért is megvehető: win7 ulti SP1 64bit Hun (nem reklámnak szánom ezért elnézést kérek a moderátortól).
  • llaszlo #3
    Majd megkerülik ezt is. De ha nem lennének mocsok módon túlárazva a szoftverek akkor nyilván meg is vennék az emberek. A f@szom adnak 100e-et egy win ultimate verzióért. A legolcsóbb meg kb egy rakás fos. Igaz nem is használok win-t és legális rendszer van a gépemen ami csak 8.600 Ft-omba került.
    Nem is értem, hogy ha az osx ennyiért megvehető akkor az MS miért adja ilyen mocskosul drágán a win-t?
    De még a linux is egy sokkal jobb alternatíva egy átlag usernek. Bár nyilván ha elfogadható áron lenne a win akkor azt is sokkal többen megvennék még akkor is ha itt viszonylag alacsonyak a jövedelmek.
  • figyu #2
    "A legális zenei letöltések száma 2010-ben - több mint 30 százalékkal - 77,7 millióra emelkedett."

    és pont alatta a grafikon, ami kb 6%-os emelkedést mutat
  • Laza #1
    "kevésbé sérti a felhasználók jogait"

    Mármint hogy kiadják az adataimat egy harmadik félnek? Biztosan van olyan módszer, amihez képest ez bakfitty ... na de ... :)

    Egyébként mi alapján döntik el, hogy illegális tartalmat töltöttem le?
    Majd szépen rászoknak az emberek az FTP-zésre, és titkosított csatornán húzzák a jóságot :)
    Vagy újra feléled az az üzleti modell, hogy valaki letölti, és minimális pénzmagért megtölt egy vinyót (mondjuk 100Ft/GB) :)