Berta Sándor

Csupán tüneti kezelés a kino.to lekapcsolása

Miközben a filmipar a kino.to lekapcsolását ünnepeli, a Német Kalózpárt és egy ügyvéd is bírálta a jogvédő szervezeteket. Szerintük a lépés csupán tüneti kezelés és hamarosan több hasonló oldal lesz elérhető.

"A kino.to volt a legismertebb illegális streaming-szolgáltató, így arra lehet számítani, hogy a razzia komoly megrázkódtatást fog okozni a területen. Ezek az üzleti modellek azonban annyira kifizetődőek, hogy gyanítható, hamarosan újabb hasonló platformok jelennek meg" - ismerte el Christiane Ehlers, a streamingportál elleni eljárást kezdeményező GVU szóvivője. A szerzői jogvédő szervezet honlapja ellen egyébként DDoS-támadást hajtottak végre, így az oldal órák óta elérhetetlen.

Wolfgang Klein, a drezdai ügyészség szóvivője közölte, hogy a kino.to elleni razzia során őrizetbe vett 13 ember közül 12 előzetes letartóztatásban marad, egy személyt azonban elengedtek és egy további gyanúsítottat még mindig keresnek. Összesen 21 fő ellen indítottak nyomozást, köztük van az oldal üzemeltetője is. Hamarosan megkezdik az őrizetbe vett gyanúsítottak kihallgatását. Az összehangolt razzia során Lipcsében, Hamburgban, Brémában, Nürnbergben, Münchenben, Berlinben és Zwickauban összesen 42 lakásban, irodában és szerverközpontban tartottak házkutatást. Számos szervert és más bizonyítékokat foglaltak le. Az ügyészség arra számít, hogy az eljárás még hónapokig elhúzódhat.

A Német Kalózpárt elítélte az eljárást. "Ez az akció teljesen értelmetlen volt, hamarosan más szolgáltatások lesznek elérhetők és be fogják tölteni a kino.to után támadt űrt. Az oldal üzemeltetőinek minden bizonnyal csak pechjük volt, ha az Egyesült Államokban jelentek volna meg ezzel az ötlettel, akkor a letartóztatási parancs helyett alighanem vételi ajánlatot kaptak volna egy óriáscégtől. Úgy, ahogy egykor a YouTube üzemeltetői is" - mondta Andreas Popp, a párt szerzői jogi szakértője.

Sebastian Nerz, a Német Kalózpárt vezetője hozzátette: több millió potenciális vásárló bűnözővé minősítése biztosan nem a legjobb megoldás és egy ilyen lépés nem vezet a bevételek növekedéséhez sem. Szerinte a tartalomiparnak át kellene gondolnia azt a lehetőséget, hogy állást ajánljon az üzemeltetőknek, ahelyett, hogy üldözi őket. A kino.to pontosan megmutatta, hogy mekkora igény van az ilyen szolgáltatásokra. A honlapot naponta (!) négymillió felhasználó kereste fel.

Nerz leszögezte, hogy mivel a médiaipar az európai internetezőket minden létező streamingportálról kizárta, s nincs legális ajánlat, ezért nem szabad csodálkozni azon, hogy az emberek alternatív szolgáltatások után néznek. Az ügy a Német Kalózpárt álláspontja szerint egyértelműen azt bizonyítja, hogy ami zajlik, az tüneti kezelés, ahelyett, hogy a döntéshozók inkább a szerzői jog megreformálásával foglalkoznának.

Christian Solmecke médiaügyekre szakosodott ügyvéd is kissé értetlenül állt a hatóságok fellépése előtt. A jogász véleménye szerint a felhasználóknak aligha kell tartaniuk következményektől, mivel semmi illegális dolgot sem tettek. Emellett azonban azt is meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán lesznek-e törvénysértő tartalmak a kino.to szerverein.

A kino.to egyik munkatársa a Facebookon nyilvánosságra hozott egy nyílt levelet. Ebben azt írta, hogy a rendőrség valóban lefoglalt néhány szervert, de azok tartalmát a Truecypt segítségével titkosították. Kifogásolta, hogy nem hagyományos eljárást folytattak ellenük: a telefonjaikat lehallgatták, már a szimpla gyanú is elég volt a folyamatos megfigyelésükhöz. Folytatni fogják a tevékenységüket, mivel az ehhez szükséges pénzek rendelkezésükre állnak, de mindenképpen új vezetőjük lesz. A razziára egyébként azért került sor, mert a hatóság megzsarolta a csapat egyik tagját és az félelmében mindent elmondott, amit tudott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomipapa86 #48
    Nem vagy te hülye gyerek jó dolgokat mondasz, inkább az erkölcsi szinted van nagyon mélyen ahogy látom. Ha lop a cégvezető/politikus/szomszéd stb. akkor rohadjon meg mindenki én is lopok ugye? Szomorú
  • Tetsuo #47
    OMG, tiniknek irogatni, de nagyon raerek most...

    1. Magyarorszagon meg a nyomtato araban is van jogdij, ami megy a kiadoknak.
    2. Magyarorszagon filmet es zenet letolteni sajatcelra, legalis. Feltolteni nem.
    3. A jelen tarsadalmunk, ami egyre inkabb angolszaszosodik, alapbol igazsagtalan, a velejeig korrupt es a gazdasagi rendszerben bele van kodolva a bukas. Ezt most nem fejtem ki neked, ha nem haragszol. A szegenyek wareza egyfajta kompenzacio arra, hogy te szerinted es hasonlo gondolkodasu zs-k szerint: a szegeny ne szorakozzon.
    4. A kiadok altalaban nyereszkednek, tulzott haszonra tesznek szert, ez manapsag csokkenoben van, ezert vannak a torvenymodositasok, kampanyok stb.
    5. Altalaban a nagy kiadok es jogvedo szervezetek NEM kepviselik az eloadok erdekeit, csupan a sajat anyagi erdekeiket kepviselik es azt, hogy ok nelkulozhetetlenek.
    6. Egy album, jatek stb. erosen tularazott, a bevetel nagyresze pedig a fentebb emlitett kiadok zsebebe vandorol, a muveszek a toredeket es rosszul szetosztva kapjak.

    Tehat ha erkolcsi oldalrol kozelitesz (megha oly betegesen is), akkor erdemes megfontolni a fentieket.
    Raadasul:
    7. A muvek tobbsege silany, izlestelen sz@r. A legtobb "muert" kar volt pazarolni a nyersanyagot es az idot is. Azokert inkabb a kiadok es a "muveszek" kellene hogy fizessenek a koznepnek.
    8. Miert olyan hihetetlen szamodra v masnak, hogy a sok sz@r kozott bizony valogatni kell. Sokan pl. veszik a faradsagot es a rengeteg gagyi albumbot letoltve, szemezgetve, kivalasztja a nehany neki tetszot, a tobbi pedig kuka es kb. ellensegenek sem kivanna, akkor miert akarod megfizettetni vele? De ne aggodj, mert egyre tobben vannak azok, akik mar nem bajlodnak ilyesmivel, egyszeruen nem vesznek es toltenek le semmit.
    9. Egy diak aki letolti a felmillios szerkesztoprogramot? O kart okoz?
    Nem tudna megvenni, igy pedig eselye van kiprobalni talan megszeretni, kesobb pedig mar megveve azzal dolgozni. Ez a szoftvergyartonak is jo vagy szerinted inkabb kuldjek ra a kommandot?
    10. Sok ember, ha van is keves penze, sem koltene sokezer forintot egy nyamvadt jatekra amit 2 delutan vegigtol.
    11. Ha egy autot ellopsz, azt az eredeti gazdaja mar nem tudja hasznalni.
    Ha egy szoftvert vagy albumot lemasolsz, abbol meg nem lesz kara senkinek sem.
    A kar akkor keletkezik, ha a letoltesek miatt kevesbe vasarolsz, mint a letoltesek nelkul tenned.
    12. Ez a pont csak azert van, hogy tetszen zs exkomcsi, kapitalista apadnak.

    Tehat nem lopas a warez, mert mar kifizetted tobbfele modon amugy is, nem karositasz, sok esetben neked kene, hogy fizessenek... es ha lopas, akkor mi van?! Jo reggelt! Ilyen a vilag, mindenki lop, foleg a kiadok. A zsirosfeju rohadekok, akik soha eletukben nem tettek hasznosat. A "masik oldalnak" semmi erkolcsi alapu kovetelese nem lehet. Vagyis, visszaloppas legrosszabb esetben. ;)

  • morden #46
    Szokásos védekezés, de amiket én hallgatok zenéket, nálunk nem kaphatóka, vagy ingyenesek (igen, vannak magyar (nem pop) zenekarok akik a számokat ingyen adják cserébe koncertért kérnek zsét.
    Lehet saját koráltom, de így nem jut eszembe hogy hol tudnék legálisan 200 forintért számot venni. ( nem akarom az ipm proxizni meg amcsi bankártyára előfizetni hogy 0,99 dolcsiért számot vegyek ( i tunesom meg nincs :D )
    Viszont támogatnék egy olyan dolgot, mint a fizetős ftp letöltés, csak legálisan ( nyilván drágábban is )
  • Tomipapa86 #45
    Jól van kis fiam látom csak ennyi megy, nehogy megerőltesd magad a pár szavasok írásában... Szép név amúgy valami sz*r japcsi mangából van? Ha már személyeskedünk.
    Morden: Amit mondasz igaz, csak a kérdésemet kerülted ki :) 200 forint sok egy számért ami tetszik?Nem. Mégsem veszed meg. Még egyszer mondom nem a warezzal van bajom, hanem a nevetséges kifogásokkal amivel az emberek a saját lelkiismeretüket nyugtatják. Lentebb Willenbrock csodálatosan összefoglalta a mentalistás lényegét(legalább ő beismeri) minek fizessek akár 200 forintot is ha ingyen is megszerezhetem.
  • morden #44
    Lehúzok zenét, tetszik, kipengetem a 30 ezer forintos belépőt a fesztiválra ( ha külföldi) ha magyar akkor elmegyek 1-2 havonta koncetre 1,5k beugróval. Szóval rajtam keresett 1-1 zenekar jócskán ( már ami jó zenét játszik szerintem) persze megkárosítottam őket ( ha letöltöttwem volna :P ) mert nem vettem meg 3990 ft ért a cd-t ( amiből maximum 200-400 forintot látnak a zenészek)
    Ellenben ha nem töltöm le nem megyek koncetre, legálisan jártam el. Van bevétel ? ( persze logikusan gondolod azt hogy no cd no bevétel, csak sajnos ha a valósággal ütközik a véleményed, akkor a valóság marad, a véleményed meg elpárolog).
  • Tetsuo #43
    Itt Te vagy a szanalmas.
  • Tomipapa86 #42
    Oké, nézzük a zenét. Legálisan különböző helyekről meglehet akár csak egy számot vásárolni(nem kell az egész albumot) hmm 1 dollárért. Szerintetek hány ember veszi meg onnan és hány húzza le torrentről vagy youtube converterrel? 200 forintja sincs az embereknek? Ugyan már... Ezt a megélhetési bűnözést meg felejtsük már el mert hatalmas baromság.
    Ez a "csak kipróbálom és ha jó megveszem" duma meg még a pénzesnél is szánalmasabb. Ne mond már, hogy a legtöbb ember leszedi xy filmet tetszik neki és első dolga utána rohanni a moziba vagy később a lemez boltba. 10 "csak próbás" warezosból kb. ha 3 ezt meg is teszi. Többi úgy van vele hogy minek láttam/játszottam vele stb.
  • morden #41
    Már milliószor le lett írva itt is, hogy hogy ha a ferrárit költség nélkül ingyen(gyártónak ingyen) bármikor le tudod másolni akkor igaz lenne a példád, amíg nincs így egyszerűen hibásan érvelsz mert keversz két teljesen más dolgot , így szükségképpen hibás következtetésre fogsz jutni.
  • aaaaa #40
    Hagyjuk már ezt a luxuscikk dumát, meg a lopást. A valódi tolvajokat sincs pénz lesittelni, majd lecsuknak több százezer szerencsétlent ? Ha le lehetne tölteni a kenyeret ingyen, nem lenne éhezés és milyen jó lenne mindenkinek. Persze akkor is akadnának okos "jószándékú" jogvédők, aki szerint inkább forduljanak fel a mocskos tolvaj illegális kenyér letöltők, ha nincs pénzük eredetit venni. Megint összemosod a másolást a lopással. Itt nem tűnik el az eredeti, míg a lopásnál igen. Sokan olyan szinten állnak hogy kajára alig futja. Ha a valódi tolvajokat ki tudják mosdatni a "megélhetési bűnözés" dumával, akkor vegyük azt ,hogy a warezolók is megélhetési warezolók. A könyvtárak ellen senki nem tiltakozott. Pedig ott sem történik más , mint hogy ahelyett, hogy vennél egy eredeti könyvet, kiolvasod a könyvtárit, és ugrott a kiadó bevétele. Miben más ez egy film esetében ? Megnézed a letöltöttet, kiderül hogy egy dögunalom, nem veszed meg a DVD-t, nem mész el a moziba.
  • Tomipapa86 #39
    Azért a mellébeszélés és a kifogások látom mennek ezerrel. Azért azt mindenki elfelejti, hogy film, zene, és a játék nem létszükségleti tényező mint a kenyér, hanem biza luxuscikk. Nincs pénzed ferrarira akkor ellopod?Nem mert fosol a börtöntől. Nincs pénz új játékra? Letöltöd mert megteheted mindenféle büntetés nélkül. Nagyon hülye példa. Ha egy kiló kenyeret le lehetne tölteni a netről(szépen frissen ropogósan ott teremne csak úgy) szerintetek ki menne el a pékségbe vásárolni? Pedig az csak 250 forint nem 10k...
    Szóval azért warezolunk mert megtehetjük büntetlenül és az ingyen vonzóbb mint akár az olcsó.
    Mo drága? Igen, és ki a bánat kényszerít arra, hogy itt vásárolj? Az eredeti játékaim nagy része Angliából származik és van ,hogy 5k-t!! spóroltam a megjelenés napján.És gyönyörűen elküldték nekem postán 3-5 munkanap között.
    A pénz meg amúgy is sz*r kifogás, mert ismeretség nélkül megmondom, hogy a kommentelők legalább fele dohányzik/sörözik/bulizni jár és érdekes arra jut pénz.Én se mondanék le a sörözésről és szórakozásról holmi játék miatt szóval warezolok is, de legalább beismerem, szégyellem és nem bújok szánalmas kamu kifogások közé mint a nagy többség...