Berta Sándor

Internetszolgáltatót perelt be Finnországban a zeneipar

A zeneipar képviselői azt követelik, hogy egy finn internetszolgáltató blokkolja a The Pirate Bay rendszereihez való felhasználói hozzáféréseket. Az érdekvédők bírósághoz fordultak.

A Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) nevű szervezet és a Finn Zeneipari Szövetség beperelték az Elisa nevű helyi internetszolgáltatót, mert így akarják kikényszeríteni, hogy a cég tegye lehetetlenné az ügyfelei számára a TPB által kínált tartalmak elérését. A The Pirate Bay Finnországban rendkívül népszerű, ezért a szerzői jogvédők első számú célpontjának számít. Az Elisa az egyik legnagyobb finn internetszolgáltató.

A benyújtott kereset szerint egész egyszerűen nincs más út a TPB-hez való hozzáférések visszaszorítására és csak így lehet megakadályozni a jövőbeli szerzői jogsértéseket. "Vártunk és azt reméltük, hogy miután a svéd fellebbviteli bíróság elítélte őket, a The Pirate Bay üzemeltetői tavaly novemberig leállítják a szolgáltatást. Azonban ez nem történt meg, sőt, ellenkező folyamatok zajlanak, folyamatosan nőa The Pirate Bay finnországi felhasználóinak a száma" - jelentette ki Lauri Rechardt finn zenei producer. Szerinte egészen addig nem jöhet létre egy legális online zenei piac, amíg olyan szolgáltatások, mint a The Pirate Bay elérhetőek.

Rechardt álláspontját osztotta Ahtisaari Vänttinen, a Finn Zenei Szövetség elnöke is, aki úgy vélte: jelenleg egy dráma és egy komédia egyvelege zajlik, hiszen a portál azután is folytatja a tevékenységét hogy elítélték. Ezt a problémát Finnországban is meg kell oldani. "Vagy talán az internet egy jog nélküli terület?" - tette fel a kérdést Vänttinen.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen esélyei lehetnek egy perben a sokat támadott szolgáltatásnak és az is kérdéses, hogy vajon Finnországban sikerülne-e érvényt szerezni egy esetleges elmarasztaló ítéletnek. A The Pirate Bay az egyik leglátogatottabb honlap Finnországban és más államokban is, ugyanakkor folyamatos támadások alatt áll. A Torrentfreak rámutatott, hogy Írországban, Olaszországban, Törökországban és Dániában jelenleg gyakorlatilag elérhetetlen, az Egyesült Államokban elveszítette a doménnevét, míg Hollandiából kitiltották az oldalt. Egy holland bírósági döntés értelmében a The Pirate Bay üzemeltetőinek blokkolniuk kell a belföldi felhasználók hozzáférését az illegális letöltő oldalhoz. Amennyiben a határozatnak nem tesznek eleget, napi 50 ezer euró összegű bírságot kötelesek fizetni az ítélet teljesítéséig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    Asszem én is öregszem, számomra a DA:O, ME2 - ezek mind mai játékok :). ME2 annyira új, hogy még GOTY sem jött ki belőle csak a DLC-ket nyomják még mindig. DA:O is nagyon új, talán október-novemberben jött ki az ultimate? Én is valahol 3000Ft-nál húzom meg a határt, szóval DA:O-val még várni kell pár hónapot, de ráérek :).
  • bakagaijin #8
    Hehh, kedves kis félrefordítás. országokban jelenleg gyakorlatilag elérhetetlen,. Ez nem igaz, bizonyos cenzúrázás alatt áll. Dániában pl. _egy_ szolgáltató, a Tele2 blokkolja a domain-t, ezért is csináltak külön a dánoknak egy másik domain-t. (Megjegyzés a törökök a YouTube-ot is blokkolják domain szinten, mióta a kormány tagjait kritizáló videók jelentek meg, mintegy 3-4 évvel ezelőtt. A PirateBay-t hasonló okok miatt blokkolják, szóval jó dolog a jogvédőket egy sorban látni velük :).) A domain-átirányítások hatékonyságáról volt is egy helyre kis cikk az Ars-ban - röviden összefoglalva baromi sokba kerül, teljesen hatástalan és egész egyszerűen aláássa a biztonságot (egy men-in-the-middle attack-ot emel jogerőre).
  • Reg5 #7
    "Ha nem lennének ilyen irdatlan drágák a filmek meg a zenék és főleg a szoftverek akkor nyilván kevesebb lenne az illegális letöltés is."

    Zenékről nem tudok nyilatkozni mivel nem hallgatom őket, de filmet és szoftvert (ami legyen játék) simán megkapsz pár ezresért vagy olcsóbban is. Persze nyilván nem újonnan, de ha tudsz várni pár hónapot akkor egyből nem kell full árat fizetni.
  • archrodney #6
  • Wittgen #5
    Osztom a véleményedet, én is így vagyok ezzel. Bizony, ez a korral jár :D
  • Bexter #4
  • mousee #3
    Hát... régen én is töltögettem le a zenét, filmeket, játékokat a netről, de manapság már nem.

    1. A mai "zene" számomra hallgathatatlan. A kedvenceket megvettem CDn, de ami mostanában jön ki...
    2. Filmek. Az összes kedvenc szintén meg van véve (még pár hiányzik), 990 forint, 590 forint körül volt darabja (teljes mátrix trilógia 1800huf volt :D). Sajnos a mai filmekről ugyanaz a vélemény mint a zenékről. Ha azokat amik tetszenek mind megvenném 4-5k hufért, akkor se mennék csődbe, de várok egy picit, amíg szintén jóformán ingyen hozzám vágják...
    3. Játékok. Szintén 990-2500 huf körül vannak baromi jó játékok (DA:O, ME2, EU3), ezeket megvettem, de a mostani játékokkal úgy vagyok, hogy már letölteni se rakom be, mert a leírások alapján elmegy tőle a kedvem.

    Bezzeg a régi szép időkben... öregszem bakker :D
  • navahok #2
    Ilyen hírekről mindig az a South park rész jut az eszembe amikor a zsaru mondja a srácoknak hogy LETÖLTENI NEM BŰN?, szegéyn Britney nem tudta megvenni a legdrágább magánrepülőt és be kell érnie a 3. legdrágábbal ... :D, stb.
  • llaszlo #1
    Ennek sem sok értelme van. Ha nagyon pattognak akkor úgyis lesz olyan technika amivel ezt meg lehet kerülni. Vagy a torrent helyett kidolgoznak mást és akkor azt fogják használni.

    Ha nem lennének ilyen irdatlan drágák a filmek meg a zenék és főleg a szoftverek akkor nyilván kevesebb lenne az illegális letöltés is.
    Egyébként meg főleg Fing országban nem tudom, hogy miért pattognak ennyire ott nem is olyan magas az illegális letöltések száma. Az utolsók között vannak 25%-kal.
    Arra azért kíváncsi lennék, hogy a TPB-m hogyan hajtanák be a napi 50e EUR büntetést.