Berta Sándor

Öt év börtönt kaphatnának az USA-ban az illegális streamelők

Egy új törvény bezárna egy eddig meglévő szerzői jogi kiskaput, ami lehetővé tette, hogy a felhasználók és a tartalomszolgáltatók büntetlenül kínálhassanak licencdíj nélkül filmeket.

Az Egyesült Államok Szenátusának Jogi Bizottsága egyértelműen a Commercial Felony Streaming Act mellett foglalt állást. Amennyiben az új jogszabály hatályba lép, akkor teljesen új helyzet jöhet létre. A törvény szerint a jövőben az illegálisan médiatartalmakat streamelő személyek, illetve az ezzel foglalkozó portálok üzemeltetői akár 5 év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Az új jogszabály kifejezetten a stream­szolgál­tatókkal foglalkozik, de meg­külön­böz­teti egymástól az anyagi haszonszerzésre irányuló tevékenységeket az általános streameléstől. A törvény csak akkor alkalmazható, ha a szerzői jogsértéssel gyanúsított oldal 180 napon belül 10 vagy annál több szerzői jog által védett alkotás illegális másolatát tette elérhetővé.

A szerzői jogvédő szervezetek, köztük az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), a Színészek Szakszervezete (SAG), az Amerikai Rendezők Szakszervezete (DGA) és az Amerikai Televíziós és Rádiós Előadóművészek Szövetsége (A.F.T.R.A.) azonnal üdvözölte a Commercial Felony Streaming Act tervezetét és közölték: a szerzői jog által védett tartalmak illegális streamelése egyértelműen bűncselekmény. "Ez a törvény egy fontos lépés az egyre növekvő számú internetes lopások elleni harcban. Ezek az illegális másolatok tönkreteszik tagjaink megélhetését" - szögezték le közös állásfoglalásukban az érdekvédelmi szövetségek. Ugyanakkor fontosnak tartották kiemelni, hogy a streamtevékenység önmagában nem bűncselekmény és a cél természetesen nem is a streamelés tiltása vagy korlátozása.

Barack Obama kormánya ezzel egy újabb jelét adta annak, hogy komolyan kiáll a szerzői jogok védelme mellett. Az amerikai elnök korábban támogatta, hogy olyan jogászokat vegyenek fel az igazságügyi minisztériumba, akik a szerzői jogvédő szervezeteknek dolgoztak. A Commercial Felony Streaming Act elfogadásáig ugyan még hetek is eltelhetnek, de a törvény várhatóan még az idén hatályba lép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • yesname #16
  Én támogatom a dolgot.
 • Reparamorf #15
  Barack monnyon le.....
 • kutanmiki #14
  részegen letölteni, ahhoz nem is kockának kell lenni, hanem varázslóexpertnek
 • Rotyoka #13
  Hidd el én hivatkoznék ittasságra.
 • Szefmester #12
  részegen még nem töltöttél le semmit? :P Mondjuk én sem feltétlen azt akartam.. meg mire eltaláltam az egérrel a gombot. XD (persze ez is csak egy ubuntu volt XD)
 • hdo #11
  De csakis azért, mert gyilkosságnál hivatkozhatsz nem beszámíthatóságra - ittas állapot stb. -, míg töltésnél nem.
 • morden #10
  De tényleg, letorrentezem az xpt azt a szomszéd srácnak odaadod szlovák cd-n 200 forintért többet kaphatsz érte mint egy vétlen gyilkosságért.
 • Rotyoka #9
  Tényleg jobban megéri megölni valakit mert kevesebbet kapsz
 • NEGATRON #8
  Gratula Brack Obaminak alias fekete Bush ,hogy még az elődjénél is sokkal népszerűtlenebbé tudott válni! Amúgy meg tök uncsi ez a menetrend szerinti rettegj torrent társadalom témájú cikkek! Amúgy a világban és különösen az USA-ban most tényleg a legnagyobb probléma a torrentezés!:)
 • Tetsuo #7
  Ha igaz, akkor nem vagy demagog. :)