Berta Sándor

Jól éltek a Kino.to üzemeltetői

Másfél hét telt el a kino.to streamplatform ellen indított razziasorozat óta és egyre több információ derül ki az üzemeltetők életkörülményeiről. A gyanúsítottak koránt sem nyomorogtak és egyáltalán nem modern Robin Hoodokként tengették az életüket.

A kino.to üzemeltetőinek elfogására Németország mellett Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában indítottak hajtóvadászatot. Németországban több mint 250 rendőr és adónyomozó, valamint 17 számítógépes szakértő több mint 20 lakásban, üzlethelyiségben és szerverközpontban tartott házkutatást. Összesen 13 személyt vettek őrizetbe és a rendőrség lefoglalta a kino.to doménnevet is. A nyomozók az elmúlt napokban is gőzerővel dolgoztak, ennek köszönhető, hogy sikerült zároltatniuk az első folyószámlákat és lefoglaltatniuk az üzemeltetők luxusautóit. Wolfgang Klein, a drezdai ügyészség szóvivője elmondta, hogy az első számú gyanúsított spanyolországi bankszámláján 2,5 millió eurót találtak. A lipcsei férfit és húsz társát szervezett bűnözői csoport létrehozásával és anyagi haszonszerzés céljából elkövetett szerzői jogsértéssel vádolják.

A gyanúsított eddig egy szóval sem kommentálta az ellene felhozott vádakat, de néhány társa már koránt sem volt ennyire makacs és ők részben beismerő vallomást tettek. Kiderült, hogy a hálózat rendkívül jól és profi módon volt megszerezve, a cél az anyagi haszonszerzés volt. Az okozott kár a becslések szerint elérheti a több tízmillió eurót. "Összesen 21 gyanúsított van, ők mindannyian német állampolgárok" - közölte Wolfgang Klein. Az ügyész ezután kitért az egyéb részletekre is: eddig összesen három luxusautót foglaltak le Németországban és Mallorcán, valamint a főgyanúsított számláján zárolt 2,5 millió euró mellett a kino.to egy másik vezetőjének a bankszámláján további 200 000 eurót találtak.

Klein ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyik férfit Spanyolországban vették őrizetbe, ezért az ő ügyében kezdeményezték a kiadatási eljárást. A nyomozóknak azonban még nagyon sok dolguk van, fel kell deríteniük a pénzmozgásokat és elemezniük kell a lefoglalt adattárolókon található adatokat. Az eljárás hónapokig is eltarthat. A kino.to üzemeltetői elleni razzia után a Német Kalózpárt és egy ügyvéd is bírálta a jogvédő szervezeteket. Szerintük a lépés csupán tüneti kezelés és hamarosan több hasonló oldal lesz elérhető. Ettől tart a streamplatform ellen eljárást kezdeményező GVU szerzői jogvédő szervezet szóvivője is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #12
    Most jelenleg több bevételük van mint 5 éve. Csak ők ettől eltekintenek. Nemrég volt egy statisztika, hogy valami 5%-al többet keresnek
  • lammaer #11
    "cél az anyagi haszonszerzés volt"

    Még jó, mimás? karitatív tevékenység? Adjunk filmeket a szegényeknek?

    Megtaláltak egy piaci rést, felépítettek rá egy üzleti modellt, és mivel működött, meggazdagodtak belőle. Ugyanezt megcsinálhatnák a kiadók is, és akkor nekik is 3-al több luxusautójuk lenne, meg 2.5 millió euróval több lóvé a bankszámlán :P
  • Omlás #10
    Csak azt nem értem ha ilyen nagyiparban nyomták a dolgot, akkor miért nem léptek le egy olyan országba ahonnét nincs kiadatási Németország felé... Még ha le is lövik az oldalt legalább élhettek volna tovább kényelmesen a "megspórolt" pénzükből ...

    Arra meg kíváncsi lennék, hogy a zárolt pénzösszegekből mennyi jut majd a károsítottaknak és mennyit húz be a kedves jogvédő szervezet...
  • uniu #9
    Gondolom az elmúlt évtized 1000%-os hasznát siratják vissza, hogy most már csak 500.
  • uniu #8
    Most már világos, hogy mire is fáj a foguk a szerzői jogvédőknek.
  • Dluinet #7
    A filmforgalmazóknak akkor mért nem éri meg ez a terjesztési rendszer?
  • gforce9 #6
    Hát ha link gyűjtemény akkor ugye valószínű a reklámokból jött a della. Akkor viszont nem értem. Miért nem azoknál van házkutatás akik reklámoztak ott? Hiszen ők tartották el az oldalt. Ők fedezték az infrastruktúra költségeit.
  • kisemlős #5
    Baromság!! Egyszerűen csak közellenségnek kívánják őket bemutatni!!
  • amitakartok #4
    "...az első számú gyanúsított spanyolországi bankszámláján 2,5 millió eurót találtak...a cél az anyagi haszonszerzés volt..."


    Az ilyenek miatt van az összes kalóznak rossz hírneve. Emiatt veszik őket egy kalap alá a szervezett bűnözéssel.
  • cateran #3
    A cikk szerint egyik amolyan linkgyujtmeny volt

    "On Netzpolitik.org, Linus Neumann, a very frequent blogger, also argues that kino.to did not host any movies, but only provided links to hosting or streaming sites. "