Berta Sándor

A Facebook-jelenséget vizsgálta két fiatal filmes

Két holland filmes egy alig tizenegy perces filmmel ejtette gondolkodóba a világot. Joep von Osch és Casper Eskes arra próbált rávilágítani, hogy vajon mennyire ésszerű az, amit felhasználók százmilliói csinálnak a Facebookon?

A Farewell Facebook nevű film producere Casper Eskes. A fiatal filmes 12 éves korában készítette el első felvételét, majd 18 éves korában már létrehozta az ivymotion.com nevű saját cégét. idén végez a Holland Film- és Televíziós Akadémián. Kollégája, Joep van Osch szintén az akadémia hallgatója. Az egyedi humorral készített művek hamar a védjegyévé váltak, ezért lett ő a Farewell Facebook rendezője és főszereplője. A két szakember gyorsan leszögezte, hogy alapvetően semmi gondjuk nincs a közösségi portálokkal, csupán az értelmetlen használatuknak akartak görbe tükröt állítani.


Joep van Osch és Casper Eskes

"Eleinte nagyszerűnek találtam a Facebookot. Nagyon jó dolognak tartottam, hogy mindig tudhatom, mit csinálnak éppen a barátaim és megoszthatom velük a gondolataimat. Egy idő után azonban elmúlt ez az érzés és zavart, hogy mennyi időt töltöttem ott. Az egész egyfajta függőséggé vált. Ez azzal függ össze, hogy minden bejelentkezéskor ránk zúdul az összes barátunk összes bejegyzése. Én persze minden üzenetet el akartam olvasni és ami rosszabb, állandóan mások életéhez hasonlítottam a saját életemet. Ez pedig nem egészséges dolog. Amennyiben megpróbálnánk a Facebookon zajló kommunikációt a valódi világra átültetni, akkor egy egészen bizarr dolgot kapnánk. Néha azt vettem észre, hogy nevetnem kellett az ottani ismerőseim üzenetein. Vagy vegyünk egy másik példát: egy apa és fia egy ottani kattintással erősítette meg, hogy barátok. Ezen egyszerűen nevetnem kellett" - mondta van Osch.

Eskes hozzátette: "A Facebook hatalmas mennyiségű információval áraszt el, azonban ezeknek csak töredéke érdekes vagy fontos. Az információk zöme egyszerűen zaj. Önmagában az a tény, hogy a legtöbb Facebook-barátom a valódi életben nem az ismerősöm, kevésbé érdekes. A valódi barátaimmal csak nagyon ritkán kommunikálok a Facebookon, mivel szinte folyamatosan látom őket. A Facebookon zajló kommunikáció nagy része érdektelen: kicsit olyan, mintha mindenki hangosan kiabálna, anélkül, hogy igazából valami érdemlegeset is mondana. Ez egyszerűen megmosolyogtató."

A két fiatal filmes ugyanakkor kiemelte, hogy a Facebookon és a közösségi oldalakon nem minden funkció rossz. Eskes például közölte: a világ különböző tájain élők számára a platform nagyon is hasznos lehet a kapcsolattartásban. Van Osch pedig a Google+ szolgáltatásra figyelt fel, mivel az néhány érdekes funkciót kínál. Ezek egyike, hogy az ismerősök nem egy nagy listára kerülnek fel, hanem csoportosíthatók. Ez jó, hiszen senki sem akarja ugyanazt a dolgot megbeszélni a legjobb barátjával és mondjuk az édesanyjával vagy a főnökével. A Google Plusnak Eskes szerint is van jövője, mivel megmutatja, hogy az emberek nem akarnak minden információt megosztani egymással.


"A közösségi hálózatok varázsa eltűnt. A fiatalok szemében a Facebook már nem annyira vonzó, mint volt korábban. Amikor a filmünket elkészítettük, nem hallattunk negatív véleményeket, csak egyszerűen elegük volt az embereknek ebből a témából. Voltak, akik a magánéletükért aggódtak, mások kerestek maguknak egy új játékszert" - hangsúlyozta van Osch. Eskes pedig arról számolt be, hogy több barátja is szellemfiókot tart fenn, vagyis jelen vannak a Facebookon, de valójában szinte soha nem jelentkeznek be. Mások pedig jelentős mértékben korlátozták, vagy be is fejezték az ottani tevékenységüket.

Van Osch elképzelhetőnek tartotta, hogy lesz egy retrotrend, amelynek során az emberek egyre inkább elfordulnak a közösségi portáloktól, sőt, akár az internettől is. Ennek már most vannak jelei: egyre több blog szervez offline partikat, számos olyan mobil jelenik meg a piacon, amelynek nincsenek internetes vagy extra funkcióik. Eskes ellenben ezt egyáltalán nem tartja reálisnak, szerinte a felhasználók nem a világhálóra fognak ráunni, hanem arra, hogy minden információt megosszanak magukról. A jövő inkább az, hogy az internetezők egy vagy legfeljebb két szolgáltatásra fognak összpontosítani. Ez a folyamat már elkezdődött.

"A mi célunk nem az volt, hogy a felhasználók ne használják a Facebookot, hanem az, hogy elgondolkozzanak a saját viselkedésükön. A platform maga nem rossz, egészen addig, amíg nem veszítjük el az eszünket. Úgy gondolom, hogy ezek a platformok a jövőben is növekedni fognak" - prognosztizálta van Osch. A két fiatal filmes végül kitért arra is, hogy a filmjüket jól fogadták az emberek. A francia Canal+ és néhány fesztivál szervezői már jelezték, hogy szívesen levetítenék. A Farewell Facebook díjat is nyert, ennek a pénzdíjából pedig már készül a következő felvétel. Ennek témáját ugyanakkor nem árulták el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #26
    Én is már kiregeltem, akikkel meg tartottam a kapcsolatot, vagy beszéltem, azokkal a való világban is tartom a kapcsolatot. Persze az olyan szempontból hasznosak lehetnek, mivel ebben a rohanó, ahol én is lakom egyre nyomorodó tótiában, világban egyre többen több száz kilométerre vándorolnak munka után, lehet tartani a kapcsolatot, de erre vannak más alternatívák: skype, messenger, chat, telefon....
  • Zoliz #25
    En nem vagyok F@szbook tag, nincsenek is barataim, mert mindegyik levelezik meg chatel mint az ovodasok.. Fuggo nickek.
  • zserrbo #24
    Én a g+-ra fogok áttérni, ha már többen regelnek. Legfőképp a Körök funkciója miatt.
  • dyra #23
    Onnantól, hogy a közösségi portálokat ellepte a szemét és a sok reklám, szerintem alá is írták saját halálos ítéletüket. Ezen kívül elég egy nem normális Facebookos ismerős aki azt is megosztja magáról mikor ment szarni és már el is megy az ember kedve az egésztől (és általában nem egy ilyen van). Az egész megbukóban van szerintem. A személyes blog-nak látom értelmét. A Facbookon az utóbbi időben gyakorlatilag már én sem csinálok semmit nagy nagy ritkán felnézek. Ennyibe merül ki a ténykedésem. Van már Google +1 is arra mindösszesen egyszer léptem be. Értelmetlenek sok szempontból ezek a közösségi portálok. Az adatok tárolás meg felhasználása ráadásnak igencsak kérdéses szerintem.
  • Rotyoka #22
    Elég butának kell lenned, hogy nem tűnik fel hogy kommentelni, csak facebook alapon lehet.

    1. Ott a kibaszott facebook logo
    2. Oda van írva, hogy Facebook
    3. Ott a Like
    4. Ugyan úgy néz ki mint egy üzenőfal
    5. Neved + Fb képed jelenik meg kommentnél
    6. "Megosztás a Facebookon" jelölőnégyzet is ott van.

    Tanúság: 1 bites user vagy.

    Ha ezekből neked nem tűnik fel, akkor csak sajnálni tudlak.
  • Damjanics #21
    Én azért töröltem minden postomat, mert:
    1. Azokat nem a Facebooknak írtam, hanem a HVG-nek bizonyos konkrét témákhoz, mert a HVG csak így fogadja el.
    2. Egyszer aztán felmentem a Facebookra és döbbenten láttam , hogy ott van szépen csokorba kötve (eredeti szövegkörnyezetéből kiragadva!) az összes HVG-s hozzászólásom.
    3. Az utolsó csepp a pohárba az volt, hogy egy HVG-s hírlevélben megláttam, hogy a HVG tudtom, és beleegyezésem nélkül becsatolja korábbi "hasonló", de más témában irt hozzászólásomat mindenkinek olvashatóan (azoknak is, akik a eredeti témát nem is ismerik, annak a vitájában nem vettek részt, és nem is tudják, hogy a "hasonlóság" a HVG önkényes véleménye, amihez én beleegyezésemet nem kérte ki.

    A Facebook olyan mintha a naplódat a pletykás szomszéd néni megőrzésére bíznád, aki aztán idézgetne belőle amikor a horror történeteit meséli a gangon a szomszédoknak kb. igy: "Hallották, hogy a Kisék papagálya megdöglött? Apropó XY (= én) sem fogja sokáig húzni, mert bevallotta a naplójában, hogy a szabad szerelem híve".
  • philcsy #20
    Nem tudom kérdezd meg tőlük. Nem kell messzire menned, Budapesten is van irodájuk.
    http://www.fbi.gov/contact-us/legat
  • NEXUS6 #19
  • NEXUS6 #18
    Szerinted mit keres az FBI Budapesten?

    Várj, segítek!

    Welcome to the real world, Buddy!


    És asszem nem viccből írtam.
  • philcsy #17
    Az FBi az almás verzió.