Berta Sándor

Újabb Facebook-parti - 50 000 euró kárt okoztak a meghívott vendégek

Ismét egy Facebook-partit borzolta a kedélyeket Németországban. Az eset rávilágított arra, hogy a kérdést mielőbb tisztázni kell, mert egyre nagyobb kárt okoznak a meghívott barátok.

Egy 16 éves heusweileri tinédzser véletlenül nem csak a néhány barátját, hanem gyakorlatilag a teljes online közösséget meghívta egy partira. A rendezvényen közel 2000 ember jelent meg. Szerencsére az eseményre a rendőrség figyelmét is felhívta néhány felhasználó, így a hatóságok megpróbálták felkészülni a tömegre. Komoly problémát okozott viszont, hogy később a fiatal lemondta a partit és a szüleivel együtt elutazott otthonról. Minderről azonban a megjelent vendégek többsége egyaránt nem értesült, ők úgy gondolták: bulizhatnak egy jót. Annál nagyobb volt a meglepetésük, amikor a helyszínen nem találták a szervezőt. Mindenesetre a többség úgy vélte: ha már eljött, akkor nem megy haza csak úgy és jól érzik magukat, ennek azonban az utcában lakók egyáltalán nem örültek.


A rendőrök a nagyobb tömeg összejövetelének megakadályozására lezárták a házhoz vezető utakat. A több mint 2000 ember végül a kordonok előtt sorakozott fel, beszélgettek és ittak, egyre ingerültebbek lettek. A megjelentek buszmegállókban, kerítések mellett és a házak között kisebb csoportokba verődtek, majd egy idő után randalírozni kezdtek. Az éjszaka folyamán okozott kár végül elérte az 50 000 eurót. (Más források 115 ezer eurót írnak.) A rendőrök a nagyobb botrány és kár megakadályozása céljából feloszlatták a tömeget, több személyt őrizetbe vettek, miután megdobálták üres üvegekkel az egyenruhásokat.

A hatóság szakértői jelenleg is vizsgálják, hogy a 16 éves tinédzser és a szülei felelősségre vonhatók-e a felelőtlen szervezésért, illetve az 50 000 eurós károkozásért. Az őrizetbe vett személyeket testi sértés és csendháborítás miatt vonhatják felelősségre.


Németországban két hónapja foglalkoznak a döntéshozók a kérdés rendezésével. Június elején egy 16 éves tinilány elmenekült a születésnapi partijáról, amikor több mint ezerötszázan érkeztek a Facebook közösségi portálon - tévedésből mindenki számára - meghirdetett eseményre. Hasonló parti volt Wuppertalban is. Ezután több tartományi belügyminiszter is amellett foglalt állást, hogy a közösségi portál segítségével szervezett összejöveteleket mielőbb be kell tiltani, mivel könnyen ellenőrizhetetlen eseményekké válhatnak. Ezt a lépést viszont Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter elfogadhatatlannak tartotta, szerinte a platform üzemeltetőinek kell megakadályozniuk a Facebook-partikat és fel kell hívniuk a fiatalok figyelmét arra, hogy az ilyen események milyen kockázatokkal járhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tommyboy123 #23
    Pont mint a Project X-ben https://www.facebook.com/pages/Project-X-A-film/209054205855045?sk=app_358886300808892
    Bár egy ilyen buliba én is szívesen elmennék
  • pasi29uk #22
    Ha meg tudok hívni mindenkit akkor azt le is tudom mondai (azonnal) ha akarom...
  • CptObvious #21
    Igazából már az is sokat lendítene a dolgon, ha alapesetben nem publikus esemény lenne beállítva. Mert jelenleg ha egy új eseményt létrehozok, az publikus lesz. Azt látni fogja kb mindenki facebook-on, és aki csatlakozott hozzá, még több embert hívhat meg.
    És tényleg szabályozhatná jobban facebook ezeket az eseményeket, csak az ugye megint ellenkezne a "nincs privát szféra, minden publikus" hozzáállásukkal.

    @Reparamorf
    Már néhány száz embernél is kellhet legalább 1 mentő, mert bárki rosszul lehet. És nem árt biztosítani a buli területét se. A hozzászólásodból ítélve te gondolom nagyon örülnél, ha teszem azt Margit szigeten vagy barátaiddal, csak kikapcsolódás végett, majd bevonul néhány ezer ember, jó eséllyel felrúgva titeket. De sokan mások valószínűleg nem értékelnék.
    Legutóbbi példaként lásd a West Balkán tragédiát.
    Egyetlen ember egyszerűen nem szervezhet ilyen mértékű eseményt! Illetve szervezhet, ha az kellően biztosítani tudja. Nem ilyen gyertek, aztán majd lesz valahogy módon.
  • sanyicks #20
    Aha tehát aki mond valami negatívat a kapitalizmusról az csak kommunista lehet. Mondjuk ez nem meglepő tőled :)
  • Rotyoka #19
    Szerintem te ne járj fesztiválra.
  • Rotyoka #18
    Mekkora arcok már :D Csináltak egy kis fesztivált oda
  • lpmaskmancick #17
    Az emberi hülyeség határtalan....
  • Ferrer #16
    "nem a gazdasagrol beszelek, azt a kapitalistak ugyis rosszul merik, hanem a kulturarol meg a tarsadalom osszes folyamatarol"

    Te amúgy kommunista vagy? Azért kérdezem, mert ez nem az első ilyen megnyilvánulásod volt már.
  • lapaleves #15
    azért nem szabad ennyi embert sehova se hívni, mert ha bármi van szarrá tapossák egymást (loveparade megvan?). ha semmi sincs, akkor is legalábbis lelakják a környéket. ha te meghívsz valakit magadhoz, akkor az felelősség.
  • Thrawn #14
    Ha én bulit szervezeek, akkor pontosan tudom a résztvevők számát, mert skype-on, vagy mail-ben, vagy telefonon, vagy személyesen hívom meg és a felelősséget is vállalom értük. Nem ilyen publikus f@szságon keresztül. Mondjuk nem is tudnám, mert nem vagyok facebookon.