Berta Sándor

Videotelefonálási lehetőséget vezetett be a Facebook

A közösségi portál tovább szeretne javítani a kommunikációs lehetőségeken, ezért a Skype munkatársainak segítségével kifejlesztett egy videotelefon-szolgáltatást, ami új kapcsolattartási dimenziókat nyithat meg a regisztrált tagok előtt.

Az új funkciót a Facebook hivatalos blogjában jelentették be. A lépéssel a portál egyértelműen a nemrég bemutatott Google+-ra reagált, ugyanakkor az is igaz, hogy az elképzelés már tavaly ősszel felmerült. (A Google+ egyszerre maximum tíz résztvevős videokonferencia-lehetőséget is kínál.) Az új szolgáltatás a jövő hét közepén debütál, és jelentősen megdobhatja a Skype 145 milliós rendszeres felhasználói táborát.

A videochat közvetlenül a böngészőben működik, használatához nincs szükség feltelepített Skype-kliensre, viszont egy kiegészítőre igen. Ennek telepítése legfeljebb 10-20 másodpercet vesz igénybe. A funkció ingyen használható. A bejelentésen jelen lévő Tony Bates, a Skype vezetője ugyanakkor kijelentette: szóba került, hogy középtávon fizetős videotelefon-szolgáltatások is megjelenhetnek a Facebookon. A Facebook−Skype szolgáltatás egyelőre csak páros videobeszélgetésre nyújt lehetőséget, de Zuckerberg célzott arra, hogy megcélozzák a videokonferenciát is. Pillanatnyilag úgy látják, hogy a beszélgetések túlnyomó többségében csak ketten vesznek részt.


Mark Zuckerberg egyúttal azt is közölte, hogy az oldal mérete elérte a 750 millió regisztrált tagot. "Eddig ezt azért nem jelentettük be, mert nem tartottuk olyan fontosnak" - tette hozzá a Facebook vezetője. A vezető közlése szerint a következő években már nem azt tartják majd szem előtt, hogy gyorsan növeljék a regisztrált tagok számát, hanem ehelyett sokkal inkább az kerül előtérbe, hogy egyre több szolgáltatást kínáljanak a felhasználóknak és hogy az emberek minél több időt töltsenek a honlapon.

Ugyanakkor természetesen elérhető közelségbe került az egymilliárdos taglétszám elérése. Ebben komoly szerep juthat az új videochatnek, aminek előnye, hogy rendkívül egyszerűen kezelhető, egyetlen kattintással aktiválható. Emellett az újdonságok közül ki kell emelni, hogy ezentúl lehetőség lesz arra is, hogy a látogatók egyszerre több barátjukkal is chateljenek. Javítottak a chatbeszélgetések és az üzenetek kezelésén, a szöveges chatet választók akár közös chatcsoportokat is kialakíthatnak.


A Facebook első embere hangsúlyozta: a következő két évben arra számít, hogy exponenciálisan növekedni fog a felhasználók által a platformon továbbított adatmennyiség. A regisztrált tagok már most is naponta négymilliárd digitális fájlt osztanak meg egymással és ez az adatmennyiség minden évben megduplázódik. A folyamatban kiemelt szerep jut majd az alkalmazásoknak. Zuckerberg szerint azonban ahhoz, hogy ez a jövőben is így lehessen, mindenképpen szükség van egy megfelelő infrastruktúra kialakítására. A fiatal szakembernek meggyőződése, hogy minden webes alkalmazás előbb vagy utóbb közösségi lesz. Végül kiderült: a fejlesztéseken a szakemberek fél éven át dolgoztak, az újdonságokkal kapcsolatban a következő hetekben és hónapokban további bejelentések várhatók.

A Facebook kényszerhelyzetben van, újabb és újabb ötletekkel kell előállnia, amelyekkel arra bírja közössége tagjait, hogy még többször keressék fel oldalait és minél tovább tartózkodjanak a portálon. Ahhoz, hogy az internetes hirdetők a Facebookot válasszák versenytársaival szemben, folyamatosan fenn kell tartania az érdeklődést és el kell érnie, hogy felhasználói nap nap után visszatérjenek hozzá − foglalta össze az internetes reklámpiacon dúló ádáz küzdelem alapszabályát egy szakértő.

Májusban felmerült, hogy a Facebook megvásárolja a Skype-ot. Bár a VoIP-szolgáltató végül a Microsofté lett, a Facebookkal való együttműködése megmaradt. Az már május közepére nyilvánvalóvá vált, hogy a felvásárlás egyik nyertese a közösségi portál lehet. A Microsoft májusban 8,5 milliárd dollárért szerezte meg az internetes telefonszolgáltatót a Yahoo-tól és egy befektetőcsoporttól. Akkor sokan megkérdőjelezték, mi értelme volt forgalmának tízszeresét adni a cégért, ez az együttműködés választ adhat a kétkedőknek. A Microsoft 1,6 százalékos tulajdonosa a Facebooknak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #27
    Várjál már, akkor ő most egy összeesküvő, ugye?
  • Ferrer #26
    Valóban letarolta a fészt az Orkut, a Buzz meg a többi ilyen erőlködése is a Google-nek :)
  • hawkie22 #25
    Én csak azt nem értem, hogy mitől olyan nagy szám a FB. Nekem is van fiókom ott, megvannak az ismerőseim, de jó ha heti kétszer ránézek az oldalra, hogy volt-e valami, vagy még annyiszor sem, hisz minden "fontosabb" FB-s akcióról kapok e-mailes értesítést.
    Szóval nem tudom, mi olyan nagy szám benne, hogy millióan képesek még nyáron is a döglesztő melegben inkább bent tespedni a szobában, nyomkodni a gombokat valami hülye chat miatt ahelyett, hogy inkább mennének strandolni, biciklizni vagy tudomisén. (Erre most jöhetne az, hogy én mit keresek ilyenkor gép előtt, de jelenleg betegen fekszem itthon, egyébként meg sajnos olyan a munkám, hogy nyáron is dolgoznom kell, kivéve, ha szabim van. De akkor meg nem gép előtt ülök, hanem a Balcsin süttetem a seggem. :D)
  • gkalcso #24
    FB-S-M$ hívást kaptam ;)
  • Egerwin #23
    A facebook hamarosan megy a süllyesztőbe, ha megnyitják a nagy nyilvánosságnak is a google+ -t :D.
  • llaszlo #22
    Én eddig sem nagyon használtam az FB-t ezután sem fogom. Van 2 zárt csoport amik a munkához kellenek azt nézegetem de kb ennyi.
  • sajtosnudli #21
    Nem ez a legnagyobb problémájuk de mivel a facebook-ról szól a cikk, ezért miért kéne másról írniuk?....
  • maxy182 #20
    Remélem fosik a zsidófiú szája a Google+-tól...

    (kéretik nem moderálni a hsz-emet, nyílt titok, Zuckerberg vallása)
  • Rage47 #19
    meleg van
  • syn7h37ic #18
    Ez hihetetlen. Az emberek legnagyobb problémája, hogy nem megy a féjszbúk, vagy lassú. Mennyetek inkább ki a szabadba kirándulni!