Berta Sándor

Feladta magát egy spamkirály

Az FBI munkatársai igencsak meglepődtek, amikor az egyik irodában megjelent a tavaly elítélt és azóta szökésben lévő Sanford Wallace. A férfi akár évekre börtönbe kerülhet.

Sanford Wallace tavaly tűnt el, közvetlenül azután, hogy egy amerikai bíróság arra kötelezte, hogy fizessen 711 millió dolláros kártérítést a Facebooknak. az akkori ítélet indoklása szerint a spamkirály és segítői adathalász oldalakat hoztak létre, hogy azok segítségével csapják be a közösségi oldal látogatóit, illetve megszerezzék az adataikat és azok segítségével terjeszthessék a kéretlen elektronikus leveleket. Wallace és társai tevékenységükkel szándékosan megsértették a Computer Fraud and Abuse Act, a California Anti-Phishing Act és a Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act (CAN-SPAM) törvényeket. A Facebook üzemeltetői a férfit és két további személyt, Adam Arzoomaniant és Scott Shawt 2009 februárjában perelték be. A spamkirály most feladta magát az egyik FBI-kirendeltségen.

Sam O'Rourke, a Facebook vezető jogásza elégedetten nyugtázta a hírt és blogbejegyzésében tájékoztatta a felhasználókat az eseményekről. A szakember már tavaly októberben is úgy gondolta, hogy Wallace nem fogja tudni kifizetni a hatalmas összeget, de azt remélte, hogy a döntés elrettentheti a spammereket a tevékenységük folytatásától.

A spamkirály nemrég feltört néhány Facebook-fiókot és azokról összesen 27 millió reklám e-mailt küldött el. Mindez azonban eltörpül a 2008 novembere és 2009 márciusa között feltört több, mint 500 000 Facebook-fiók mellett. A tavalyi ítélethirdetéskor az ügyben eljáró bíró megtiltotta a spammernek, hogy új Facebook-fiókot hozzon létre, ez azonban őt egyáltalán nem érdekelte. Amennyiben az új ügyben is elítélik, úgy további több, mint kétmillió dolláros pénz- és több éves börtönbüntetést kaphat. Wallace és a segítője, Walter Rines 2008-ban 234 millió dolláros pénzbüntetést kaptak. Akkor a MySpace vezetői elégelték meg, hogy a két férfi rendszeresen kéretlen reklámleveleket küldözgetett regisztrált tagjainak. A bíróság a platformnak adott igazat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #3
    Brutális kihívás gmail-t használni és maximum spamnak jelölni egy levelet, még fb-n is lehet spamnak jelölni... Hatalmas kihívás :DAS
  • DjDano #2
    Nem a letöltőket kell börtönnel fenyegetni, hanem a Sanfordhoz hasonlókat évtizedekre lecsukni, az lenne a megfelelő súlyú büntetés!
  • DjDano #1
    A Spammerek a virtuális világ legmocskosabb bűnözői közé tartoznak!