Napi Online

Közvetve megvásárolhatók a Facebook részvényei

Ha csak közvetve is, a Facebook részvényei már elérhetőek nyilvánosan, és egyre több befektetési alap teszi tétjeit az internetes részvényekre. Nem csoda, az utóbbi időben a legtöbb IPO (elsődleges részvénykibocsájtás) előbb vagy utóbb busás nyereséget hozott.

Egyre több amerikai befektetési alap érdeklődik az új internetes cégek részvényei iránt - írja a Smartmoney Magazin a Morningstar befektetésialap-minősítő tanulmányára hivatkozva. Már 42 alapnak van részesedése a LinkedIn szakmai közösségi portál részvényeiben, amely májusi IPO-ja óta több mint kétszeresére növelte részvényei értékét. De a Pandora Media internetes rádió és a Homeaway netes turisztikai szolgáltató is kedvelt célpontjaikká váltak. A Pandora június végén 19 százalékos, a Homeaway 52 százalékos pluszban volt az IPO árfolyamához képest - a számok a 90-es évek végének, a 2000-es évek elejének dotkom-buborékjára emlékeztetnek. (Lásd táblázatunkat is.)

Sok befektetőnek sikerül azonban a másodlagos piacon tőzsdei bevezetés előtt álló cégek részvényeit is vásárolnia. A GSV Capital nevű, áprilisban indult zárt végű befektetési alap (befektetési társaság) esete valóságos őrületről tanúskodik. Az alap nemrég 225 ezer darabot vásárolt a másodlagos piacon a Facebook részvényéből, 6,6 millió dollárért, darabonként 29,28 dolláros áron. Ennek nyomán a befektetők 6,5 óra leforgása alatt 42 százalékkal hajtották fel a befektetési jegyek árfolyamát, 14,80 dollárra - azóta a 18 dollárt is súrolta -, igaz, a tavaszi kibocsátási ára is csak 15 dollár volt. Pedig egyrészt az alap tőkéjének a Wall Street Journal szerint mindössze 15 százalékát teszik ki a népszerű közösségi oldal papírjai, másrészt a részesedés-vásárlás tervét már annak idején áprilisban bejelentették.


A Facebookban 30 Fidelity-alapnak is van részesedése már, valamint a T. Rowe Price Fonds alapcsalád sok tagjának is, amelyek ezen kívül a tőzsdére készülő Zynga-ban, a Twitterben és Groupon-ban is rendelkeznek befektetéssel - írja a Smartmoney. A Morgan Stanley Mid-Cap Growth Fund ötmillió elsőbbségi részvényt vásárolt a Zynga társaságban, amely főleg a Facebookra gyárt játékokat. A papírokat a tőzsdei bevezetés után törzsrészvényekké alakítják majd át.

Az internetes őrület annak ellenére kitart, hogy a piacon rengeteg a vészmadár, akik a dotkom-lufival riogatnak. A tradicionális értékelési módszerek szerint a szóban forgó cégek felülértékeltek, és a Google-nál vagy az Apple-nál is drágábbak. Mások szerint azonban a mai nagy internetes cégek sokkal stabilabbak és bejáratottabbak, mint körülbelül egy évtizede voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!