Berta Sándor

Mítosz, hogy az internetezők nem mozdulnak ki otthonról

A müncheni Ifo Intézet kutatói szerint téves az az általános vélemény, hogy a sokat internetező felhasználók még a szabadidejüket is a monitor előtt töltik és soha nem mennek ki a lakásukból.

Stefan Bauernschuster, Oliver Falck és Ludger Woessmann, az Ifo Intézet munkatársai megállapították, hogy a szélessávú internethozzáférés és a gyakori internethasználat nem csökkenti a szabadidős tevékenységeket, sőt, a tapasztalatok ennek inkább az ellenkezőjét támasztják alá. A sokat internetező felhasználók az átlagosnál nagyobb vállalkozó kedvvel rendelkeznek és közösségi szempontból sokkal aktívabbak, vagyis több időt töltenek rendezvényeken vagy baráti eseményeken, mint a monitorok előtt csak keveset ülő társaik.

"Semmi nem támasztja alá azt, hogy az emberek a világhálón magányossá válnának" - összegezte a kutatási tapasztalatokat Stefan Bauernschuster. A szakember szeirnt ennek pont az ellenkezője az igaz, akár felnőttekről, akár gyerekekről van szó. Mind a két csoport tagjai sokkal vállalkozó kedvűbbek, ha sokat interneteznek. A szélessávú internethozzáféréssel rendelkezők gyakrabban mennek színházba, moziba, bárokba, éttermekbe, mint a keveset netező személyek. A gyerekeknél ugyanez figyelhető meg: sokkal fogékonyabbak a sport, a balett, a zene, a művészetek és az egyesületekbe való belépés iránt.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mindez miért van így. A szakemberek szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a weben könnyű kapcsolatba lépni és maradni másokkal, s jóval könnyebben tervezhetők meg az esetleges közös programok is. Szintén szerepet játszik az is, hogy az interneten könnyebben tájékozódhatnak az emberek a különböző rendezvényekről és egyszerűbben vásárolhatnak jegyeket. A három kutató megállapította, hogy a felhasználók a webet elsősorban információkeresési célokra használják és kevésbé szórakozásra. "Nyilvánvaló, hogy az internet információs és kommunikációs funkciója sokkal inkább meghatározóbb, mint a szórakozási funkciója. Éppen ebből az okból a világháló inkább fejleszti, mint sem akadályozza a társadalmat" - hangsúlyozta Oliver Falck.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • B0nFire #7
  Lásd: a tévé elbutít/leszoktat az olvasásról, meg a maszturbálástól elsorvad a gerinced stb.
 • Sir Ny #6
  Gutenberg óta az előző generáció folyamatosan szidja a következőt, hogy annak nincs más dolga, csak információt zúdítani a fejébe. aztán azóta is hogy elvan az emberiség.
 • Barkasfarkas #5
  Ugyanezt elmondták annak idején a rádióra, majd a tévére is. Ha nem akarok elmenni otthonról, nem megyek, ha el akarok, elmegyek. Ezer dolog van, ami otthon tarthat: lustaság, játékok, könyv, bármi. Jó kifogás, már megint az internetet lehet szidni valamivel.
 • Rotyoka #4
  Ha nem lenne net akkor én azért nem mozdulnék ki mert nem tudnám, hogy hova érdemes.

  Az egy dolog hogy sokszor napi 6-8 órát is simán elvagyok gép előtt, de az is hogy ha van valami ami érdekel, akkor nehéz megállítani
 • B0nFire #3
  "Mítosz, hogy az internetezők nem mozdulnak ki otthonról"

  Nem mítosz, ha magamból indulok ki. Az idén háromszor tettem ki a lábam a házból, és ebből kétszer a kórházba! Még ki fogok menni az idén: kontrollra!
 • wraithLord #2
  Mint ahogy az is, hogy "pont az ellenkezője igaz"...
 • wraithLord #1
  Nem mítosz, buta sztereotípia. Nem sok alapja van. A net csak egy eszköz... mint bármi más. Hogy ki mire használja (és mire nem), az egyéntől függ.