MTI

Fokozódik az érdeklődés a múlt iránt

Az, hogy a családtörténeti, családfakutatások számára ideális terep az internet, aligha meglepetés. Nálunk, Magyarországon is indultak ilyen kezdeményezések - például a Családfalu -, de mint ahogy errefelé gyakori, érdemi eredményeket nemigen tudtak felmutatni. Nem úgy az Egyesült Államokban.

Az amatőr családtörténet-kutatók igyekeznek kihasználni, hogy az olyan oldalakon, mint az Ancestry.com, a FamilyLink.com és a Geni.com, egyre több digitalizált információ áll rendelkezésre. Napjainkban pedig ezek a kutatók mind gyakrabban veszik igénybe a közösségi oldalakat az élők és holtak közötti kapcsolatok feltérképezéséhez.

Szerencsés esetben meglehetősen gyors lehet az egyes adatok megtalálása. Laurel Axelrodnak például mindössze két órájába telt, hogy nyomára akadjon a kisgyermekként nevelőszülőkhöz került férje, Nicholas édesanyjának. Az Ancestry.comon indította a keresést a fontosabb életrajzi adatokkal, majd ezeket kezdte el köröztetni a Facebookon. Egy hét sem telt el, és Nicholas már több mint egy órán át beszélgethetett telefonon az édesanyjával. "Ez olyan gyönyörű dolog - mondta a feleség a The New York Timesnak. - Azóta már minden hétvégén beszélgetnek egymással."


Az Ancestry.com népszámlálási adatok, bevándorlási adatbázisok, szavazási listák és házasságkötési dátumok között keres, és elkészíti a családfát

Idén tavasszal a kaliforniai házaspár elrepült Angliába, hogy létrejöhessen a személyes találkozás, az anya mellett néhány más családtaggal is. A negyvenes éveiben járó Nicholas Axelrod tíz évvel korábban már tett egy kísérletet édesanyja felkutatására, de túl sok akadályba ütközött. Arra is gondolt, hogy felfogad egy magánnyomozót erre a célra, de az több ezer dollárba is belekerült volna. Akkoriban a megrendelt dokumentumok postai úton való megérkezése akár egy hónapba is telt, ugyanakkor az Ancestry.com 25 dollár fejében egy pillanat alatt teljesítette a kérést. Szerencsére ismerte édesanyja leánykori nevét, talán ez volt a legfontosabb körülmény. Így sikerült megtalálni a születési anyakönyvi kivonatát, és néhány olyan, a házasságkötésével kapcsolatos okmányt, amelyekben ugyancsak szerepelt a leánykori neve.

Az Ancestry.com eleve úgy pozícionálja saját tevékenységét, mint olyan szolgáltatást, amely segít a rokoni kapcsolatok feltérképezésében. A szolgáltatást igénybe vevő 1,6 millió felhasználó többsége időben visszafelé keres, de az oldal által használt technológia arra is lehetőséget nyújt, hogy a közösségi médiával összeköttetésben a családok előrefelé is tudjanak haladni. Nem minden genealógiai keresés ilyen hatékony. Néhány vállalat azon keresztül szeretne "beavatkozni" a családi legendáriumba, hogy szórakozást nyújt. Az új Family Village Game játékosai például felfedezhetik ismeretlen őseiket, és különböző dolgokat tudhatnak meg róluk.


Family Village

Ebben a Farmville-re vagy CityVille-re emlékeztető családfajátékban a játékosok falvakat építenek, anyagi javakat halmoznak fel, házakat és autókat vásárolnak, vándorolnak, családok és munkahelyi közösségek tagjai lesznek. Ahogy nő a falu, a Family Village Game a háttérben megkeresi a családi kapcsolatokat és a valós világbeli dokumentumokat, beleértve a népszámlálási jegyzékeket, újságcikkeket és házasságkötési okmányokat. A játékosok átvizsgálhatják az adatokat, kinyomtathatják vagy a játékbeli személyes könyvtáraikban tárolhatják őket.

Jennifer Gray szerint, aki egész télen ezzel játszott, egyfajta függőséggel is számolni kell. Ő például játék közben rátalált nagybátyjának és nagymamájának nekrológjára is. Másolatot készített róluk, és azóta hosszasan beszélgetnek édesanyjával a család történetéről. Annak ellenére, hogy Utahban, a "világ genealógiai fővárosában" él, sohasem mutatott mély érdeklődést a gyökerei iránt. Ezt változtatta meg a játék, és most ebben a fia is támogatja: segít neki pénzt gyűjteni a Family Village-ben, hogy még több dokumentumot vásárolva mélyebbre ásson, és megoszthassa azt, amit a családjáról talál.

Míg a származástani játék új dolognak számít, a családfák története régre nyúlik vissza: ahogy nő az érdeklődés a genealógia iránt, úgy bukkannak fel az internet minden szegletében és a mobilalkalmazásokban. Mindezt fokozta az amerikai polgárháború idei kerek 150. évfordulója, valamint az NBC-n a celebek őseit kutató Who Do You Think You Are? - Mit gondolsz, ki vagy te? címmel futó showműsor. Thomas MacEntee, egy származástannal foglalkozó író a technológiának az egész bolygót behálózó jellegében látja a genealógia iránti érdeklődés robbanásszerű növekedésének okát. Mint mondja, először jött a szoftver, majd az internet, mindezt pedig új tartalommal töltötték meg a közösségi hálózatok.

A Facebook- és a Twitter-felhasználók azért sereglenek ezekre a site-okra, hogy kielégítsék a társadalmi kapcsolatok és az együttműködés iránti igényeiket. A WikiTree.com pedig például ingyenes együttműködési projektként azért jött létre 2008-ban, hogy a személyes családi történetekből alkossa meg az egész világ családfáját. A WikiTree tartalmait csak azok szerkeszthetik, akik betartják az oldal szabályzatát. A profiloldalak megbízható listáját megoszthatják egymással az emberek, de a bizalmas információkat védeni kell. Egyetlen hét leforgása alatt körülbelül 27 000 ember több mint 1,4 millió profilt hozott létre.


Bár számos adat megtalálható ingyenesen is, sok genealógiai oldal kínál prémiumtartalmat havi díj ellenében. A tagsági díj az előfizetés hosszától függ. Például az Ancestry.com előfizetői éves tagság esetén havi 12,95 dollárért férhetnek hozzá az egyesült államokbeli nyilvántartásokhoz, mindez az egész világra kiterjesztve 24,95 dollárba kerül. Azok, akik havi 4,95 dollárért vagy két évre 12,95 dollárért feliratkoznak a FamilyLink.com kiegészítő szolgáltatására, betekintést nyernek annak adatbázisába, történelmi újságokba és gyűjteményekbe is. A Tpstry.com szerepe akkor érvényesül, amikor a történelmi dokumentumok kutatása során a hagyományos keresések nem vezetnek eredményre. Az oldalon a felhasználók a rokonaikkal kapcsolatos kérdéseket válaszolhatnak meg, illetve olyasmik iránt érdeklődhetnek, hogy például ki volt a mama kísérője a szalagavató bálon, volt-e valaki a családból Elvis-koncerten, vagy mi volt nagypapa álmainak autója.

Mindennek az a célja, hogy az apró, lényegtelennek látszó részleteknek az összegyűjtésével árnyaltabb, gazdagabb kép táruljon fel a múltról. A Tpstry.com automatikusan létrehoz egy webhelyet a családi emlékek számára, egy digitális magazinhoz hasonló formátumban gyűjtve össze az embereket, a színhelyeket, az eseményeket és a képrészleteket. Minden bejegyzéshez kapcsolódik egy olyan oldal, amelyen megjelenik az összes megválaszolt kérdés, a hozzáadott képekkel együtt, és mindezt a fontos dátumok időrendje egészíti ki. A Tpstry.com alapszolgáltatása ingyenesen érhető el, az esetleges prémiumtartalmakról nincs információ.


Ugyanebbe a sorba illeszkedik a Footnote.com is: I Remember Facebook nevű alkalmazása azzal a céllal jött létre 2009-ben, hogy a regisztrált felhasználók megőrizhessék és megoszthassák emlékeiket mindazokkal kapcsolatban, akik meghatározó módon befolyásolták életüket, beleértve a családot, a barátokat, tanárokat, edzőket vagy akár az elesett katonákat. A felhasználók névre kereshetnek, vagy létrehozhatnak egy oldalt. A Facebook-hozzászólások a Footnote-on is megjelennek. És miközben a Footnote.comhoz hasonló oldalak a történeti gyűjteményekhez kínálnak hozzáférést, egyes webhelyek emléktárgyak értékesítésére szakosodtak.

A VintageAerial.com például több mint 25 millió fényképet gyűjtött össze az apró farmokról és a vidéki Amerikáról a 20. század második feléből. A bekeretezett, kinagyított fotók ára 349 dollárnál kezdődik. Az érdeklődők a Geni.comnál megvásárolhatják saját családfájukat mintegy 40 centiméterszer 50 centiméteres poszteren 30 dollárért, vagy bekeretezett vásznon 120 dollárért. Az európai ízlés számára kissé morbidnak hathat, de az egyik cég azt hirdeti, hogy a jövőben a síron túlról is szólhat szeretteihez az elhunyt. A Timeless Footsteps cég egy, a legmodernebb szkennelési technológiának kikiáltott Footprints nevű termékkel nyomul: ennek közepes méretű borítékhoz hasonló tábláit a fejfához lehet rögzíteni.

Minden tábla egy egyedi kódot tartalmaz, a négyzet alakú vonalkód tartalmát a sírt látogatók beolvashatják okostelefonjuk megfelelő olvasóalkalmazásával. A kód egy olyan weboldalra irányítja a látogatókat, ahol még többet tudhatnak meg az elhunytról: megismerkedhetnek az életrajzával, fényképeket láthatnak róla, és Facebook-, illetve Twitter-kapcsolatait is feltérképezhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom5000 #6
    Kár hogy csak az anya a biztos.
  • adler30 #5
    Most ez ojjan trendi
  • sly007 #4
    Hozzád családfakutatás se kellene ... :P
  • jackoneill90 #3
    Én olyan magyar oldalt keresek ahova feltudnám tölteni egy nagyon régi családi fotót. Nincs már senki aki megtudná mondani kik ők, de talán épp megnézné egy olyan akinek megvan ugyanaz és kapcsolatba lépne velem.
  • Amergin #2
    Mindenki fogadja mélységes elhatárolódásomat és rettegésemet
    Micsoda dolog valakinek a SZÁRMAZÁSÁT kutatni? Már felsejlenek előttem a gázkamrák és a bakkancsban menetelő egyenruhás-bűnözők, förtelmes!!
    A családfakutatástól egyenes út vezet a rasszizmushoz és az antiszemitizmushoz, fujj...
  • Joxy #1
    Ami a cikkből kimaradt, egy nagyon jó oldal:

    http://www.myheritage.hu